Vogue Daily

Kdo je Virginie Viard, nástupkyně Karla Lagerfelda

Spolu s oficiální zprávou o smrti Karla Lagerfelda módní dům Chanel oznámil, že kreativním vedením značky pověřuje Virginii Viard. Kdo je žena, která strávila po boku nejslavnějšího designéra více než 30 let?
Foto: Profimedia.cz
Virginie Viard
Alain Wertheimer, CEO společnosti Chanel, oznámil, že tvůrčí dohled na všemi kolekcemi přebírá Virginie Viard, dosavadní ředitelka módního studia slavné francouzské značky, "aby odkaz Coco Chanel a Karla Lagerfelda mohl žít dál." Kdo je žena, která se v květnu i v říjnu loňského roku ukázala po Lagerfeldově boku na závěrečném defilé a v New Yorku ho doprovázela na show Metiers d’Art? 
Byla to právě ona, kdo předstoupil před publikum v Grand Palais na poslední haute couture přehlídce, které se Lagerfeld již nezúčastnil ze zdravotních důvodů. 
Virginie Viard vyrůstala v Lyonu jako nejstarší z pěti dětí. Prarodiče z matčiny strany zpracovávali hedvábí, a jak v jednom rozhovoru Virginie přiznala, Chanel ji v dětství připadal starý. Vystudovala módní školu Le Cours Georges, kde se specializovala na filmové a divadelní kostýmy. Rok strávila v Londýně. Než se za prací asistentky kostýmní výtvarnice Dominique Borg přestěhovala do Paříže, pracovala nějaký čas v jednom lyonském butiku. Sama začala navrhovat kostýmy pro filmy a divadlo, než došlo k osudovému setkání s Karlem Lagerfeldem.
Její kariéra u Chanel začala v roce 1987, kdy nastoupila jako stážistka do oddělení haute couture výšivek. Doporučil ji rodinný přítel, vedoucí protokolu na dvoře monackého knížete Rainiera. V té době již Lagerfeld čtyři roky vedl pařížský módní dům se sídlem v Rue Cambon.
O pět let později, v roce 1992, přešla do módního domu Chloé, kde pracovala pět let. Současně se věnovala svým oblíbeným kostýmům. Navrhla mj. ty pro film Tři barvy: Modrá s Juliette Binoche v hlavní roli. 
Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images
Virginie Viard a Karl Lagerfeld na přehlídce Chanel Cruise 2018/2019 v pařížském Grand Palais, květen 2018
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images
Karl Lagerfeld a Virginie Viard na přehlídce Chanel jaro - léto 2019 v pařížském Grand Palais, říjen 2018
Foto: Dia Dipasupil/Getty Images
Virginie Viard, Karl Lagerfeld a jeho kmotřenec Hudson Kroenig na přehlídce Chanel Metiers D'Art 2018/19 v Metropolitním muzeu v New Yorku, prosinec 2018
Do módního domu Chanel se vrátila jako koordinátorka haute couture přehlídek. V roce 1997 povýšila na post ředitelky studia a od roku 2000 začala pracovat i na prêt-à-porter kolekcích. Stala se nepostradatelnou spolupracovnicí Karla Lagerfelda. V dokumentu 7 Days Out o ní řekl: “Je nejdůležitější osobou nejen pro mě, ale i pro ateliér, pro všechno. Je mojí pravou rukou, a i když se nevidíme, jsme pořád na telefonu.” Jejich vztah, jak oba přiznali, byl velmi intenzivní a více než jen pracovní. Pojilo je přátelství a vzájemný respekt. Jak Virginie v rozhovoru pro W přiznala, někdy se podepisoval pod textové zprávy jménem své kočky Choupette. “Asi by se mu nelíbilo, že o tom mluvím.” 
Jako ředitelka studia byla odpovědná za dohled nad všemi osmi kolekcemi, které Chanel ročně představuje. To ona proměňovala po celá léta Lagerfeldovy představy ve skutečnost. Každé skice, kterou návrhář nakreslil, dala spolu se svým týmem podobu reálných šatů. Chodila s ním na fittingy, znala každý detail, každou jeho myšlenku.
Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images
Herečka a múza módního domu Chanel Anna Mouglalis a Virginie Viard na galavečeři Sidaction v Pavillon d'Armenonville, leden 2013
Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images
Karl Lagerfeld s Virginií Viard v ateliérech Lesage, únor 2014
“Vždy jsem byla Chanel dívkou, neumím být ničím jiným,” prohlásila v roce 2017 v rozhovoru pro Madame Figaro. 
Nyní ji čeká přehlídka prêt-à-porter kolekce na sezonu podzim - zima 2019/2020, která se bude konat 5. března v rámci pařížského fashion weeku. Není pochyb o tom, že má před sebou náročnou úlohu Lagerfeldovy nástupkyně. Bude první ženou po smrti Coco Chanel, která se postaví do čela jedné z nejslavnějších módních značek.