Móda

Nejlepší (nejen) dokumenty o módě na HBO Max

Tentokrát jsem pro vás probrala rozsáhlou videotéku HBO Max a našla opravdové módní poklady – od mrazivého povídání s Patrizií Gucci po příběhy modelek, které se staly popkulturními milníky. Nechybí ani svět luxusu a ambiciózní miliardáři, takže se rozhodně nebudete nudit.
Foto: Luigi Cazzaniga/HBO
Donyale Luna
Předpokládám, že všechny tipy, které jsem pro vás vybrala z Netflixu, už jste dávno slupli jak malinu. Proto jsem si dovolila připravit vám další nášup v podobě těch největších dokumentárních lahůdek ze světa módy na HBO Max.

Gucciho manželka: Příběh Patrizie Reggiani

Klan Gucci s fantastickou Lady Gaga v roli Patrizie Reggiani jste nejspíš viděli. Šlo o velkou filmovou událost mimo jiné i díky režii Ridleyho Scotta či hereckému výkonu (nebo spíš masce) Jareda Leta, který si zahrál Paola Gucciho. V tomto dokumentu se však potkáte se skutečnou Patrizií, předobrazem postavy, kterou s okouzlujícím afektem a těžkým přízvukem hrála v celovečerním snímku právě Lady Gaga. Film stojí na rozhovoru s Patrizií Gucci, která již byla propuštěna z vězení, a má téměř true-crime vibe, takže poskytne další kousek do mozaiky kolem vraždy věhlasného podnikatele v oblasti luxusní módy.

Donyale Luna: Supermodelka

Seznamte se s první černošskou supermodelkou, která se objevila na titulní stránce Vogue. V tomhle dokumentu se podíváme do divokých šedesátek mezi tehdejší uměleckou a módní scénu od New Yorku po Paříž. Vydáme se do slavné Factory Andyho Warhola, se kterým Luna natočila pár jeho undergroundových filmů, aby se následně objevila ve Felliniho Satyriconu. Proč ale o Luně víme tak zoufale málo? Jakou roli hrál v módním byznysu rasismus? Vydejte se po stopách nedávných dějin módy, umění a kontrakultury a nahlédněte do zákulisí magazínu Vogue šedesátých let.

Vogue: Očima módních editorek

Dokument, který vznikl při příležitosti 120. narozenin nejikoničtějšího módního magazínu, který právě čtete v online podobě. Film zkoumá nejen vliv Vogue na kulturu, módu, trendy ve fotografii a umění prostřednictvím jeho objemného archivu, ale odehrává se zde i řada rozhovorů s módními redaktorkami v čele se samotnou Annou Wintour. Sem tam se mihne i nějaká ta celebrita. Pojďte se podívat, jak se udávají trendy.

Říše snů

Britský dokumentární seriál, který ukazuje, jak se tvoří luxus a generuje zisk. Série, ve které hrají hlavní roli intriky, pletichaření i absolutní módní úspěchy a díky níž si položíte otázku: „Za jakou cenu?“ Blíže například nahlédnete na byznys dvou ambiciózních Francouzů, Bernarda Arnaulta a Françoise Pinaulta, rivalů, kteří se snaží ovládnout upadající módní brandy a vrátit jim lesk. K úspěchu si najmou návrhářská esa, jako je Tom Ford, Marc Jacobs nebo John Galliano. Pro všechny, kdo se pohybují ve světě módy nebo je tahle branže jen jednoduše zajímá, bude dokument tím pravým ořechovým. Pokrývá bezmála tři desetiletí historie.

Gia

Já vím, nejde o dokument, ale v seznamu must-watch-fashion-programmes tenhle legendární film se skvělou Angelinou Jolie prostě nemůže chybět. Tragický příběh o jedné z prvních supermodelek, Gie Carangi, která plnila stránky módních magazínů dávno před devadesátkovými legendami typu Naomi, Claudia nebo Linda, vás vezme na výlet do ateliérů při focení editoriálů, ale také do temné spirály těžké drogové závislosti.