Přehlídky

Víc je víc: Valli jde s novou haute couture kolekcí do ještě větších extrémů

More, amore. Tisíce metrů látek, stovky hodin práce. Italský módní návrhář dává novou kolekcí lekci o tom, co znamená vytvářet skutečnou haute couture ve světě, kde se žije jen přítomností. 
„To nestačí,“ prohlašuje italský designér Giambattista Valli nad šaty z haute couture kolekce pro jaro a léto 2019. Je jen pár dnů před přehlídkou a návrhář zvažuje, že přidá ještě více látky na kreaci z karmínového taftu. „Toto je haute couture, musíme maximálně zvětšit objem,“ říká. Sedíme v jeho prostorném showroomu kousek od La Madeleine, kde se i dveře musely přizpůsobit proporcím obřích šatů. 
Před sedmi lety Valli otevřel zcela nový trh pro šaty vyžadující nekonečné hodiny práce a stovky metrů látek. Do jeho maximalistických sukní se zamiloval celý svět, jen pár vyvolených však ví, jaké to je je nosit. Tuto sezonu posouvá návrhář své vlastní hranice ještě dál a představuje šaty z 6000 metrů vyšívané stuhy. Jen výšivky na topu s dlouhými rukávy zabraly 240 hodin. „Ano, zní to strašně, když řeknete, že vytvořit jediný kus oblečení trvalo skoro tři měsíce. Samozřejmě to zabralo hodně času, ale výsledek působí tak lehce, jako by vznikl přes noc.“ Jeho šaty vypadají jako nadýchané, lehoučké obláčky, které mizí až dlouho poté, co modelka opustila přehlídkové molo. 
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN

Proč právě Paříž?

Jedna noc však rozhodně na výrobu Valliho typických šatů nestačí, právě to designéra inspiruje a posouvá kupředu. Pro aktuální kolekci se vrací ke svým prvním vzpomínkám na osvětlenou Paříž a představuje haute couture jako formu umění. „Před dvaceti lety jsem se rozhodl přestěhovat do Paříže. Mým snem bylo vybudovat zde módní dům a to se mi také povedlo. Myslím si, že je hezké ukázat v těchto nejistých časech to nejlepší z Francie,“ míní Valli, jehož showroom se nachází v centru násilných manifestací hnutí žlutých vest proti plánovanému navýšení daní z benzinu a nafty. Nejnovější kolekcí se vrací tam, kde to celé pro něj začalo – do rodného Říma. „Přemýšlel jsem, proč jsem přišel do Paříže a co mě inspirovalo,“ říká. „Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy – všichni ti úžasní návrháři, jejich rituály a know-how.“
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN

Začalo to fotkou pro Vogue

Výchozím bodem celé kolekce se stal snímek, který vyfotil v roce 1977 pro francouzskou edici Vogue Helmut Newton. Fotka zobrazuje skupinku modelek v salonech u Yves Saint Laurenta. Valliho přáním je znovuvzkříšení opulentnosti těchto dnů. „Touto kolekcí jsem chtěl vyzdvihnout práci v ateliérech, smysl haute couture a skutečný význam luxusu,“ říká a jedním dechem vysvětluje, že luxus v angličtině nemá stejnou konotaci jako ve francouzštině. „Chtěl jsem vytvořit intimní atmosféru salonu, soukromé, privilegované místo. Prêt-à-porter je o aktuálním okamžiku. Couture je naopak cesta zpátky v čase, do minulosti, která však nikdy neexistovala.“
Fanoušci Valliho typického stylu si přijdou na své. V této sezoně objem a detaily přicházejí s orientálními prvky v podobě klobouků a mozaikových korálků a také ručně malovaných ozdob vlámských mistrů 15. století. Nechybí mašle – velké a černé, ale i malé a stříbrné, ručně vyráběné korzety skryté pod transparentními šaty, pštrosí peří a záplava květin z hedvábné organzy. „Je to jako abeceda haute couture, ukazuje všechno, co jsem se naučil,“ uvádí designér s odkazem na své učitele – Roberta Capucciho, Emanuela Ungara a rodinu Fendi.
Rozhovor končí a Valli ukazuje pár fotek svých klientek. Rdící se nevěstu na Capri, další v Brazílii. Všechny zahalené v jeho nadýchaných kreacích. „Musím vám říct, že nejvíc prodáváme tyto obrovské, neskutečné šaty. Ony je milují.“ Nezbývá než souhlasit, ve Valliho světě platí, že víc je víc. 
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN
Foto: VALENTIN HENNEQUIN