Filmy

Co očekávat od páté série královské ságy Koruna

Přinášíme všechny detaily o další řadě populárního a cenami ověnčeného seriálu.
Sága o životě britské královské rodiny je pro Netflix doslova a do písmene revoluční. Má astronomický budget, získala spoustu ocenění a posílila reputaci streamingové platformy coby producenta kvalitního obsahu. První dvě série, ve kterých hrála královnu Alžbětu II. herečka Claire Foy, sklidily obrovský úspěch jak u diváků, tak kritiků. Následovala třetí sezona s novým hereckým obsazením v čele s Olivií Colman, Helenou Bonham Carter a Tobiasem Menziesem. Stejné složení doplněné o Emmu Corrin a Gillian Anderson přináší také aktuální čtvrtá řada, ale ta pátá přinese další změny.
Koncem ledna 2020 tvůrce seriálu Peter Morgan oznámil, že v roli královny Alžběty II. Olivii Colman nahradí Imelda Staunton. Kdo další bude obsazen a kdy se můžeme těšit na premiéru? 
Imeldu Staunton si pravděpodobně budete pamatovat z kouzelnické ságy Harry Potter, kde hrála nekompromisní Dolores Umbridge. Za roli ve filmu Vera Drake byla dokonce nominovaná na Oscara. „Korunu sleduji od samého začátku. Jako herečka jsem velice obdivovala výkon Claire Foy a Olivie Colman. Obě přidaly do scénáře Petra Morgana něco jedinečného a unikátního. Jsem neskutečně poctěna, že budu součástí tak výjimečného tvůrčího týmu a dovedu Korunu do velkého finále,“ říká Staunton.

Kdy se začne natáčet

Produkce čtvrté série začala v srpnu 2019 a skončila v únoru 2020. Vzhledem k téměř dvouleté pauze mezi druhou a třetí řadou, kdy se změnilo obsazení, můžeme očekávat, že se znovu začne natáčet nejdříve v roce 2021. 
Foto: Netflix
Claire Foy
Foto: Alamy
Imelda Staunton

Jaké období bude pátá série mapovat

Každá řada obvykle mapuje události jedné dekády. Očekává se, že by pátá série měla začínat v 90. letech a končit rokem 2000. Toto období bylo pro královnu obzvláště intenzivní vzhledem k množství skandálů, které se v seriálu pravděpodobně objeví. V roce 1992 byla svědkem rozpadu tří manželství svých dětí – prince Andrewa a Sarah Ferguson v březnu, rozvodu princezny Anny s Markem Philipsem v dubnu a oddělení prince Charlese a princezny Diany v prosinci. Ve stejném roce vypukl na hradě Windsor požár, kvůli kterému nakonec musela královna odvádět daň ze svého příjmu a ve výsledku otevřít Buckinghamský palác veřejnosti, aby měla dostatek financí na opravu.
Rozvod Charlese a Diany v roce 1996 a princeznina smrt při autonehodě v roce 1997 bude s velkou pravděpodobností zaujímat značnou část páté série. Mezi další události patří svatební výročí královny či smrt princezny Margaret a královny matky v roce 2002. Na co se fanoušci těší nejvíc? Rozhodně na první setkání prince Williama s Kate Middleton, ke kterému došlo v roce 2001, když pár studoval na univerzitě St. Andrews. 
Foto: Netflix

Kdy bude premiéra

Čtvrtá série měla právě premiéru, takže je nepravděpodobné, že by pětka vyšla dříve než v roce 2021 nebo 2022.

Bude pátá série poslední?

Morgan v původním prohlášení uvedl, že pátá řada bude pro Korunu poslední. „Původně jsem doufal v šest sezon, ale teď, když jsme začali psát scénář pro pátou, se ukázalo, že je pravý čas příběh ukončit,“ prozradil Morgan v lednu pro server Hollywood Reporter. V půlce roku však už bylo vše jinak a z Netfixu přišla zpráva, že číslo pět závěrečné nebude. Tlak na tvůrce a velká očekávání fanoušků dnes již kultovní série jsou tedy namístě.