Společnost

Voices of Ukrajina: Jediné, co můžeme dělat, je bránit se. A také potřebujeme pomoc

Pro události, které se dějí u našich ukrajinských sousedů, nenacházíme slov. Redakce Vogue Czechoslovakia je v intenzivním kontaktu s ukrajinskou redakcí i dalšími spolupracovníky. Přinášíme slova těch, kterých se situace přímo dotýká. Další ze série autentických rozhovorů z Ukrajiny patří kreativnímu řediteli mezinárodně úspěšné značky GUDU. 
Foto: Getty Images
Lasha Mdinaradze je gruzínský módní návrhář, který od roku 2015 žije v Kyjevě, kde stojí v čele značky GUDU. Designéra vyzpovídala Violett Federova, chief editor Vogue.ua.

Čekal jsi, že se něco takového stane?

Informace o útoku na Ukrajinu se začaly objevovat před měsícem, ale snažili jsem se doufat, že všechno bude v pořádku. Dál jsme pracovali, plnili své povinnosti jak vůči zaměstnancům, tak zákazníkům. Ukrajina je nezávislá země v samém centru Evropy a nemohli jsme uvěřit tomu, že by nás naši sousedé napadli. 

Jak se s aktuální situací vypořádáváš?

To, co se děje, je strašné, naše města jsou bombardována, cizí tanky vstupují na ukrajinské území. Jedinou věcí, kterou můžeme dělat, je bránit se. Ale také potřebujeme pomoc ze zahraničí. V porovnání s Ruskem jsme malá země, která dnes brzdí tuto agresi. Pokud padneme, další na řadě je Evropa.

Jsi sám, nebo s rodinou? 

Přišel jsem na Ukrajinu z Tbilisi v roce 2015, moje rodina je v Gruzii. Já jsem v Kyjevě se svým nejbližšími přáteli, už jsme zažili několik těžkých nocí pod ostřelováním. Snažíme se vydržet a pomáhat ukrajinským vojákům, jak jen můžeme. Momentálně je zákaz vycházení, nelze jít do ulic. 
Kolem prezidenta se sjednotila celá Ukrajina, dokonce i lidé, kteří ve volbách volili jiné kandidáty. Ukázal se jako skutečný vůdce národa, který brání svou zemi.

Válka na Ukrajině zasáhla celý svět a postupně se aktivuje řada sankcí proti agresorovi; měl by se zapojit ve větší míře i módní svět?

Celý svět musí být teď jednotný. Každá společnost, každá značka může pomoct a zapojit se do sbírek a také je potřeba vyvíjet tlak na jednotlivé vlády kvůli sankcím vůči Rusku.

Co by podle tebe měly módní a kosmetické značky udělat právě teď?

V první řadě nemlčet. Vyjít do ulic a protestovat. Svět musí stát na straně Ukrajiny. Také jakákoliv firma a jedinec může pomoci charitativním nadacím – uprchlíkům, obětem, armádě. Mnoho zemí již posílá na Ukrajinu humanitární pomoc. Tak mohou pomoci všichni.

Co konkrétně Ukrajině teď nejvíce pomůže?

 Zde je link, kam může přispět každý https://savelife.in.ua/en/donate/.