Trendy

Stříbrné šperky jsou oficiálně zpět v centru pozornosti

Princezna z Walesu, Beyoncé a nová kolekce od Tiffany & Co. obracejí pozornost ke stříbrným šperkům.
 
Foto: Kevin Mazur/WireImage for Parkwood
Beyoncé “RENAISSANCE WORLD TOUR” 2023 v Amsterdamu
Tento bílý kov dominuje na scéně stylu od doby, kdy měla princezna z Walesu na korunovaci krále Karla květinovou čelenku vyrobenou ze stříbra Jessem Collettem a Alexandrem McQueenem. Beyoncé si vybrala dva stříbrné náramky od Tiffany & Co. navržené Elsou Peretti jako doplněk k ohnivě červeným šatům, které vynesla během svého turné Renaissance v Amsterdamu. Stejný náramek se objevil i na zápěstí influencerů Tamary Kalinic a Caroline Daur během měsíce módy.
Náramek Large Bone, TIFFANY&CO, prodává Tiffany & Co, 56 700 Kč
Náramek Medium Bone, TIFFANY&CO, prodává Tiffany & Co, 43 000 Kč
Dnes se zájem o stříbrné šperky Tiffany & Co. už zdvojnásobil díky kolekci Forge. Značka doufá, že nová kolekce stříbrných šperků se stane ikonickou, stejně jako zmíněný design od Peretti evokující náramky Wonder Woman.
Forge se skládá ze sady náhrdelníků, náramků, prstenů a náušnic představující svěží nový pohled na takzvaný prolamovaný řetízek, původně vytvořený v 19. století. Kolekce Forge, drzá a zároveň elegantní, je k dispozici ve vysoce lesklém a černěném stříbrném provedení a hraje si s rozměry řetízku, který je k dostání jak v diskrétní úzké velikosti, tak i ve výrazně objemném provedení.
Náhrdelník Forge , TIFFANY&CO, prodává Tiffany & Co, 22 000 Kč
Na stránkách Net-a-porter.com se vyhledávání stříbrných šperků za poslední rok zvýšilo o padesát procent. Ředitelka trhu společnosti Libby Page připisuje vliv trendu quiet luxury, který ovládl přehlídková mola. „V současné době jsme svědky toho, jak zákazníci tíhnou k minimalističtějšímu, čistšímu a modernějšímu přístupu k oblékání – a stříbro jej doplňuje,“ říká.
Mezi nejoblíbenější styly stříbrných šperků na e-shopu patří kolekce Blossoms od značky Buccellati, která byla na webu uvedena v roce 2019. Italský dům poprvé představil tuto limitovanou kolekci romantických, pohodových šperků ve tvaru květin v roce 2010, aby si získal mladší publikum, ale opravdového rozkvětu se dočkal během posledních pěti let.
Náramek Blossoms Vermeil , BUCCELLATI, prodává Buccellati, info o ceně v obchodě
Náramek Blossoms Color, BUCCELLATI, prodává Buccellati, info o ceně v obchodě
A samozřejmě s cenou asi osmdesátkrát levnější, než má zlato, je stříbro oblíbeným kovem mezi mladými designéry. „Většina klenotníků začíná se stříbrem, protože je cenově dostupné a funguje dobře při vytváření vzorových kusů, které lze následně vyrobit na zakázku ve zlatě,“ říká londýnská šperkařka Emefa Cole, původem z Ghany. Jeden z jejích prstenů ve tvaru kráteru z kolekce Vulcan, vyrobený z oxidovaného stříbra, je ve stálé sbírce londýnského muzea Victoria & Albert. „Stříbro funguje, a proto z něho neustále něco vyrábím. Stříbro je fantastický kov a činí výrobky cenově dostupnějšími,“ dodává Cole.
Foto: courtesy of Emefa Cole
Emefa Cole
Její názor sdílí i libanonská návrhářka Gaelle Khouri, jejíž šperkařská práce zahrnující štíry, housenky a chobotnice zdobené drahokamy byla vystavena v Sotheby’s. „Zpočátku jsem neměla finanční prostředky na vytvoření kousků pouze ze zlata, takže jsem ho smíchala se stříbrem nebo bronzem. Původně jsem se tak rozhodla čistě kvůli finančnímu omezení, ale pak jsem si uvědomila, že mix těchto kontrastních materiálů, barev a textur může šperk z estetického hlediska povznést. Přidává mu to na jeho kráse a klienti si tuto uměleckou hodnotu cení,“ říká Khouri.
Že je stříbro oblíbeným kovem výtvarných umělců experimentujících se šperky, ví dobře i londýnská galeristka Elisabetta Cipriani. Šperky, které vystavuje, vytvořili například Sonia Delaunay, Zaha Hadid a Jean Cocteau spolu s mnoha dalšími současnými umělci, kteří se často obracejí ke stříbru kvůli jeho tvárnosti a lehkosti. Londýnská šperkařka Liv Luttrell použila stříbro k vytvoření páru náušnic ve tvaru křídla, které nyní patří mezi její nejžádanější návrhy.
Foto: courtesy of Aziz & Walid Mouzannar
Zaha Hadid ve spolupráci s Aziz & Walid Mouzannar, kolekce Silene.
I ve vysokém šperkařství je stříbro opět populární. Značky Dior a Boucheron v posledních kolekcích použily stříbro kvůli jeho technickým a estetickým vlastnostem. „Stříbro je kov s neuvěřitelnou historií; jeho přirozené vlastnosti, jakými jsou odolnost, tvárnost a všestrannost, z něj pro nás činí klíčový materiál,“ říká Christian Hemmerle ze čtvrté generace rodinného mnichovského klenotnictví Hemmerle, které ve své tlumené paletě barev hojně využívá právě stříbro.
Tchajwanská šperkařka Anna Hu si oblíbila stříbro především proto, jakých barev a textur je schopné dosáhnout. Hu vybělila a vyleštila stříbro na okvětních lístcích svého náramku s názvem Enchanted Lily pomocí kartáčků různé tvrdosti, aby získala perleťový vzhled a texturu připomínající kůži. Náramek představila v Paříži během týdne haute couture. Hu vytváří nadživotní, přírodou inspirované špičkové šperky pro soukromé klienty a pro svůj další výtvor, brož Da Vinci, použila stříbro, které bylo černěno pomocí nového oxidačního procesu. Vytvořila tak tmavě šedý okraj pro okvětní lístky s růžovými safíry.
Foto: courtesy of Anna Hu
Anna Hu, brož Da Vinci Eglantine.
Znovu objevujeme stříbro, ale jeho popularita v některých částech světa nikdy nepolevila. Ragnar Hjartarson, kreativní ředitel dánské značky Georg Jensen, zdůrazňuje dlouholetou tradici stříbrných šperků napříč Skandinávií, kde se stříbro těží již po staletí. Dodává, že jeho přirozený, minimalistický vzhled se těší silné oblibě již od dob Vikingů. „Georg Jensen používal drahokamy v kombinaci se stříbrem od samého začátku a my jsme tuto tradici udrželi naživu s využitím našich dlouhotrvajících zkušeností s osazováním kamenů, které šperkům dodávají život,“ říká.
Ještě o něco dál, v Kyrgyzstánu, je stříbro dokonce posvátné. „My Kyrgyzové věříme, že materiály ,ak' (což znamená bílé) jsou svaté. A stříbro je ,ak'. Je posvátné,“ říká šperkařka Altynai Osmoeva. Bílý kov si vybrala, aby ozdobila plstěné náprsníky vystavené minulý rok v The Jewelry Library v New Yorku. Slečna Osmoeva vysvětluje, že stříbro je nesčetněkrát zmíněno v kyrgyzském eposu Manas. Kromě toho jsou potenciálním nevěstám v její zemi nabízeny stříbrné náušnice. Stříbrné šperky doprovázejí každý významný okamžik života tamních žen.
Foto: courtesy of Altynai Osmoeva
Altynai Osmoeva.
Fascinace „duchovní krásou“ stříbra vedla v roce 2018 Pařížanku Amélie Huynh k založení šperkařské značky Statement Paris. Založila ji na konceptu zasazování diamantů do art-deco designů ze stříbra. Někteří považují kujnost kovu za výhodu při vytváření sochařských tvarů, ale jiní berou tuhle vlastnost spíš jako výzvu. „Vzhledem k tomu, že je stříbro měkké, je hůře zpracovatelné než osmnáctikarátové zlato. Trvá to déle a ve výsledku je to dražší práce, zvláště při osazování pavé drobnými diamanty,“ vysvětluje Huynh. Je však skálopevně přesvědčená, že stříbro má v oblasti drahých šperků své místo. „Vybrat si stříbrný kousek s diamanty vyžaduje trochu odvahy,“ říká. „Znamená to, že si ho vyberete z jiných důvodů, než jsou konvenční hodnoty, které představuje zlato. Ve výběru stříbra je skvělý faktor.“
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.