Filmy

Vše o Timothée Chalametovi ve filmu The French Dispatch

Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, jak zní oficiální český název novinky Wese Andersona, by se do českých kin měl dostat už v polovině listopadu. Kolik scén má v novém snímku Timothée Chalamet? A opravdu se svlékne? 
The French Dispatch pojednává o autorech časopisu ve stylu The New Yorker a odehrává se ve fiktivním francouzském městě Ennui-sur-Blasé. Wes Anderson také vůbec poprvé spolupracoval s Timothée Chalametem, miláčkem artové kinematografie, a společně se objevili na červeném koberci v Cannes. 

Film jako časopis

Film je rozdělený jako články v časopise; jedná se spíše o krátké příběhy než jedno velké vyprávění. Ačkoli se v v jeho průběhu setkáváme s mnoha členy autorského týmu a redaktory, několik z nich se objevuje pouze ve svém příběhu a Chalamet je jedním z nich. Jeho role tak netrvá déle než 20 minut.
Jeho příběh se odehrává ve druhé kapitole nazvané Revisions to a Manifesto, v níž jedna z autorek časopisu Lucinda Krementz v podání Frances McDormand zachycuje anarchistickou studentskou vzpouru v Ennui-sur-Blasé a divokého kluka v jejím středu s neposednými vlasy a cigaretou. Vůdce vzpoury, kterého hraje Chalamet, se jmenuje Zeffirelli.

Zeffirelli je vzpurný student a aktivista

Zeffirelli žije doma a Lucinda mu pomáhá se sepsáním jeho vlastního manifestu; je sice moudrý, ale nezkušený a potřebuje poradit, aby se proměnil ve skutečného vůdce. Zeffirelli má aroganci i šarm, který k dospívání neodmyslitelně patří, a nakonec přesvědčí dav mladých lidí, aby se k němu přidali. Také hraje velmi dobře šachy.

Tak trochu se svlékne do naha

Vzhledem k tomu, že se v traileru a na plakátu objevuje ve vaně, čekali fanoušci, že uvidí i něco víc, podobně jako ve scénách z filmu Call Me By Your Name. Nakonec tomu tak není. Nahou uvidíte postavu Léy Seydoux, ta se ve své kapitole objevuje jako múza uvězněného umělce, ale v koupelnové scéně se Chalamet zakryje, aby Lucinda neviděla jeho intimní partie.

Frances McDormand je jeho kolegyní

Ve filmu má Chalamet hned několik skvělých kolegyň. Tou hlavní je Frances McDormand, která excelovala ve filmu Nomadland a získala za něj také Oscara. Francouzsko-alžírská herečka Lyna Khoudri hraje jeho přítelkyni Juliette. V partě mladých aktivistů kolem něj má málokdo mluvenou roli, ale výrazný nováček Mohamed Belhadjine představuje jeho nejbližšího kamaráda Mitche Mitche. 

Francouzsky se nemluví

Film se sice odehrává ve Francii, ale scénář je v angličtině, což může zklamat některé fanoušky, kteří doufali, že Chalamet, který je částečně Francouz, by mohl v roli použít svůj druhý jazyk (jako to udělal ve filmu Král z roku 2019). Ve snímku je Američan a místo toho používá svůj skutečný přízvuk, dokonce i když na něj Juliette mluví francouzsky. 

Oscarová nominace není vyloučena

Může se zdát, že je příliš brzy na to, abychom začali mluvit o tom, kdo získá Oscara v roce 2022, ale nedivili bychom se, kdyby The French Dispatch získal hned několik zlatých sošek. Chalameta čeká nabitý rok, protože se objeví ve sci-fi eposu Duna režiséra Denise Villeneuvea, který bude mít premiéru v září na filmovém festivalu v Benátkách. Andersonův film bude mít americkou premiéru na newyorském filmovém festivalu v říjnu, takže lze očekávat, že v době hlasování bude v popředí zájmu filmového průmyslu.