Vogue Leaders

AI Summit by Vogue odhalil, jak využijeme umělou inteligenci nejen v módě, ale i v právu nebo zdravotnictví

Když se kreativita, odvaha a odhodlání spojí ve správný moment, dokáží změnit realitu. Jakou proměnou právě procházíme a jak moc ji ovlivňuje, ba dokonce určuje dynamický vývoj umělé inteligence? O tom se bavili hosté konference Vogue CS, která na sebe tentokrát vzala podobu AI Summit by Vogue s podtitulem Shaping Tomorrow Together.   
Foto: Michal Fanta
Michaela Seewald, CEO a publisher V24 Media, společnosti vydávající Vogue CS
Na úvod přivítala hosty Michaela Seewald, CEO a publisher V24 Media, společnosti vydávající Vogue CS, která spolu s Karlem Kovy Kovářem, moderátorem konference, uvedla Shudu, první digitální modelku. Jaká je její vize budoucnosti módy? „Umělá inteligence přinese do módy více diverzity i udržitelnosti. Rozvíjet bude i kreativitu,” pronesl avatar do přítmí sálu. Krátce po deváté započal první keynote speech Michala Pěchoučka. „Každý mrak má stříbrný okraj,” tímto přirovnáním uvedl hrozby, které používání AI skrývá, přestože sám sebe považuje za technooptimistu. „Umělá inteligence dokáže zefektivnit útok na naší civilizaci. AI dokáže nahradit stovky dezinformačních chatbotů. Ale nejlépe se budeme bránit, když budeme s AI spolupracovat. Nemůžeme ji přestat vyvíjet, přestat ji cvičit, protože jinak se nebudeme umět bránit,” vysvětlil. 

AI a její využití pro zdraví na AI Summit by Vogue

Po jeho vystoupení následoval panel o zdraví vedený Zuzanou Krajíčkovou. Galina Tissot, Country president lékárnické společnosti Novartis, připomněla podstatnou roli AI při hledání proteinových řetězců, což pomáhá s identifikací léčby rakoviny. Tomáš Šebek, lékař, zakladatel serveru ulekare.cz a projektu Ministr zdraví, uvedl, jak jemu osobně AI pomáhá při operacích: „Je to spolupráce. Systém mi poskytuje data, díky kterým si lépe všimnu například drobné frakce. Musím v tomto ohledu vyzdvihnout český start-up Mayo, takových by mělo přibývat. AI dává smysl i při sběru dat za účelem prevence,” uvedl. I vývojář David Sibřina z IKEM potvrdil, že sbírání dat je důležité. Praxe lékaře z Institutu naučila propůjčovat některým pacientům zařízení monitorující jejich stav pomocí chytrých softwarů. „Ostatně AI by nám mohla pomoci i při nahrazování radiologických vyšetření. Jednak bychom předešli expozicím ozáření a také bychom vyřešili problém s nedostatkem specialistů-radiologů,” upozornil Sibřina. Holografické zobrazování je podle něho velkou výzvou pro zdravotnictví, které by tím pádem mohlo v diagnózách pokročit daleko za hranice současných standardů.  
Foto: Michal Fanta

AI a mobilita na AI Summit by Vogue

Panel o mobilitě začal diskuzí na téma diverzifikace automobilů. Ty už nemusejí sloužit jen k přímé přepravě, ale také k odpočinku a údržbě při cestách. „Já sám už v autě i spím,” vtipkoval speaker Petr Mára. Pro naše cesty bude v budoucnosti klíčové hledání zdroje energie. Ač dlouho v diskuzích o tomto superzdroji hrály důležitou roli vodíkové pohony, poodkryli speakeři Martin Gajdoš, CTTA v Orlen Unipetrol, a Ondřej Krátký, zakladatel Liftago.network, vodíkové vystřízlivění. Podle jejich slov je těžké určit, čím budeme poháněni. Jisté je, že se bude měnit vše kolem. „Například nad čerpacími stanicemi už nepřemýšlíme tak jako dřív. Mohou být autonomní nebo můžeme omezit jejich provoz a nabídnout nové služby, třeba mycí stanice pro psy, které se hodí, když se jede z výletu,” vysvětluje Martin Gajdoš. Často probíraný je v rámci cestování zítřka ale i takzvaný carsharing. I ten už je teď autonomní – Petr Mára připomněl koncept bezpilotního Waymo taxi. 
Foto: Michal Fanta

Jak je užívání AI ošetřeno autorským právem

Advokát Aleš Rozehnal, ústavní soudkyně Veronika Křesťanová, právnička Petra Židovská a studentka práva Vendula Marxová se sešli v diskuzi nad autorstvím děl vzniklých s užitím AI. Experti se shodli, že pokud budeme AI vnímat jako nástroj, lze autorství stále přisuzovat člověku. Naznačují to i dosavadní precedenty. Jeden z nich zmínila Veronika Křesťanová. Jedná se o zatím jediný případ v České republice spojený s umělou inteligencí. Rozhodnutí padlo jasné: Autor je člověk. Česká justice v tomto zastává jediné platné stanovisko: Nic nemůže být autorem, pokud se nejedná o živoucí bytost, člověka. AI tak rozhodně redefinuje podmínky tvorby, shodují se všichni (v právnické terminologii) přísedící. Ale nebyla řeč jen o nejistých vyhlídkách, AI v práci právníkům a advokátům i pomáhá. Přepisuje jednání několikanásobně rychleji i přesněji, dokáže totiž lépe rozeznávat hlasy. 
Foto: Matyáš Matlach/ @im.mvm
Foto: Matyáš Matlach/ @im.mvm
Petr Mára

Technologická jednoaktovka Petra Máry na AI Summit by Vogue

V technologické jednoaktovce Petra Máry se návštěvníci podivili nad exponenciálním růstem technologie. Když Petr srovnal disketu a Google brýle, všichni v sále pochopili, jak těžké bude naši lineárně uvažující mysl přizpůsobit budoucnosti. Všechny nové prvky se podle něho vyvíjejí v křivkách, jejichž rychlost je stále rapidnější. A proto se například ChatGPT stal nejrychleji rostoucí novinou. Nutno podotknout, že se to přihodilo i díky tomu, že je ChatGPT pouze software. A jako vrchol celého keynotu přišla prognóza ohledně vývoje robotů. Hlavním současným úkolem vývojářů je nejlépe napodobit lidskou motoriku. Záběry robota z dílny Boston Dynamics působily velmi přesvědčivě. 

Co může AI udělat pro váš byznys

Diana Rádl Rogerová si povídala s Pavlem Doležalem, partnerem ve společnosti Keboola, a Václavem Matyasko, CTO ve společnosti Aspena, o adaptaci AI do byznysových modelů tak, aby zefektivnila práce menších i velkých podniků. Společně tak trio diskutujících přišlo se závěrem, že nezáleží na tom, jakou AI si vyberete. Hlavní je se jí nebát a snažit se ji používat jako partnera. Umělá inteligence tak ve vašem podniku zvládne pilotovat veškerou náročnější a rozkošatělou emailovou komunikaci, stejně jako třídit dokumenty pro banku. Před obědem jsme se ještě dozvěděli, jak produkty Apple díky AI pomáhají lidem s handicapy. Nevidomí s nimi například dokáží určovat barvy nebo nápisy na dveřích a osobám se zdravotním znevýhodněním zase umožňují řídit.

Digitální modelky a využití AI pro krásu na AI Summit by Vogue

Po obědě se návštěvníkům představil Cameron Wilson, autor virtuální ikony Shudu. Bývalý fotograf chtěl posunout svoji práci, a proto se rozhodl stvořit tohoto unikátního avatara. Jeho agentura The Digitals, která se dnes zaměřuje pouze na virtuální modelky, odhaluje svět budoucnosti, v níž sice nenahradíme lidské emoce, ale můžeme rozšířit možnosti kreativních kampaní. 
Foto: Michal Fanta
Panel o kráse moderovaný Cindy Kerberovou přinesl volnou diskuzi na téma uchopení lidské krásy. Saša Jány, spolumajitel Elite Model Management Prague, zdůraznil, že trend digitalizace modelek sahá až do roku 1999. Topmodelka Daniela Peštová uvažovala nad tím, zda reálné lidské spojení a emoce dokáží kdykoliv nahradit strojově vygenerovanou interakci. Božena Hrušková, Brand Business Director v L'Oréal CZHUSK, však připomněla, že v beauty průmyslu hrají avataři velmi důležitou roli, protože dokáží zákazníkům pomoci se správnou aplikací produktů a v mnoha případech jim i pomůžou s porozuměním účinkům i složení. 
Foto: Michal Fanta

Co se mění v módním průmyslu vlivem AI

Panely Front row seat with Vogue a AI catwalk zase přiblížily vývoj módního průmyslu pod vlivem umělé inteligence. Důležité bylo tvůrčí hledisko, nejsilněji zastoupené tvůrkyněmi Katarínou Mydliarovou a Julií Dítětovou. Katarína, která se věnuje digitální módě, zdůraznila, že digitalizace je úsporná a ekologická, a Julie přiblížila projekt, v němž s návrhářem Alešem Hnátkem pomocí AI utřídila a následně variovala potisky imitující látky z 18. století. Obě tak dokázaly, že nové technologie v čele s pokročilými softwary dokáží módní výrobu nejen ulehčit, ale i nadále ji rozvíjet. Fotograf Matúš Tóth pracující s vizuály upravenými pomocí umělé inteligence vysvětlil, že pokud člověk ovládající AI nedosáhne určité úrovně znalosti vizuální kultury, budou mu neomezené hranice AI stejně k ničemu. Lenka Čapková, ředitelka Fashion Arena Prague Outlet, zase přiblížila práci s daty v případě řízení velkého obchodního centra. V neposlední řadě měli návštěvníci také šanci nahlédnout do zákulisí módy, tedy tam, kde vzniká skutečné dílo. Šéfredaktorka Vogue CS Danica Kovářová a fashion director Milena Žuravljova vysvětlily, jak vzniká každé číslo časopisu. Liběna Rochová přiblížila, jak se vychovávají módní talenti. 
Foto: Michal Fanta

Jak pomůže AI se vzděláváním

V předposlední diskuzi na téma učení a AI se Dita Formánková, spoluzakladatelka Czechitas, Daria Hvížďalová, director of AI skills & education, a Eva Nečasová spoluzakladatelka AI dětem, shodli na tom, že v době existence AI je třeba přenastavit si vzdělávací cíle a soustředit se na microlearning tak, abychom jako společnost nehloupli. A na konci summitu přišel osvěžující workshop Josefa Šlerky, který v podstatě vysvětlil, že pokud chcete AI například na tvorbu textů používat efektivně, musíte jí dávat role. 
Foto: Matyáš Matlach/ @im.mvm

Děkujeme všem partnerům AI Summit by Vogue, kteří přispěli k jeho konání. 

Hugo Boss pro hosty připravil fotokoutek, o videokoutek se zase postarala firma Gala Foto. Mercedes přichystal ukázku elektromobilu Mercedes Maybach EQS SUV, iWant pro hladký průběh konference zapůjčil výrobky Apple. Philip Morris pro hosty připravil interaktivní Laboratoř profesora Dohořela. Braun představil inovaci v oblasti péče – epilátor Braun Skin i-expert. Xlab pomohl oživit digitální modelku Shudu. Studenti ČVUT představili své úspěchy z oblasti robotiky. Aspena zajistila překlad, a to jak živý simultánní, tak překlad generovaný AI. O hairstyling spíkrů se postaral talentovaný tým Redken, o líčení vystupujících zase make-up artisté Lancôme. Lancôme zároveň hostům nabídl diagnostiku pleti a doporučení vhodných produktů. O catering celý den pečovalo Zátiší Group s kávou od Nespresso, čaji Ahmad Tea a osvěžujícími víny Cibulka Vino. Celým dnem pomáhaly provázet hostesky Phenomen Models. Designový zážitek z pódia i backstage umožnila společnost Vitra. Floristé z Florist Prague se postarali o květinovou výzdobu všech prostor a připravili také květinové dary pro vystupující. O ubytování hostů se postaral hotel Falkensteiner a přenos celé konference a její technické vybavení zajistila společnost Key Productions. AI Summit by Vogue letos proběhl v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha.