Společnost

Korunovační šaty princezny Catherine nesou odkaz na její svatbu

Na korunovaci krále Karla III. ve Westminsterském opatství vyměnila princezna z Walesu diadém za květinovou korunu. Kate si pod slavnostní červenomodré roucho oblékla dlouhé šaty Alexander McQueen ze slonovinového krepu, které zdobily výšivky s motivy růží, bodláků, narcisů a trojlístků, jež představovaly čtyři národy Spojeného království. Stejné vzory se objevily i na jejích svatebních šatech v roce 2011, které rovněž navrhla Sarah Burton.
Sophie, vévodkyně z Edinburghu, princezna Charlotte z Walesu, princezna Anna, Catherine, princezna z Walesu, princ Louis z Walesu a princ William během korunovace krále Karla III. a královny Camilly 6. května 2023 v Londýně. Getty Images
Princezna Catherine dorazila do kostela se svým manželem, princem z Walesu a dětmi princeznou Charlotte, která měla rovněž na hlavě odpovídající květinovou čelenku, a princem Louisem. Princ George, který je jedním z královských čestných pážat, kráčel v průvodu před svými rodiči a za svým dědečkem, když nesl jeho roucho.
Jak je u královské rodiny tradicí, Kate zvolila symbolické perlové a diamantové náušnice, které dříve patřily princezně Dianě. V minulosti je nosila při mnoha příležitostech, včetně bohoslužby ke Dni vzpomínek v roce 2022 a předávání cen BAFTA v roce 2019.
Princezna si v průběhu let stejně jako královna Alžběta II. osvojila umění symbolického oblékání a v posledních dnech v rámci příprav na korunovaci oblékla červenou, bílou a modrou barvu. Na návštěvu hospody Dog and Duck v Soho 4. května si Kate oblékla červený kabát Eponine s modrou podšívkou spolu s bílými šaty. Následujícího dne si na slavnostní oběd v Buckinghamském paláci vzala bílé midi šaty od Jenny Packham a večer se na recepci pro hlavy států převlékla do královsky modrých šatů Self-Portrait.
I v případě šperků Kate často volí symboliku a tradici. Na oběd v Buckinghamském paláci 5. května zvolila bahrajnské perlové náušnice královny Alžběty II., se kterými byla předtím viděna na státním pohřbu Jejího Veličenstva v září. Večer se Kate opět ponořila do královské šperkovnice a vzala si safírové a diamantové náušnice královny matky.
Text vyšel původně na Vogue.com.