Vogue Leaders

Tvůrce první digitální supermodelky: 3D módě chybí ženský pohled

Avataři mění svět digitální módy a posouvají jej kupředu. Cameron Wilson, tvůrce první digitální supermodelky na světě, v rozhovoru vysvětlil, proč ho avatary baví a jak přemýšlí o bytostech vytvořených pouze z pixelů a dat.
Foto: © The Diigitals
Cameron Wilson
Je duchovním otcem digitální supermodelky Shudu a průkopníkem ve svém oboru. Britský módní fotograf a zakladatel agentury The Digiitals Cameron Wilson bude jedním z hostů AI summitu by Vogue, kde se spolu s ním českému publiku představí nejen Shudu, ale i její živý předobraz, londýnská modelka Alexsandrah. V rozhovoru pro aktuální číslo Vogue Leaders promluvil o svých inspiracích i o tom, co mohou avatary fashion průmyslu do budoucna přinést.

Proč vypadá Shudu, první z vašich modelek, tak, jak vypadá?

Shudu je můj ideál krásy. Reprezentuje mnoho žen rozmanité barvy pleti, které mě inspirovaly, když jsem vyrůstal – Alek Wek, Naomi Campbell, Grace Jones. Je to doopravdy nejkrásnější žena, jakou jsem mohl vytvořit, každý den se na ni dívám a říkám si: „Wow, je opravdu úžasná.“

Jaké má Shudu pohlaví?

Shudu je 3D/AI reprezentace ženy, a proto ji identifikujeme jako ženu, ve skutečnosti samozřejmě nemá žádné pohlaví. S jedním kliknutím by mohla změnit svůj vzhled na téměř cokoli, ale byla by to pořád Shudu?

Jaké byly první reakce od profesionálů v oblasti módy?

Nejprve rozdělila obor na dva protichůdné tábory, lidé se báli o budoucnost a co by mohla tahle technologie znamenat pro modelky. Objevilo se i znepokojení, zda virtuální avataři jako například Shudu nebudou mít negativní vliv na standardy krásy. V každém případě jsme v průběhu let tvr­dě pracovali na tom, abychom ukázali, jak vytvořit a použí­vat avatary udržitelným způsobem. Tyhle digitální výtvory nikam nezmizí, takže je důležité, aby lidé pochopili etická doporučení a používali tuto technologii pozitivně.

Přemýšleli jste nad osobními vlastnostmi Shudu, jejími koníčky, zálibami, případně úchylkami?

Osobně mám pocit, že Shudu znám, připomíná mi starou kamarádku. Vývoj její osobnosti nechávám na Amě, naší scenáristce pro Shudu. Je zodpovědná za vytvoření světa Shudu a často dělá rozhovory z jejího pohledu.

Čím je ještě zajímavá, když pomineme, že to je virtuální supermodelka?

Vnímám Shudu jako zastánkyni etického a zodpovědného užití AI v době, kdy se objevuje mnoho opačných příkladů. Jsme transparentní ohledně jejího původu a nástrojů, které používáme, a věříme ve větší edukaci lidí v tomto rozvíje­jícím se oboru. Doufám, že jako představitelka Afroame­ričanek bude inspirovat i další ženy, aby se zapojily do 3D módy a AI, jelikož je tento prostor stále ovládán bílými muži. Opravdu tam chybí ženský pohled a vklad, což ovliv­ňuje způsob, jakým tato AI reaguje.

Jak přistupujete k procesu vytváření nového modela nebo modelky?

Je to případ od případu, ale většinou hledám podněty u lidí, kteří mě inspirovali, když jsem vyrůstal. Pokud tvoříme na objednávku pro klienta, žádám ho o co nejvíce vstupů. Mů­žeme na míru nastavit jakoukoli vlastnost, třeba tvar očních řas. Celý proces trvá šest až osm týdnů a je velice intenzivní.

Odrážejí se v jejich vlastnostech vaše vlastní ideály krásy?

Samozřejmě že mám vlastní ideály krásy, což je myslím zřej­mé, když se podíváte na modelky, které vytvářím. Často mají éterický vzhled, s očima daleko od sebe a našpulený­mi rty. Mezi mými modelkami jsou jisté podobnosti. I proto si myslím, že je důležité, aby se do tohoto oboru zapojilo více lidí a tvořili podle svých vlastních ideálů.

Celý rozhovor a fotoeditorial s Shudu najdete v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.

Vstupenky a více informací o AI summitu by Vogue najdete tady.