Filmy

12 filmů z Cannes, které si nesmíte nechat ujít

Festival v Cannes, který své vítěze vyhlásí už tuto sobotu, je doslova nabitý filmovými hity. Od Memoria s Tildou Swinton až po Annette s Adamem Driverem a Marion Cotillard; vybíráme 12 snímků, které rozhodně stojí za pozornost.

1. The French Dispatch

Rok po uvedení na festivalu v Cannes přichází óda Wese Andersona na excentrické novináře pracující ve Francii 20. století v celé své kráse. Film se rozhodně vyplatí sledovat už jen kvůli hereckému obsazení, v němž nechybí Timothée Chalamet, Frances McDormand a Tilda Swinton.

2. Annette

Oznámení, že festival zahájí surrealistický muzikál v režii Leose Caraxe s Marion Cotillard a Adamem Driverem v hlavních rolích, vyvolalo ve filmovém průmyslu velké pozdvižení. Dvojice hraje zpěvačku a stand-up komika, jejichž životy převrátí naruby narození dítěte.

3. Red Rocket

Sean Baker se proslavil srdceryvnými filmy Tangerine (2015) a The Florida Project (2017). Teď vrací s černou komedií o pornohvězdě (Simon Rex), která cestuje do svého rodného Texasu. V touze po novém začátku ale rychle upadá do starých kolejí.

4. A Hero

Dvojnásobný držitel Oscara Asghar Farhadi nechává diváky se zatajeným dechem čekat na své nejnovější napínavé drama. V něm se objeví íránské stálice Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh a Fereshteh Sadre Orafaiy, stejně jako režisérova dcera Sarina.

5. Paris, 13th District

Čtyři kamarádky a někdejší milenky (Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant a Jehnny Beth) jsou hlavními postavami snímku držitele Zlaté palmy Jacquese Audiarda, který zkoumá moderní vztahy. Film je natočen v černobílé barvě v ulicích a na střechách francouzského hlavního města. 

6. Benedetta

Fanoušci zvráceného filmu Paula Verhoevena Elle (2016) by si neměli nechat ujít odvážné pokračování tohoto rozporuplného nizozemského autora: erotický thriller s Virginie Efirou v roli jeptišky ze 17. století, která během ničivé morové epidemie pomáhá pacientům. O rozptýlení se však postará nový příchozí do kláštera.

7. Mothering Sunday

Film Mothering Sunday, natočený podle novely Grahama Swifta z roku 2016, se odehrává v jediný den roku 1924, kdy má služebná Jane (hraje ji Odessa Young) volno. Její zaměstnavatelé (Colin Firth a Olivia Colman) se mezitím účastní oslavy, která shodou okolností oslavuje zasnoubení Janina milence (hraje ho Josh O’Connor).

8. Bergman Island

V tomto filmu z produkce Mii Hansen-Løve hrají Tim Roth a Vicky Krieps americký filmařský pár, který se uchýlil na ostrov Fårö v Baltském moři, aby zde nasál inspiraci od Ingmara Bergmana, který na ostrově žil a natočil zde mnoho svých kultovních filmů. V tomto dlouho očekávaném filmu, který se uchází o Zlatou palmu, hrají také Mia Wasikowska a Anders Danielsen Lie.

9. Memoria

Ve filmu Memoria hraje Tilda Swinton (která je zároveň výkonnou producentkou) skotskou ženu, která si během návštěvy své sestry v Kolumbii začne všímat podivných nočních zvuků. Film napsal a režíroval thajský režisér Apichatpong Weerasethakul, který za něj v roce 2010 získal Zlatou palmu.

10. Titane

Titane je volným pokračováním hororu Raw (debut režisérky Julie Ducournau o vegetariánce na veterinární škole), v němž hrají francouzští herci Natalie Boyer a Vincent Lindon. O filmu ani o zápletce toho zatím není moc známo, ale společnost Neon ho už zařadila do distribuce.

11. The Story of My Wife

Snímek režisérky Ildikó Enyedi je adaptací maďarského románu Milana Fusta z 20. let minulého století, který poprvé vyšel v roce 1942, ale do angličtiny byl přeložen až v 80. letech. Zápletka volně vychází z příběhu Bludných Holanďanů a týká se námořního kapitána, který se vsadí se svým přítelem, že se ožení se ženou, která projde dveřmi hospody, kde popíjejí. Tou ženou je Lizzy, kterou hraje Léa Seydoux.

12. Jane by Birkin

Herečka, zpěvačka a skladatelka, módní múza, je jen málo rolí, které Jane Birkin za svou šest desetiletí trvající kariéru neztvárnila. S premiérou dokumentu Jane by Birkin však 74letá ikona ukazuje zcela novou tvář. Intimní snímek natočila její dcera, herečka a hudebnice Charlotte Gainsbourg.