Společnost

Jak se seznámit v době koronaviru

Jestli někdy v novodobých dějinách lidstva existovala divná doba pro seznamování, je to právě ta, kterou teď žijeme.
Foto: Alexander Bel
Od začátku března zaznamenaly všechny textovací aplikace celosvětový nárůst v množství vyměněných zpráv. Týká se to Instagramu, Facebook Messengeru, ale třeba i Tinderu. Vzestup je o to patrnější v místech, kde je nařízená karanténa. Vítězí Itálie a Španělsko. Některé aplikace se začaly přizpůsobovat novým podmínkám nebo dokonce vznikly samostatné seznamovací platformy určené jen pro tuto dobu. Ve Spojených státech spustili Quarantine Together. Jak funguje? Každý den v šest ráno vám přijde zpráva s otázkou, jestli jste si umyli ruce. Pokud odpovíte kladně, za odměnu vám představí potenciální druhou polovičku a po patnácti minutách i videohovor.
Quarantine Together není jediný romantický korona počin. Projekt Love is Quarantine (inspirovaný reality show na Netflixu Love is blind) dává dohromady protějšky pomocí tabulky na Goodle docs. Následně mají 30 minut na rozhovor a o průběhu tohoto rande mohou udělat krátké video, které je pak zveřejněno na Instagramu. Seznamka Plenty of Fish zase začala s livestreamingem časově omezeným na 90 vteřin, po kterém se potenciální partneři mohou rozhodnout, jestli chtějí pokračovat telefonním hovorem.

Rande přes videohovor

Luke žije v Londýně a seznamuje se přes aplikaci Hinge. Koronavirus jeho randění posunul z barů a kaváren do prostředí videohovorů. „Běžně randím. Tak proč bych nemohl randit za času korony?“ Podle něj je důležité, aby člověk pokračoval v běžných činnostech, randění nevyjímaje. Schůzky si s novým přítelem snaží udělat co nejautentičtější, takže dělají třeba i to, že mu jeho protějšek pošle na účet symbolické peníze za skleničku vína, aby ho tak mohl pozvat na drink. 
Lidé se často snaží karanténní rande co nejvíce přizpůsobit tomu běžnému a stali v této oblasti opravdu vynalézaví. Samozřejmostí bývá určitá úprava zevnějšku, nastavení osvětlení, načasování směřující do večerních hodin, příprava dostatku vína či puštění zvuků typu Ambient Tavern Noise. Podle některých odborníků tento typ randění může přetrvat i po skončení pandemie, kdy spolu lidé budou „chodit na schůzky“ skrze videohovory.
Foto: Alexander Bel

Rozvody a domácí násilí

Ovšem to, co je pro nové vztahy výzva, může být pro ty dlouhodobé naopak zatěžkávací zkouška. V Číně už teď vědí, že se jim zvýšil počet žádostí o rozvod. Ostatní země na tyto údaje čekají. Profesorka z University of Oklahoma Amy Janan Johnson však varuje, abychom všechna zásadní rozhodnutí nechali na později a uvědomili si, že to, co teď prožíváme, není běžná realita. „Nemusí se jednat o problém vztahu, ale o problém této chvíle, kterou prožíváme.“
Bohužel se množí i obavy, že v této době bude stoupat domácí násilí na všech úrovních. Potvrzuje to už například Španělsko, kde nahlášených případů evidují pětkrát více než obvykle. Třikrát větší nárůst zaznamenali i ve Francii, USA, Velké Británii a Číně. U nás se touto problematikou zabývá především organizace Bílý kruh bezpečí a data ještě nejsou známa. „Teď se prostě nemůžete sebrat a jít ke kamarádovi domů, když to zrovna potřebujete,“ říká profesor psychologie Renae Franiuk.
Zdá se, že zatímco se snažíme chránit náš zdravotní stav, naše psychické rozpoložení strádá. Úzkostné stavy se nemusejí týkat jen našeho neutěšeného partnerského života, mohou se míchat i s obavami o naše ekonomické zajištění. Měli bychom však mít na paměti, že i když stále ještě přesně nevíme, jak dlouho bude tato situace trvat, jedná se o dočasný stav. A strávit spolu více času než obvykle nebo naopak mít dostatek času pro sebe má i spoustu pozitivních stránek.