Trendy

Štěstí je klíčem ke všemu, říká v exkluzivním rozhovoru Giambattista Valli

Za týden bude v prodeji kolekce Giambattisty Valliho pro H&M. Na přehlídce v rodném Říme ji představil celou včetně pánské, kterou navrhoval vůbec poprvé. V exkluzivním rozhovoru pro Vogue Czechoslovakia couturiér promluvil mimo jiné o výzvách a Valli boys.
Foto: archiv H&M

Foto: archiv H&M
Giambattista Valli v zákulisí focení kolekce pro H&M
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Paříž, 2. července 2018: Po dvou hodinách v zákulisí modelky rychle pospíchají od make-up stolečků do druhé místnosti, kam kromě nich a garderobiérek nikdo nesmí. Druhými dveřmi pak po deseti minutách vycházejí v nové kolekci. Sukně jsou tak obrovské, že se sotva vejdou dvě vedle sebe. Do show zbývá ještě pár minut. Modelky se tísní na úzkém schodišti cestou na runway. Fascinovaně je pozoruji a říkám si, kolik asi látky Valli a jeho tým na tuto kolekce spotřebovali. Desítky kilometrů tylu? Spíš stovky. V jeho světě platí jedno pravidlo: víc je víc. Ať si ostatní říkají, co chtějí. Přehlídku jsem si nechala ujít a místo toho jsem celou dobu prostála v backstage a pozorovala to fantastické divadlo. Dodnes mi není úplně jasné, jak se poslední modelky vůbec dokázaly v šatech vytočit a bez poškození se v nich také vrátit zpátky do šatny.
Paříž, 21. ledna 2019: Ztratila jsem se cestou do backstage v Centre Pompidou. Nebýt Adama ze značky Orveda, která se stará o to, aby na Valliho přehlídce měly modelky nejhezčí pleť pod sluncem, bloudila bych tam nespíš dodnes. Tímto Adamovi ještě jednou děkuji. Nejdřív rozhovor s Val Garland o make-upu k haute couture show, rychle si prohlédnu vlasy a shodou okolností se cestou zase nějak zamotám a končím mezi obrovskými tylovými sukněmi. Rychle zjišťuji, že odsud vede jen jediná cesta. Na catwalk. Než začnu panikařit, někdo mě stáhne do hloučku fotografů a zařve: That's your place. Do not move! Ok, ok, sice mám v ruce jen iPhone, ale snažím se sehrát svou roli. Fakt, že vidím kolekci zase dřív než ti v sále, převáží i trochu toho nepohodlí. Na @vogueczechoslovakia tak máme všechno jako první. Od looku 47 opět nastává situace jako před půl rokem. Nedostatek místa pro ještě větší šaty než minulou sezonu. 
Cannes, 23. května 2019: Na charitativní večer amfAR přichází Kendall Jenner v růžových koktejlových šatech a svět se dozvídá, že letošní limitovanou kolekci pro H&M navrhuje Giambattista Valli. Hned nato tiskové oddělení rozesílá první fotografie. Spousta růžové, ještě více tylu, ale také pánské modely. Poprvé v jeho kariéře.
25. května 2019: Ve dvanácti obchodech H&M a na e-shopu jsou v prodeji první kousky. Samozřejmě se ihned vyprodají. Ostatní si musí počkat až do 7. listopadu 2019, kdy se bude prodávat celá kolekce. 
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Říjen 2019: Zatímco se podle Instagramu Chiara Ferragni balí do Říma, kde bude přehlídka celé kolekce Giambattista Valli x H&M, já si v Praze otevírám e-mail, ve kterém mi italský couturiér hned na začátku píše: „Nejtěžší bylo vybrat finální selekce ze všech prototypů poté, co jsem nakreslil celou kolekci. Celý tým byl tak nadšený, že jsme nakonec měli mnohem víc materiálu, než jsme potřebovali. Při vyřazování těch úžasných kousků jsem měl smíšené pocity.“
Valli je perfekcionista a každou sekundu musí být všechno pod absolutní kontrolou. Ital a control-freak nejde dost dobře dohromady, ale takový už designér je. Plný protikladů a překvapení. Na jedny šaty bez mrknutí oka použije 6000 metrů látky. Minimalismus? Ale prosím vás. To tu opravdu nehledejte. „Jsem zvyklý na velmi intenzivní práci celého ateliéru a mám velmi vysoké požadavky na kvalitu mých kreací. Byl jsem překvapený, když jsme dostali první vzorky na fitting. V H&M dokázali vytvořit stejný efekt. Udělali všechno výborně, i moje slavné tylové šaty.“
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
Foto: archiv H&M
Focení kampaně Giambattista Valli x H&M
„Abychom dokázali vytvořit tylové šaty, které Giambattistu proslavily, strávili jsme spoustu času hledáním správného materiálu a přišli na opravdu zajímavé možnosti,“ říká Ann-Sofie Johansson, creative advisor H&M. Její tým a Valliho ateliér úzce spolupracovaly, aby dokázaly interpretovat haute couture do kolekce určené pro Valliho fanoušky mimo elitní klub klientů. Po loňské crazy kolekci Moschino měl její tým před sebou mnohem větší výzvu. Detaily a bezchybné siluety typické pro Valliho tvorbu přenést do reality módního řetězce. Povedlo se a výsledkem je kolekce plná krásných výšivek a zlatého zdobení.

Holky klukům, kluci holkám

Svou první pánskou kolekci si Valli nechal právě na tuto spolupráci. K Valli girls se tak připojí Valli boys a všechno je jinak, než jsme byli zvyklí. Zatímco si holky už přes sto let půjčují oblečení od kluků, naopak to stále budí velkou pozornost a přinejmenším zvedá obočí. Pánská řada Giambattista Valli x H&M staví právě na inspiraci dámským šatníkem. „Chtěl jsem to celé obrátit, aby si muži brali vzory, látky a celé oblečení z dámského šatníku,“ vysvětluje Valli. Jako základní barvu si nevybral bílou, ale sladce růžovou. V eklektické vizi pánského stylu se zvířecí vzory střídají s květinovými potisky, punkem, prvky vojenských uniforem, glamourem; nechybí flitry a ani perly na klasických sakách, svetrech a košilích. Plus tu jsou ještě mikiny s kapucí nebo parka. 
Dokážu si představit, že ženy i muži budou kupovat modely z obou kolekcí.
„Kolekce je výběr nadčasového oblečení, které máte míchat podle vlastního stylu. Valli boy je bohémský kosmopolitní světoběžník, co nosí trošku od všeho, co vidí a sbírá po celém světě. Rozhodně je náladový a excentrický a s radostí boří všechna pravidla,“ popisuje římský rodák. 
Kolem celé kolekce pro H&M se od začátku vznáší aura radosti a romantického snění. Špatná nálada ve Valliho světě nemá co dělat. Vše je sluncem zalité a zářící štěstím. Právě štěstí je hlavním mottem celé jeho tvorby. „Štěstí je klíčem ke všemu i je filozofií mé značky. Sdílíme a podporuje jedinečné momenty v životě druhých skrze moje oblečení. Moje drahá přítelkyně Lee Radziwill mi říkala: Giambattisto, v životě je jen pár šťastných chvílí, musíš si je užít naplno. Největší radost mi dělá, když mohu někoho dalšího udělat šťastným. Díky spolupráci s H&M jsem mohl navrhnout krásné a mimořádné oblečení pro Valli girls a Valli boys po celém světě. Co by mě učinilo šťastným, by byl fakt, aby právě toto oblečení učinilo speciální okamžiky v jejich životech ještě šťastnější.“
Už víte, pro co si půjdete 7. listopadu 2019 do H&M?