Filmy

Na co do kina v dubnu? Tipy na ty nejlepší premiéry podle Vogue

Pohled do temné historie, vážná společenská témata, horor, nová Zendaya i kultovní komedie s jednou z nejslavnějších dvojic v historii české kinematografie. To jsou filmy, na které se můžete těšit v dubnu v kinech. Jakou premiéru si nenechá ujít redakce Vogue tentokrát? Zde jsou naše tipy na novinky pro strach, zábavu i poučení.
Foto: MGM studios
Zendaya ve filmu Challengers

Papežův zákon

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Další měsíc a další kus italské historie, která mě hodně baví. Tentokrát nás režisér Marco Bellocchio přenese do druhé poloviny 19. století, kdy Apeninským poloostrovem zmítají radikální společenské a ekonomické změny a Itálie se snaží o své sjednocení, což se samozřejmě dotýká i církve. Ta se otřásá v základech, přichází o svou neomezenou moc, na kterou byla po staletí zvyklá. A tak se dějí tragické příběhy jako ten o Edgardovi, kterého papežská garda unese z rodného domu a odveze ho Říma, kde v papežském sídle získává katolické vzdělání. Židovská rodina samozřejmě o navrácení šestiletého chlapce bojuje, ovšem papež je až moc silný soupeř. Film byl natočený podle skutečné události.
V kinech od 18. dubna 2024

Hranice Evropy

Jana Patočková, fashion features editor: Jakou cenu má náš evropský blahobyt? To je otázka, která stála na začátku cesty novinářky Saši Uhlové a dokumentaristky Apoleny Rychlíkové. Cesty, která mapuje levnou, námezdní, často načerno prováděnou práci. Uhlová se stává levnou pracovní silou na německé farmě, v irském hotelu nebo jako pečovatelka ve Francii. Autorské duo, které před několika lety zmapovalo nevyhovující pracovní podmínky v Česku, se vydává za hranice a popisuje na své cestě, jak vypadá dnešní „železná opona“, které Evropu rozděluje: jako nekonečné směny za směšně nízké platy za nejasných podmínek. Uhlová na vlastní kůži zakouší osudy těch, jejichž práci na každodenní bázi potřebujeme a vytěžujeme. A my tak máme jedinečnou příležitost nejen tyto lidi poznat, ale zkusit se vypořádat s nepříjemnými otázkami, jako jaká je reálná cena, kterou Evropa platí za špatně nastavenou pracovní migraci, nebo proč od mizerných pracovních i mzdových podmínek přistěhovalců většinou jen odvracíme zrak. Film měl světovou premiéru na prestižním festivalu CPH:DOX v Kodani.
V kinech od 4. dubna 2024

Rivalové

Kristýna Jandová, online features editor: Už jen jméno Zendaya v titulcích slibuje strhující filmový zážitek. Tentokrát ztvární tenisovou šampionku, trenérku Tashu Duncan. Sportovní romantické drama režíroval Luca Guadagnino, mistr stojící za oscarovým filmem Dej mi své jméno. Po boku Zendayi se v roli jejího manžela objeví Mike Faist, hvězda muzikálu West Side Story, a také Josh O'Connor, známý z seriálu Koruna, který ztvární jejího expřítele. Společně se budou muset vypořádat s milostným trojúhelníkem a zdolat náročné profesní překážky.
V kinech od 25. dubna 2024

První znamení: Přichází satan! 

Sandra Mai Tranová, social media manager: Pokud mě do kina nedostane romantická komedie, tak horor zaručeně. Filmová adaptace První znamení: Přichází satan! se chystá obnovit klasiku z roku 1976 a zároveň nabídnout nové mrazivé scény, které nás zavedou za mladou Američankou do Říma. Zde odhalí temné spiknutí, jehož cílem je přivést Antikrista na svět. Režie se ujala Arkasha Stevenson, která pracovala na Channel Zero, a producent David S. Goyer, jenž se podílel na trilogii Temný rytíř. Předem dávám body navíc, jelikož tu konečně máme trailer, který v prvních záběrech neprozradí hlavní zápletku a její rozuzlení.
V kinech od 4. dubna 2024

Kristián

Radana Chlubná, finance & HR manager: „Jen pro ten dnešní den stojí za to žít." Tedy, pokud tím dnešním dnem je myšlen čtvrtek, 18. duben 2024, kdy má slavnostní obnovenou premiéru v pražském kině Atlas klasika všech klasik, snad nejikoničtější český meziválečný film Kristián. Film natočil v roce 1939 režisér Martin Frič a do hlavních rolí obsadil Oldřicha Nového a Adinu Mandlovou. Slavná černobílá komedie vypráví příběh Aloise Nováka, ušlápnutého úředníčka cestovní kanceláře Světovid, který se jednou měsíčně mění ve lva salonů Kristiána, v Orient baru utratí velké peníze a poplete hlavu nejkrásnější ženě, co tam potká, u čehož jí sladce zpívá. Jenže u Zuzany Rendlové, oděné v krásných bleděmodrých šatech ze salonu Hany Podolské, narazil. „Zavřete oči, odcházím," na ni nefunguje, a navíc si na něj brousí zuby Zuzanin nápadník Fred a jeho přítel Petr. Co udělá Mařenka, Aloisova žena, když jí Zuzana odhalí dvojí život jejího muže, je vcelku jasné – podá žalobu o rozvod prostřednictvím kanceláře doktora Dvořáčka. Podaří se nakonec Aloisovi zachránit své manželství, otevřít oči Zuzaně od zaslepení neexistujícím Kristiánem, ochránit svého kolegu Novotného od pěstí rozzuřeného Freda, a pomůže elegánovi s kapesníčkem, aby se s pomocí svého fíglu „Jéé, milostivá, ráčila jste ztratit kapesníček" konečně seznámil s nějakou ženou? 
A moje rada na závěr, pokud ještě nevíte, kam letos na dovolenou, tak to bych doporučila Kairo. „Tedy Kairo, to je pohádka. Kouzelné město, moře hučí svou věčnou píseň, palmy šumí, cikády poletují vzduchem a zpívají bledému milenci Měsíci, vzduch voní skořicí a kávou a nad tím vším nese se tichá tíseň mosleminovy písně, který ze vzdáleného minaretu volá Alláh je Alláh. Ceny mírné, obsluha vzorná. Denní penze obnáší od šedesáti do sto padesáti korun, procenta a lázeňská taxa jsou započítány v účtu. Mohu vám doporučit Imperial, Paris a Roma hotel." 
Znovuobnovená premiéra v kinech od 18. dubna 2024