Vegan

Tuhé šampony jako výhra pro vaše vlasy i uhlíkovou stopu

Žádný zbytečný odpad, zato hodně parády. Tuhé šampony se stávají nejen trendem, ale především účinnou cestou, jak aktivně snižovat dopad na životní prostředí, aniž byste se museli vzdát skvělých výsledků. Umí to, co klasické tekuté, a navíc jedna kostka nahrají dvě až tři lahvičky běžného šamponu. 
Foto: Helena Christensen
Spočítali jste si někdy, kolik lahviček zabírá péče o vlasy? Kolik odpadu ve jménu lesklých a zdravých pramenů vytváříte? Pokud ne, tak to ani nedělejte. To číslo vás vyděsí. Já si udělala pokus, při němž jsem počítala všechny vypotřebované obaly od kosmetiky za rok. Už v průběhu mi bylo jasné, že musím najít způsob, jak počet obalů ve své koupelně smysluplně zredukovat. První přišly na řadu sprchové gely, ty nahradila klasická tuhá mýdla. Krásná, voňavá a s minimem obalového materiálu. 
Druhým produktem, na který jsem se v rámci snižování vlastní uhlíkové stopy zaměřila, se staly šampony. Přiznám se, že jsem v tomto ohledu měla jisté obavy. Moje vlasy si žijí vlastním životem, o pokožce hlavy nemluvě a experimentovat s tak zásadním produktem se mi ze začátku tolik nechtělo. Ne že bych nikdy nezkoušela šampuky od Lush, byly skvělé, jen jsem od tuhé textury pokaždé skončila u klasického šamponu.
Doba se ovšem mění a spolu s ní i ekologický přístup značek. Mimochodem tuhý šampon se objevil už v prvním čísle Vogue Czechoslovakia v roce 2018, tenkrát jsme testovali značku Cut by Fred a její veganský čisticí šampon v tyčince. Ten je tedy balený do plastového obalu, ale pořád je na něm o dost méně materiálu. Nyní je k dostání i samostatná náplň. Větší pozornost si u mě získala kostka s aloe vera, kterou uvedl francouzský kadeřník a kolonista Christophe Robin. „Vaše vlasy si na tuhou texturu musí zvyknout,“ upozorňuje. Potvrzuji, mýt si vlasy tekutým šamponem se od toho tuhého poměrně liší, ovšem použití je stejně jednoduché a nezabere ani o nic víc času, nepočítáte-li vteřiny. Bonusem podle Christophera je fakt, že vlasy po pár umytích získají větší objem a lepší texturu. Po tom jeho určitě.
Foto: Profimedia.cz
Gigi Hadid pro Vogue Mexico, květen 2019
Trend tuhých šamponů s sebou logicky přinesl spoustu produktů, za které by vás kadeřníci nepochválili. Jak si vybrat ten správný? Kromě následujícího kurátorovaného výběru podle kosmetické redakce Vogue se podívejte po značkách, které se na vlasovou péči cíleně zaměřují. Každý den se objevují novinky, a to i od profesionálních vlasových značek. Kromě výše zmiňovaných nově přišla značka Oolaboo ve své řadě Super Foodies s tuhým šamponem, který balí jen do papírové krabičky. Stejně tak Odacité, Love Beauty & Planet, Respire, Bar None nebo francouzský Balade En Provence. Podle velikosti vám jedno balení vydrží na 30 až 80 mytí a to už je hodně ušetřených plastů.

V čem se liší tuhý šampon od mýdla? 

Stejně jako sprchový gel od klasického šamponu, obsahuje ingredience zaměřující se přímo na vlasy a citlivou pokožku hlavy. Díky nim budete mít vlasy hebké, lesklé, pěna jde snadno smýt. 

Jak správně tuhý šampon používat?

Rozčesejte si vlasy, namočte. V mokrých dlaních kostku tuhého šamponu aktivujte stejně jako tuhé mýdlo, dokud získáte požadované množství pěny. Tu pak aplikujte přímo do vlhkým vlasů jako klasický šampon a umyjte si vlasy a pokožku hlavy. Spláchněte, dle potřeby zopakujte. 

Musím po tuhém šamponu použít kondicionér?

Ano, po každém mytí potřebujete uzavřít kutikulu vlasu a to umí jen kondicionér. 

Jak uložit tuhý šampon, aby co nejdéle vydržel?

Zapomeňte, že ho necháte ležet na okraji vany. Pořiďte si mýdlenku. Je jedno, zda-li minimalistickou ze dřeva, nebo designovou z porcelánu. Hlavní je udržet tuhý šampon v suchu, nechte ho pořádně odkapat a vyschnout (ale ne na přímém slunci). Vydrží avizovaný počet mytí a ušetří efektivně planetu i vaši peněženku.