Vogue Daily

Sofia Coppola a její óda na Mademoiselle Chanel

Módní ikona. Výrazná osobnost. Neomylný vkus. Volnost, svoboda. Možná vás to nikdy ani nenapadlo, ale režisérka Sofia Coppola a nejslavnější módní návrhářka Coco Chanel toho mají společného opravdu hodně. 
Foto: archiv Chanel
Coco Chanel
Režisérka, scenáristka, producentka, ale také herečka a návrhářka. Sofia Coppola má mnoho tváří, stejně jako slečna Chanel, která začínala jako zpěvačka, designérka klobouků a nakonec se stala nejznámějším jménem v historii módy. Coco milovala Benátky, Sofia v nich jako první Američanka získala cenu na místním filmovém festivalu za snímek Odnikud nikam. Stejné prvenství má i z festivalu v Cannes, kde jako první Američanka a druhá žena v historii dostala cenu za nejlepší režii filmu Oklamaný. V Cannes a okolí Coco trávila spoustu času a hledala inspiraci. Sofiin otec se přátelil s Carole Bouquet, která byla v 80. letech tváří módního domu Chanel. „Byla to právě ona, kdo mi představil Chanel,“ vzpomíná Sofia.
Pamatuji si ji oblečenou do Chanel a jak byla pořád elegantní. To na mě udělalo obrovský dojem. Objevila pro mě Chanel a tím i moji vášeň.“
Právě svůj obdiv a lásku k Chanel teď Sofia převedla do svého jazyka a u příležitosti výstavy Mademoiselle Privé v Tokiu představuje videokoláž oslavující Coco jako návrhářku oblečení, parfémů a šperků a zásadní múzy spojené se jménem Chanel. V krátkém filmu, který návštěvníci budou moci zhlédnout od 19. října do 1. prosince 2019 a my vám jej představujeme v exkluzivní předpremiéře, se objevují haute couture kolekce, diamantové šperky a samozřejmě nechybí ani parfém No. 5. „Koláží z archivních záběrů jsem chtěla zachytit esenci Chanel, kterou Coco začala a Karl s Virginií v ní dál pokračovali. Představuji moderní ženu podle Coco až do dneška,“ říká Sofia. „Chanel zosobňuje pařížský styl, pokusila jsem se začlenit také hravost, jakou Karl dával do kolekcí. Strašně mě bavilo procházet si záznamy tolika krásných modelů a ikonických žen spojených s historií značky.“
Foto: Damon Baker (Figaro)
Sofia Coppola
Ve filmu In homage to Mademoiselle se postupně objevuje Catherine Deneuve, Marilyn Monroe, Romy Schneider ve filmu Il Lavoro, Lily-Rose Depp, Pharell Williams, Keira Knightley, Tilda Swinton, Cara Delevingne, Elizabeth Taylor, již zmiňovaná Carole Bouquet, Jackie Kennedy v růžovém kostýmu Chanel, Kate Moss a další slavné tváře. A samozřejmě nechybí slečna Gabrielle Chanel, Karl Lagerfeld a současná kreativní ředitelka Virginie Viard a její nejnovější haute couture kolekce na sezonu podzim–zima 2019/2020.
Se skladbou Oblivion v pozadí videokoláž zachycuje energii japonské metropole stejně jako styl módního domu, jak se proměňoval do současné podoby. 
„Je to kombinace ducha Chanel, což znamená mix haute couture, hravosti, ženskosti a představ Coco o moderní ženě. Vytvářela oblečení pro ženy, aby mohly pracovat, cestovat, cítit se přitom pohodlně a dodávala nám sebevědomí. Myslím si, že to je přesně to, co všichni v módě hledají,“ pokračuje Sofia.

Sofia „Chanel“ Coppola

Výběr režisérky není samozřejmě žádná náhoda. Coppola kromě toho, že patří mezi dlouholeté fanoušky značky, pracovala pro Lagerfelda jako stážistka. „To, že jsem mohla vidět, jak v ateliérech pracují a s jakou hravostí dávají dohromady kolekce, na mě udělalo obrovský dojem,“ vzpomíná na svou stáž v Rue Cambon 31. „Karl měl na mě velký vliv, protože se kreativně prosadil v tolika různých oborech jako fotografie a film. Já sama jsem vždycky milovala dělat různé věci a nespoléhala se jen na jedno médium. V tom mě inspiroval, ukázal mi, že můžete mít spoustu různých zájmů a že vizuální kreativita je všechny může propojovat.“
Podívejte se na videokoláž Sofie Coppoly a její představu o slečně Chanel, kterou vám přinášíme v exkluzivní předpremiéře.