Móda

Severský minimalismus východu. Jak vypadají módní trendy na rok 2024 mimo fashion metropole

Mezi historickými uličkami s kouzlem severského Baltu se odehrávají módní příběhy, které zůstávají neprávem skryty. Právě tady můžete najít poklady do svého šatníku, zejména pokud vyznáváte nadčasovost a zajímáte se o udržitelnost. Vítejte v Rize, metropoli, která má kromě bohaté historie a zajímavé přítomnosti i dobře zapamatovatelnou módní stránku.
Foto: Toms Norde
Kolekce No. 1, BAE BY KATYA SHEHURINA
Menší, více lokálně zaměřené fashion weeky v Evropě a v Asii paradoxně s rostoucí globalizací nabývají na významu a popularitě. A to nejen u hrstky módních nadšenců, kteří neváhají cestovat přes půlku zeměkoule, aby si pořídili nový kabát nebo začali sbírat novou, neokoukanou značku. Při dobrém vedení s jasnou vizí a energií právě takové události pozvedají módní scénu a přinášejí to, co už dávno Paříž, New York i Miláno ztratily – autenticitu, originalitu, moment překvapení (ať už v tom dobrém, či negativním smyslu). Nezapomínejme, že k módě emoce neodmyslitelně patří. Stačí se podívat na poslední dva fashion weeky v Berlíně. Zářným příkladem je gruzínská metropole Tbilisi a její význam a efekt. Jen v málokteré zemi se povedlo to, co právě místním designérům: ve velkém se prosadit v zahraničí a následně nasměrovat pozornost zpátky na svou zemi, její bohatou historii a problematickou realitu dneška. Právě tak v Maďarsku se daří budovat módní hub pro střední Evropu, z čehož profitují i čeští a slovenští designéři. Velmi podobné ambice mají i pobaltské země, které sdružuje Riga Fashion Week. I ten má svou specifickou estetiku a klientelu, které hledá primárně udržitelnost a tím i méně trendům podléhající oblečení a doplňky. Výborně se tu tak z lokálních značek staví kapsulový šatník, a to bez ohledu na to, kolik vám je let a jaký styl vyznáváte. Místní scéna zdůrazňující především trvanlivost oblečení nabízí pro každého něco.
Podívejme se blíže na nejnovější kolekce lotyšských značek, které by neměly zůstat jen ve stínu těch velkých. 

Dans Krumpāns

V kolekci značky Dans Krumpāns, stejně jako u mnohých dalších, převažuje černá barva a strohé linie, které velmi dobře reflektují současnou situaci celého Pobaltí. Dans Krumpāns míchá severskou estetiku s tou východní, kde je vidět jasný odkaz na vojenské uniformy a emoce spojené se ztrátou milované osoby. S pomocí minimalistické barevné palety, kterou tvoří jen černá, bílá a šedá, nabízí promyšlený pohled na módu a její smysl v současné problematické geopolitické situaci, kdy se hroutí jedna jistota za druhou a křehká rovnováha se vychyluje ne zrovna chtěným směrem. Toto jméno si zapamatujte, protože tento nový talent na scéně má rozhodně co říct a nabídnout.

BAE by Katya Shehurina

Nová značka, která vznikla v první polovině tohoto roku, svou kolekci pojmenovala lakonicky No. 1. Číslovka se dá vysvětlit nejen jako řadové označení, ale má i hlubší význam, když zjistíte, že se celá kolekce točí kolem oblečení a doplňků pro zvláštní příležitosti a zejména pak svatby. Svatební šaty v podání Bae se neřadí do kategorie šlehačkový dort z minulého století, máme tu image novodobé Audrey Hepburn ovlivněnou Taylor Swift. Saténové minišaty střídají v linii áčkové sukně s živůtky odhalujícími ramena a to vše zabalené do obrovských mašlí a zdobené maxi květy. Ideální brand pro party girls.

Collected Story

Collected Story je ukázkovým příkladem lotyšské módní značky a udržitelného přístupu k oblečení. Jednotlivé sezonní kolekce se od sebe moc neliší, ale na sebe vzájemně navazují. Jednoduchá estetika výrazných materiálů podprahově nabádá k doplňování stávajícího šatníku, nikoliv k jeho razantní proměně každých pár měsíců. Černá kůže a latex stejně jako u ostatních značek, které se prezentovaly tuto sezonu na Riga Fashion Week, doslova reflektují neutěšené vyhlídky ve světě i chaotický, ponurý vnitřní svět, ve kterém ovšem nechybí pomyslné světlo na konci tunelu. Kolekce Inner Sense tak výborně zapadá v mnoha směrech mezi aktuální trendy, které hýbou globální módní scénou.

Natālija Jansone 

Natālija Jansone patří mezi stálice na lotyšské módní scéně. Svou práci sama připodobňuje ke skládání básní haiku – její móda je elegantní, rezervovaná a s důrazem na střihy, což je vidět i v její aktuální kolekci Bilbao. Tou plynuje navazuje na předchozí sezonu, a to i barevně – využívá zde pozitivních afirmací bleděmodré, modrošedé, bílé a smetanové. Její tvorbu charakterizuje komfort smyslů. Vizuálně uklidňující, jemné na omak, pohodlí s důrazem na volnost pohybu. Nad těmito oděvy nemusíte dlouze přemýšlet, prostě je stáhnete z ramínka, obléknete a jdete. 

Amoralle

Jednou z nejsledovanějších značek z Rigy je Amoralle. Brand, který si udělal jméno především svými body a boudouir stylem, ovšem není jen o prádle, punčochách a transparentním tylu. Koketní pohled Inese Ozola se výrazně propsal do kolekce Read My Lips, jejímž prostřednictvím na přehlídkové molo vyslala samet v barvě drahokamů, dlouhé sukně, které však s cudností mají pramálo společného, a samozřejmě body v mnoha podobách. Kdybyste si z Rigy měli odvézt jen jednu jedinou věc, měla by mít visačku Amoralle.