Filmy

12 skvělých filmů, které vám odhalí pravou povahu Irska

Tak vy si myslíte, že víte něco o Irsku... Ano, je to krásná země s krásnými lidmi, obojí však citelně poznamenala tragická historie, která ovlivňuje i současnost. Zde jsou naše tipy na tucet filmů, jež vám odhalí pravou tvář této ostrovní země i jejích obyvatel.
Foto: Wildgaze Films
Saoirse Ronan ve filmu Brooklyn
Nová krimi série Bodkin, která se i několik týdnů po premiéře drží v top 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu v Česku, diváky i ústřední trio hrdinů zavádí do stejnojmenné ospalé irské vesnice. Atmosférický detektivní příběh v sobě nese zároveň příchuť černé komedie, ve které si tvůrci dělají legraci z mnoha věcí: mimo jiné z toho, jak si cizinci, především Američané, Irsko představují. Protože do věčně zelené turistické atrakce, kde leprikóni tančí s vílami mezi čtyřlístky a z nebe prší guinness, má tahle ostrovní země zatraceně daleko. Současnost Irské republiky a Severního Irska, které je oficiálně součástí Velké Británie, citelně ovlivňuje společná historie poznamenaná krvavými tragédiemi, občanskou válkou a roztržením kdysi jednotného národa. 
Vybrali jsme pro vás tucet filmů, jimž se daří výmluvně popisovat nejen významné události minulosti, ale také zachycovat irskou povahu, která se s ničím nepáře, ale i navzdory příkořím zůstává upřímná a srdečná.

Víly z Inisherinu

Loňský oscarový kandidát, který soutěžil o prestižní sošku hned v devíti kategoriích, a bohužel neproměnil ani jednu, vypráví o mužském přátelství, uřezaných prstech a otrávených oslech. Režisér Martin McDonagh zde po letech spojil síly s extrémně funkčním hereckým duem ve složení Colin Farrell a Brendan Gleeson a vytvořil drsně poetické podobenství o samotě i osamělosti, které ještě umocnil černým humorem sobě vlastním. Podařilo se mu tak zachytit tempo života v izolované venkovské komunitě, zejména v postavě Colma (Gleeson) vystihnout podstatu irské povahy. Niterný divácký zážitek, který dojímá a tne do živého zároveň, si můžete užít na Disney+.

Belfast

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, jemuž patří celý svět, orámovaný ulicemi rodné čtvrti v severoirském Belfastu. Prožívá první lásky i strasti, celé dny tráví venku pobíháním s kamarády nebo osnováním plánů, jak přechytračit znepřátelenou klučičí partu. Pro radu chodí k babičce a dědovi (Judi Dench a Ciarán Hinds), pro pohlazení k mamince (Caitriona Balfe) a pro odpovědi na otázky, jak se stát mužem, k tatínkovi (Jamie Dornan), k němuž obdivně vzhlíží. Jenže jsou 60. léta 20. století a Buddyho v podstatě bezstarostný, přehledný život začnou narušovat sociální konflikty i rozepře mezi katolíky a protestanty, které brzy zavalí celé město. Černobílý snímek Belfast napsal a natočil hvězdný Kenneth Branagh, shakesperovský expert, na základě vzpomínek na vlastní dětství. Citlivý pohled na historické události z pozice malého chlapce byl nominován na sedm Oscarů. K vidění je na Netflixu.

Kalvárie

Římskokatolická církev má v Irské republice kořeny zapuštěné zatraceně hluboko, moderní irská společnost ale některá zkostnatělá náboženská dogmata razantně odmítá: stejnopohlavní manželství byla uzákoněna už v roce 2015, v roce 2019 pak přestal platit úplný zákaz interrupcí. Svůj podíl na poklesu religiozity země mají i skandály katolických kněží spojené se zneužíváním dětí. Toto téma stejně jako motiv osobní krize víry citlivě a chytře zpracovává snímek Kalvárie z dílny režiséra Johna Michaela McDonagha. Již tradičně skvělý Brendan Gleeson v něm hraje venkovského duchovního, jemuž neznámý farník v rámci zpovědi oznámí, že se ho chystá zavraždit: je to pomsta za to, že ho v dětství zneužíval jiný kněz. Otec James má nyní týden na to, aby si vyřídil všechny své záležitosti. A tak se vydává na kalvárii napříč jedním irským městečkem, aby se smířil se světem a odhalil potenciálního zabijáka. Místo toho ale začíná pochybovat nejen o instituci, které zasvětil celý svůj život, ale i o vlastním vztahu k Bohu. Výborný film je k zapůjčení na Amazonu.

Brooklyn

Proč je v New Yorku tolik irských pubů? Protože sem v minulosti proudily davy irských přistěhovalců, hledajících lepší budoucnost. Ve filmu Brooklyn po tomtéž touží dívka Eilis (Saoirse Ronan), která v 50. letech minulého století opouští svoji matku, starší sestru a vůbec rodný zapadákov, aby vyrazila za novým životem. Usadí se v Brooklynu, ale brzy se jí začne po domově stýskat. Nezlepší se to, ani když se jí daří pomalu budovat kariéru, ani když se zamiluje do mladého Italoameričana Tonyho (Emory Cohen). Když se Eilis z rodinných důvodů nečekaně vrací zpátky na „Smaragdový ostrov“, dojde jí, co všechno na Irsku miluje. Jak její osobní dilema dopadne? Snímek o ženské emancipaci a cestě jedné ženy ke svobodě natočil John Crowley a k vidění je na Disney+.

Krvavá neděle

30. ledna 1972 zastřelili v severoirském městě Derry britští vojáci 13 neozbrojených civilistů. Temný den, který se do historie zapsal jako Bloody Sunday, se stal zlomovým bodem severoirského konfliktu. Nastartoval občanskou válku, která stovky mladých mužů donutila vrhnout se do služeb Irské republikánské armády (IRA), teroristické organizace bojující za nezávislost Severního Irska. Události Krvavé neděle od úsvitu do soumraku mapuje sugestivní, ruční kamerou natočený stejnojmenný film z roku 2002. Stojí za ním britský režisér Paul Greengrass, který používal pouze autentické světlo a vypustil jakýkoliv hudební podkres, aby dosáhl takřka dokumentárního efektu. Zaměřuje se při tom na osudy dvou mladých mužů: Ivana Coopera (James Nesbitt), idealistického vůdce skupiny Civil Rights, který věří v mírumilovnou změnu, a Gerryho Donaghyho (Declan Duddy), sedmnáctiletého katolického rebela, který touží po sňatku s protestantskou dívkou, ale je vtažen do násilných střetů s ozbrojenci. Do řady vedlejších rolí byli obsazeni příbuzní těch, kteří se Krvavé neděle účastnili osobně, úloh vojáků se zase ujali skuteční bývalí členové BA. 

Ve jménu otce

Další příběh tematizující významné události severoirského konfliktu a třetí celovečerní film Jima Sheridana, jednoho z nejuznávanějších irských režisérů. Životopisný snímek Ve jménu otce sleduje případ takzvané Guildfordské čtyřky: tří mužů a jedné dívky, kteří byli v 70. letech falešně obviněni z bombového útoku, jenž si vyžádal životy čtyř britských vojáků a jednoho civilisty (za nímž ve skutečnosti stála IRA). Silné politické drama o neutuchajícím boji za spravedlnost sleduje hlavní tvář kauzy — Gerryho Conlona (Daniel Day-Lewis), který se stejně jako ostatní pod nátlakem k činu přiznal, a byl tak odsouzen k doživotnímu pobytu ve vězení. Tam nakonec strávil patnáct let a zažil fyzický i psychický teror. Film v roce 1994 získal sedm oscarových nominací a je k zapůjčení na Amazonu nebo na Apple TV+.

Padlé ženy

Zpět ke strastem života v katolickém Irsku, kde od konce 18. až do 2. poloviny 20. století fungovaly takzvané Magdaleniny prádelny: útulky pro dívky, které se nějak zpronevěřily církevní představě o morálce. Končily tady prostitutky, ale i svobodné matky, oběti znásilnění nebo prostě jenom ty, které si rády občas zaflirtovaly, případně se jich rodiče chtěli zbavit. V prádelnách ovládaných jeptiškami vládl přísný, takřka vězeňský režim, výjimkou nebyly ani fyzické tresty, ponižování a šikana. Do jednoho takového zařízení nechává prostřednictvím tří hrdinek nahlédnout film Padlé ženy z roku 2002. Příběh se odehrává v roce 1964 a natočil jej skotský režisér Petter Mullan. Snímek je k zapůjčení na Apple TV+.

Mlčenlivá dívka

Režijní debut irského režiséra Colma Bairéada se v roce 2022 stal vůbec prvním irským filmem nominovaným na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film: většina dialogů v něm je totiž natočená v irštině. A i když cenu nakonec nezískal, za vidění stojí. Emocemi nabitý příběh nemluvné devítileté Cáit vás totiž převálcuje jako bouře v otevřené irské krajině. V hlavní roli exceluje Catherine Clinch, která odchází od chudých, lhostejných rodičů a dostává se do péče vzdálených příbuzných. Eibhlín, a zejména Seán Cinnsealach, holčičku zprvu také příliš nepřijímají, postupně si ale ke křehké Cáit najdou cestu. Spolu s tím ale na povrch vyplouvají také bolavá rodinná tajemství. Mlčenlivá dívka je půvabný počin, který najdete v nabídce služby Max.

Sing Street

Hudební irské drama Once dublinského režiséra Johna Carneyho určitě znáte: jeho průvodní písni, kterou spolu s písničkářem Glenem Hansardem nazpívala česká hudebnice Markéta Irglová (a společně si ve filmu také zahráli), v jednu dobu nešlo uniknout, hráli ji úplně všude. O něco zajímavější (a lepší i po hudební stránce) je ale jiný Carneyho počin. Romantická komedie Sing Street se odehrává v polovině 80. let, kdy další vlna irských imigrantů utíkala za prací do USA. Jak uživit domácnost, řeší i rodiče patnáctiletého Conora (Ferdia Walsh-Peelo), kterého z šedého pubertálního života vytrhne setkání s o rok starší, záhadnou Raphinou (Lucy Boynton). Aby upoutal její pozornost, obsadí ji do hlavní role videoklipu, který natáčí jeho kapela. Jediné, co zbývá, je nějakou kapelu založit. A napsat dobrou písničku. Oddechovou podívanou o dospívání najdete v nabídce Prime Video.

Snídaně na Plutu

Cillian Murphy je asi nejzářivější irskou hereckou hvězdou současnosti, dobrý byl ale vždycky. Dokazuje to třeba snímek Snídaně na Plutu z roku 2005, kde rodák z Corku hraje transgender ženu, která se narodila jako Patrick Braden. Patrick vyrůstá ve fiktivním městě na hranicích Severního Irska jako nechtěné dítě, jehož se neochotně ujme chladná pěstounská rodina. Odmalička vnímá, že je jiný než ostatní chlapci, a taky si kvůli tomu dost vytrpí, ačkoliv se naučí urážkám a útokům okolí čelit s úsměvem a šarmem. Když se jako mladý dospělý přestěhuje do Londýna, vrcholí tam zrovna éra glam rocku, který Patrickovi poskytne bezpečný prostor; možnost vydat se na cestu proměny a konečně se stát Patricií. Pod povrchem ale touží především po lásce a přijetí. Absolutní must-see nejen pro Cillianovy fanoušky je k vidění na Prime Video.

Disco Pigs

Cillian Murphy podruhé, tentokrát v generační romanci s prvky krimi a také v režii Kirsten Sheridan, dcery již zmiňovaného Jima Sheridana. Ačkoli byl snímek natočen v britské produkci, po uvedení se stal absolutním diváckým hitem právě v Dublinu a Corku, kde se ostatně odehrává i jeho příběh. Příběh dvou teenagerů: Darrena (Murphy) a Sinéad (Elaine Cassidy), kteří se narodili ve stejné porodnici, ve stejný den a téměř ve stejný moment. Od té doby jsou přáteli, protože zároveň také vyrůstali v sousedních domech. Říkají si Pig a Runt a v průběhu let si vytvořili izolovaný svět sami pro sebe. S úderem puberty do něj ale chtě nechtě začíná vstupovat okolní realita, zejména Runt se dostává pozornosti jiných chlapců, což Pig velmi těžko nese. Disco Pigs je film o pevném, osudovém, ale i nezdravém spojení mezi lidmi, kteří se na prahu dospělosti cítí ztracení i vzrušení novými možnostmi. A ani po více než dvaceti letech od své premiéry neztrácí nic na síle.

Píseň moře

Kouzelný animovaný celovečerní snímek irského režiséra Tomma Moorea vychází z irského folklóru a vypráví příběh desetiletého chlapce Bena, který zjistí, že jeho němá mladší sestra Saoirse je poslední z tuleních víl, bájných stvoření, která se jako jediná mohou vzepřít zlé moci čarodějnice Machy. Ben viní Saoirse ze smrti jejich matky, a tak není divu, že vztah mezi sourozenci není moc dobrý. Když ale holčička zmizí, chlapec se vydává na dobrodružnou, strastiplnou pouť, aby ji zachránil a přivedl zpátky domů, k tatínkovi na maják. Ručně kreslená Píseň moře oslňuje nejen formou, ale i emocionálním nábojem: je plná lásky a naděje, ale i smutku. Jako Irsko samo. Film je k zapůjčení na Apple TV+.