Společnost

V nemoci, ve zdraví i v karanténě

Pandemická situace nutí mnohé pracovat z domu. Často se to týká obou partnerů, kteří se už nepotkávají jenom ráno při polibku a večer u sklenky vína, ale společný prostor sdílí celý den. Vyvstává otázka: Přežijeme to? Jedno je jisté; naučíme se hodně nejenom o partnerovi, ale také o nás samotných.
Foto: Wilson Webb/Netflix

Najednou jsme kolegové. Partner vede conference call a já, popíjejíc ranní kávu, hledám inspiraci pro článek. Čekání na múzu si zpestřuji fakty o Isaacu Newtonovi, který v době dýmějového moru položil základy teorie gravitace, v izolaci svého domova. Zatímco pan Newton neměl protějšek, který by mu polonahý narušil videohovor, ten váš sedí ve stejné místnosti. A může mít pracovní návyky nekompatibilní s vašimi.

Úspěšný coworking tkví v komunikaci

Být nebo nebýt; to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy? Hamletova slova ve stejnojmenné Shakespearově hře rázem nabírají jiný význam. Nemusíte nutně sdílet teatrálnost hlavní postavy, ale ani pasivně snášet partnerovy zvyky tříštící vaše soustředění na atomy. Úspěšnost přeživších spočívá v otevřené komunikaci. Každý pár funguje jinak, a zatímco některým vyhovuje během práce neustálý kontakt, jiní potřebují klid a prostor. Ujasněte si, co potřebujete, udělejte seznam základních požadavků, které musí být dodrženy (například ticho v průběhu práce), a hledejte kompromis (sluchátka, pokud vám to naopak lépe myslí při poslechu hudby).

Potřeba základních pravidel

Máte-li dvě místnosti, jež vám slouží jako pracovny, máte z poloviny vyhráno. Ostatní smrtelníci jsou odkázáni na sdílení pracovního prostoru s protějškem, což si žádá alespoň vyhrazení koutku, který bude patřit jenom vám (stůl u okna v obývacím pokoji, toaletní stolek v ložnici) a kde vás partner nesmí rušit. Aby se společná místnost nezměnila v bitevní pole, stanovte si základní pravidla, která budete dodržovat. Domluvte se na pracovní době, ve které nesmíte být rušeni, vyhraďte si místo na pracovní hovory (například stolek v ložnici) a sdělujte si denní harmonogram za účelem synchronizace pracovních aktivit. Nemá smysl tvářit se, že vám něco nevadí – vyladěná pravidla znamenají harmoničtější domov.

Bez respektu nejsou koláče

Úcta je základem, na kterém musí stavět každý úspěšný vztah. Schopnost kompromisů a akceptace rozdílů vám usnadní a zpříjemní domácí coworking. Respektujte rutinu toho druhého; potřebujete-li pomalejší rozjezd a partner již v sedm ráno vyřizuje e-maily, zůstaňte s kávou v posteli, přesuňte se na balkon nebo terasu a dejte mu (i sobě) dostatečný prostor na individuální tempo. U obou může být průběh dne jiný. Důležité je nepředpokládat, že pokud vaše práce skončí již ve dvě, jeho to umožňuje také. Respektujte vytvořená pravidla a ponechte si potřebný prostor.

Oddělte pracovní dobu od volného času

Když už „jdete“ do práce, je nejlepší se tak chovat. Pracovní doba, byť i domácí, neslouží k plnění povinností kolem domácnosti. Rutina přispěje k pocitu, že den má svůj řád – ráno se vzbudit ve stejnou hodinu, posnídat a obléct se z domácího do trochu slušnějšího oblečení (stačí svetr nebo mikina, za které se během videohovoru nemusíte stydět). Oddělte pracovní dobu od volného času a zbytek dne travte běžně – otevřete si s partnerem láhev vína a popovídejte si, co „nového v práci“.
Nejsme sir Newton, abychom během sociální distance přišli s revoluční teorií gravitace, ale to, že přežijeme na hromádce ve zdraví, slavit můžeme. Coworking prověří stabilitu a sílu vztahu, využijme jej proto ve svůj prospěch.