Trendy

Česká letkyně vrací na scénu zapomenutý módní doplněk – pilotní šátky

Přímo za kokpitem letadla se zrodila v hlavě pilotky česká značka, která vrací na trh jeden životně důležitý módní doplněk. K čemu sloužily letecké šátky a jakou službu vám udělají dnes?  
Foto: Harold Clements/London Express/Getty Images
Pilotka Pauline Gower, 1940
Pokud vám nad hlavou letí dvouplošník červené barvy, sedí v něm s velkou pravděpodobností Barbora Topinková. Sportovní pilotka, hydrogeoložka, běžkyně a spisovatelka. Ve své Flying Lady, jak nádherné letadlo pojmenovala, přemýšlí nejen o krásách krajiny a vodních zdrojích, ale také o módě. Letecká móda je velmi specifická a vnesla na scénu oblečení určené původně jen pro piloty, které dnes máte v šatníku i vy. Třeba sluneční brýle, overal, koženou bundu, náramkové hodinky. A co třeba šátek na krk? 

Pilotní šátky s potiskem užitečných map

Za druhé světové války se britští piloti museli po obloze sakra rozhlížet. Aby neměli krk rozedřený do krve o svůj battledress, uvazovali si před startem šátky z hedvábí. Jemný šátek chladil a hladil, ale protože každá věc, kterou měl pilot u sebe v kokpitu, musela plnit více funkcí, došlo i na šátek. Pilot RAF Christopher Clayton Hutton vymyslel, že by se na pilotní šátky mohly tisknout vojenské mapy. 
„Escape scarves byly letecké šátky potištěné výřezy map Francie, Belgie nebo Německa," uvádí Barbora Topinková. „Piloti je nosili pro případ nouzového přistání v neznámém prostředí. Jestli si totiž myslíte, že pilot vždy přesně ví, kde se nachází, zapínejte si lépe bezpečnostní pás. Při přistání s poškozeným strojem pilot rozhodně nemohl vnímat, že se zrovna nachází 325 m jihovýchodně od Bobří Lhoty," směje se. „Dodnes se ostatně dějí případy, kdy pilot prostě přistane na poli a jde se do nejbližší vesnice poptat, kam že to vlastně spadl z nebe. Šátky potištěné mapami měly pomoci pilotovi dostat se zpět na tu správnou stranu kanálu La Manche a od doby druhé světové války je začaly používat i další armády v různých světových konfliktech," upřesňuje česká letkyně s tím, že na šátcích se už objevilo kromě několika odlehlých ostrovů a jedné vombatí rezervace prakticky celé území naší planety. 

Moderní česká edice pilotních šátků

Šátky, které nosili i čeští piloti RAF, už najdete spíše jen v muzeu, i když některé retro edice jsou k dostání ve francouzském obchodě Bonhomme. Proto se Barbora Topinková rozhodla šátky vyrábět pod svou značkou sama, a to s platnými ICAO leteckými mapami. V současné době existuje šest edic s potisky z různých koutů České republiky a další postupně vznikají. Pokud víte předem, kde na světě hodláte nouzově přistát, dá se pilotní šátek vyrobit i na míru vašeho dobrodružství.