Vogue Daily

#StandWithUkraine: Jak pomoci Ukrajině

Nepředstavitelné se stalo skutečností. Ruská federace iniciovala vojenský konflikt v Evropě. Ukrajina je ve válečném stavu a pod útokem nepřátelských ozbrojených sil. Vogue CS vyjadřuje podporuje celé zemi, kolegům a kolegyním z ukrajinské redakce a jejich rodinám a také lidem po celém světě, kterých se tento akt agrese dotýká. #StandWithUkraine
Ve čtvrtek 24. února okolo čtvrté hodiny ranní se rozpoutala invaze Ruska na Ukrajinu, která aktuálně zasahuje i hlavní město Kyjev. K situaci se mezi prvními vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová: „Důrazně odsuzuji nezákonnou agresi Ruské federace proti Ukrajině. Vyjadřuji plnou podporu a solidaritu ukrajinskému lidu, jakož i vedení země a prezidentu Zelenskému.” Své dosavadní mlčení k ruské agresi vůči Ukrajině prolomil později i český prezident Miloš Zeman. „Rusko se dopouští zločinu proti míru,“ uvedl a vyslovil se pro odpojení Ruska z platebního systému SWIFT. „Šílence je zapotřebí izolovat.“ Podle českého premiéra Petra Fialy vpád na Ukrajinu nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO. 
Postupně se přidali další političtí představitelé. Podle amerického prezidenta Joe Bidena je ruský prezident Vladimir Putin plně zodpovědný za ztráty a utrpení, které válka přinese. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen označila útok za barbarský a oznámila, že Evropská unie během dne představí masivní a cílené sankce vůči Rusku. Akt agrese, jakého jsme svědky, je ve 21. století v Evropě bezprecedentní. Mimo jiné i proto, že Rusko nyní předsedá Radě bezpečnosti OSN, orgánu, která má po 2. světové válce dohlížet na mír a bezpečnost ve světě. 
Vogue CS se připojuje ke slovům slovenské prezidentky. Navíc vyjadřujeme podporu také lidem na Slovensku, kteří s obavami sledují další vývoj na východ od hranic své země, a všem po celém světě, kterých se dění dotýká.

Jak pomoci

Člověk v tísni aktuálně organizuje sbírku SOS Ukrajina na pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku a na ochranu ohrožených rodin i jednotlivců, kam můžete přispět, pokud vám vývoj situace na Ukrajině není lhostejný. 
Na platformě Darujme.cz má sbírku na pomoc Ukrajině založenou hned několik důvěryhodných organizací, vedle Člověka v tísni to jsou Paměť národa/Post Bellum, Charita, ADRA nebo UNICEF. Sbírku vyhlásil také Český červený kříž. Ministerstvo vnitra zřídilo e-mailovou schránku, do které mohou směřovat nabídky na ubytování pro lidi prchající z Ukrajiny a další pomoc. „E-mailová adresa ubytovaniukrajina@suz.cz přijímá od lidí z celé republiky nejrůznější nabídky pomoci. Týká se to ubytování, darování nejrůznějších předmětů a vůbec zajištění života případných příchozích,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. 
Finanční pomoc můžete posílat i přímo ukrajinské armádě prostřednictvím: http://savelife.in.ua, aktuální prosby o konkrétní pomoc najdete na Humanitarian and medical aid to Ukraine nebo se zapojte do dílčích a ověřených iniciativ, jako je například zakoupení drahokamu přes nadaci T&T –⁠ Trade. Pomůžete tak ukrajinským ženám a dětem na bydlení, stravu či oblečení a zakoupený drahokam si navíc můžete ihned vyzvednout (s certifikátem nezávislé laboratoře) v dílně na adrese: U Vorlíků 367/3, Praha 6, Bubeneč. Nadaci T&T –⁠ Trade založil Nikolai Tivodar, který se humanitární pomoci věnuje dlouhodobě, více informací najdete na https://t.me/nadacnifond nebo na telefonním čísle: +420 608 751 189.
Češi mohou Ukrajině pomoci také nabídkou ochranných přileb, neprůstřelných vest či bezpilotních letadel. Na Facebooku podrobný seznam uvedlo ukrajinské velvyslanectví v ČR. Zveřejnilo také stránky, na kterých mohou Češi hlásit svoji pomoc uprchlíkům s bydlením či dopravou. Nabídek na odvoz z hranic je ale nyní víc než uprchlíků, kteří potřebují odvézt. Velvyslanec Jevhen Perebyjnis v ČT24 uvedl, že se Ukrajině dostává i hodně nabídek Čechů jet na Ukrajinu bojovat, takovou pomoc ale české zákony nedovolují.
Aktualizovaný seznam, jak Ukrajině a Ukrajincům nyní nejvíce pomoci, najdete i na stránkách České asociace ukrajinistů, z.s. Finanční příspěvky doporučuje zaslat mimo výše uvedené i těmto organizacím:
• Charita Česká republika se soustředí na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší, součástí intervence je i poskytnutí psychologické pomoci: https://www.charita.cz/podporte-nas/darujte/v-zahranici/charita-pro-ukrajinu/
• Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity ostravsko-opavské dováží od počátku konfliktu balíky základní potřeby přímo do bojových zón: https://www.adoptujsi.cz/aktuality/pomozte-s-nami-lidem-na-ukrajine/
• Nadační Fond Help Ukraine aktuálně organizuje evakuaci dětských skupin a rodin s dětmi z ohrožených oblastí: https://helpukrainefund.com/
• Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), jež uprchlíkům poskytuje tlumočení, doprovody, psychoterapeutickou péči, pomoc při hledání zaměstnání i finanční podporu: https://www.darujme.cz/projekt/1205960...
• Skrze platformu Donio lze přispět na celou řadu projektů: https://www.donio.cz/pomocukrajine

Odkazy, pokud můžete poskytnout ubytování lidem prchajícím z Ukrajiny:

• Projekt Shelter for Ukraine, kde vyplníte jednoduchý formulář a můžete tak někomu nabídnou ubytování: 
• Uprchlíci vítejte pod záštitou Sdružení pro integraci a migraci propojuje poskytovatele a zájemce o bydlení: 
• Zde se mohou zaregistrovat ti, jež mohou poskytnout ubytování v Brně a okolí: 
• Nabídky ubytování hromadného typu, tedy 20 a více pokojů (ideálně s možností zajištění stravování) shromažďuje Správa uprchlických zařízení MVČR 

Přehledný rocestník

Nejnověji vznikl v Česku i přehledný rozcestník www.stojimezaukrajinou.cz fungující jako webová stránka, která sdružuje nejrůznější formy pomoci přes ověřené odkazy. Finální verze se dynamicky rozvíjí a roste s tím, jak do projektu přichází další aktivisté a expertní dobrovolníci.