Společnost

Voices of Ukrajina: Každá minuta váhání znamená další nevinný život, další zlomené srdce

Pro události, které se dějí u našich ukrajinských sousedů, nenacházíme slov. Redakce Vogue Czechoslovakia je v intenzivním kontaktu s ukrajinskou redakcí i dalšími spolupracovníky. Přinášíme slova těch, kterých se situace přímo dotýká. Maria Mohkova je spoluzakladatelkou a CEO ukrajinské fashion PR agentury WR Agency. 
Foto: Getty Images

Můžete popsat, co se nyní děje v Kyjevě a na Ukrajině? 

V pět hodin ráno 24. února nás v Kyjevě, stejně jako v několika dalších městech, probudily zvuky výbuchů. Podívala jsem se na telefon, co se děje, jen abych se dozvěděla strašlivou pravdu. Rusko nám vyhlásilo válku a zákeřně na nás zaútočilo. Od té doby se po celé naší zemi bojuje proti nepříteli. Útočí nejen na naše vojenské základny, ale i na civilisty – na obytné čtvrti, a co je nejhorší, na nemocnice, školky i dětské domovy. Nejtěžší jsou noci. Už dva dny se nepřítel pokouší obsadit naše hlavní město těžkými pozemními i leteckými útoky. Neúspěšně. Ode dneška, 26. února, bojují za svobodu a odolávají pokusům nepřítele o obsazení také ukrajinská města Sumy, Cherson a Charkov. Ruská armáda opakovaně porušuje Ženevskou úmluvu, používá ostřelování a útočí na civilní obyvatelstvo. Dnes v noci zasáhla raketa několikapatrovou budovu v Kyjevě, nedaleko letiště Žuljany, v hustě obydlené části města. Pod těžkou palbou, leteckými útoky a dělostřeleckými údery jsou města Melitopol, Mariupol, Ochtyrka, Čuhujiv a Konotop. Lidé přicházejí o životy a domovy, ale nikoliv o naději. Zůstáváme silní, přestože armáda platí nejvyšší cenu, když se nás všechny snaží ochránit. 

Očekávala jste, že se něco takového stane?

Ne, určitě ne takhle. Věděli jsme, že se něco blíží, a připravovali jsme se na to, ale nikdo si nedokázal představit vyhlášení války, ne od země, která se cynicky nazývá naším bratrem. Bojovali jsme společně s Rusy, bok po boku, proti nacistům, a oni teď útočí na nás.

Jak se s tím vyrovnáváte? 

Mám obrovský vztek. A také obavy o své blízké a o každého na Ukrajině. Jsem si jistá, že jsme v právu, jistá naší armádou, vím, že zvítězíme. Doufám, že ztráty budou co nejnižší. Jsme houževnatí a pod hrozbou války žijeme už osm let. My, a tím myslím všechny Ukrajince, shromažďujeme finanční prostředky, nakupujeme munici, pomáháme uprchlíkům, poskytujeme přístřeší těm, kteří to potřebují. Podporujeme naši armádu a nemocnice, jak jen můžeme. Jsme v kontaktu se zahraničními médii i vlivnými lídry a žádáme je o podporu. Každý má svůj vlastní způsob, ale všichni bojujeme statečně. Někteří připravují jídlo pro lékaře a vojáky, neozbrojení lidé se snaží zastavit nepřátelské tanky, fashion influenceři organizují pomoc uprchlíkům, civilisté se snaží o sabotáže. Všichni bojujeme. 

Co má vaše rodina v plánu dělat nyní? Jste spolu, nebo jste se museli rozdělit?

Zůstáváme na Ukrajině, to je vše, co mohu říci. Z bezpečnostních důvodů nemohu prozradit, kde se nacházíme. A opravdu mi láme srdce, že v tuto chvíli nejsme všichni spolu. Snažím se nás všechny dostat pod jednu střechu, ale není to možné kvůli těžkým bojům ve městech. Hrůzy, kterými prochází moje rodina a všichni Ukrajinci, nebudou nikdy zapomenuty. Zůstáváme však silní a snažíme se udělat vše pro to, abychom byli v bezpečí a pomohli naší zemi. 

Váš prezident se ukázal jako silný lídr. Jak vnímáte jeho roli v obraně vaší země a bezpečnosti?  

Z člověka s nulovými předchozími politickými zkušenostmi se stal jeden z nejinspirativnějších a nejodvážnějších lídrů na celém světě. Jsme až ohromeni tím, jak se postavil bezprecedentní výzvě. Svým osobním příkladem dodává sílu všem Ukrajincům, dokonce i těm, kteří dosud nepatřili mezi jeho příznivce, včetně mě samotné. Bojuje odhodlaně a neohroženě, dodává nám sílu.  

Válka na Ukrajině se dotýká celého světa a ten postupně vůči Rusku uplatňuje řadu sankcí. Měl by se ve větší míře zapojit i módní průmysl?

Mnoho módních médií se za nás postavilo a podporuje nás. Sdílejí odkazy na sbírky, povzbuzují lidi k protestům, zvyšují povědomí o tom, co se děje, a vyvíjejí tlak na vlády, aby v této situaci jednaly. Bohužel většina influencerů a značek se mylně domnívá, že stačí příspěvek nebo příběh s mírovou holubicí. Psala jsem těm, které osobně znám, komentovala jsem jejich příspěvky. Bohužel jsem dostala jen velmi málo odpovědí. Někteří dokonce mé komentáře skrývali, zřejmě nechtěli rozrušit své příznivce, a to je ostuda. Jiní ale využívají svůj hlas a platformu, aby nám pomohli, a já jsem jim za to budu vždy vděčná. 

Jak konkrétně mohou módní a kosmetické značky pomoci? 

Zvýšením povědomí o tom, co děje. Jasným a zřetelným postojem. Skrze příspěvky ukrajinské armádě, nemocnicím a Červenému kříži. Cokoli vás napadne, je dobré, protože tato válka není jen proti Ukrajině, ale proti všem zemím. Bojujeme tu za demokracii, svobodu, liberální hodnoty ve jménu celého světa. A potřebujeme, aby nás svět podpořil. Každý hlas se počítá. Každá minuta váhání znamená další nevinný život, další zlomené srdce. 

Co můžeme všichni udělat právě teď? 

Podpořte nás. Podpořte ukrajinské podnikání, nakupujte u ukrajinských značek, pište o ukrajinské kulturní scéně, která je bohatá a plná talentů. Podporujte uprchlíky. Ověřujte si informace. Postavte se za nás tak pevně, jako my teď za vás bojujeme. Potřebujeme samozřejmě také peněžní dary a nejrůznější pomoc dobrovolníkům, nemocnicím a dětem. A ještě jednu věc musím zdůraznit: prosím, nikdy nezveřejňujte jakékoliv osobní údaje o našich vojácích, jejich fotografie, jména či místa pobytu, vystavili byste je a jejich rodiny nebezpečí.