Cestování

Vogue průvodce Rigou: Lotyšská metropole je ideální destinací nejen na víkend

Přátelská, živá a historická zároveň. Riga je nejen okouzlující na pohled, ale má svou vlastní atmosféru, v níž se mísí srdečnost i severská přísnost. Z Prahy tu je navíc přímé spojení, což z Rigy dělá ideální lokalitu, kam si pohodlně vyrazit na víkend. Co byste (ne)měli vidět, kde se najít a kde seženete lokální, udržitelnou módu? Odpovědi najdete ve Vogue průvodci, který pro vás připravila fashion & beauty editorka.
Foto: Getty Images
Kostel sv. Petra
Do Rigy jsem se vypravila na tamější fashion week, protože mě zajímal bližší pohled na baltskou módu, o které se tolik nemluví a jejíž jména nejsou ještě tolik známá. Samotné město, které jsem mezi prezentacemi a přehlídkami měla možnost projít si sama v klidu pěšky, mě zaujalo v mnoha ohledech, včetně své čistoty, organizovanosti, jedinečné nálady, které mu dávají mix historické a moderní architektury spolu s dost kosmopolitní společností. Jde přesně o typ města, kde budete mít pořád co vidět a co dělat.

Co tedy vidět

Velkou výhodou Rigy je její poloha a relativně malá rozloha. Prakticky všechna klíčová místa a památky tak krásně stihnete za den, maximálně dva. Jenom si vezměte dost pohodlné boty, protože dlažba Starého města dá vašim nohám zabrat. Největší z pobaltských hlavních měst leží u ústí řeky Daugavy na pobřeží Baltského moře, takže za pouhých dvacet minut můžete být z centra rovnou na pláži. Ale držme se samotného města. Staré město se svými dlážděnými uličkami je zapsané na seznamu UNESCO a patří mezi města s největší koncentrací secesních budov na světě. Na rozdíl od Prahy tu ale pořád stojí dost polorozpadlých nebo právě rekonstruovaných budov a zákoutí, proto procházka centrem bude trochu jako schizofrenní výlet časem. Lotyšsko, dřívější socialistický stát východního bloku, nyní plnohodnotný člen EU, nabízí netypický historický a geopolitický kontext, díky kterému každý návštěvník pozná mix lotyšského stylu s vlivy Východu i Západu (přičemž to všechno může být na první pohled dost překvapivé).
Jeden z nejhezčích výhledů však najdete z věže kostela sv. Petra, který je zároveň jednou z nejstarších budov v celém Lotyšsku. Jeho věž navíc představuje nejvyšší bod Rigy, a proto je z ní úchvatný výhled na město, odkud můžete vidět jak středověkou, tak i moderní část, řeku Daugavu s přístavem a Rižský záliv. Důležitým místem pro Lotyše představuje Pomník svobody na bulváru Raina. Žulový a měděný pomník v centru Rigy symbolizuje lotyšskou státnost, národní jednotu, nezávislost, svobodu a myšlenku nezávislosti. Pomník vysoký 42,7 metru tvoří celkem 56 soch rozdělených do 13 sochařských skupin na 4 úrovních — všechny zobrazují lotyšskou historii a kulturu.
Za zmínku stojí i Herderovo náměstí, největší náměstí historické části Rigy. Místní jej považují na srdce celého města a není divu: jeho obvod tvoří 7 ulic — tepen. Stojí tu katedrála, která slouží jako sídlo arcibiskupa lotyšské evangelicko-luteránské církve a centrum varhanní hudby v Rize. 
Centrální tržiště zmiňuje každý průvodce, ale popravdě řečeno, kromě uličky s čerstvými květinami tu nenajdete nic, co byste nemohli pořídit v Holešovicích. Osobně tedy nedoporučuji ztrácet čas. Raději překročte řeku a jděte do Národní knihovny. Tu navrhl světoznámý lotyšský architekt Gunārs Birkerts. Bezpodmínečně si musíte projít také ulice Alberta a Elizabetes, kde se soustředí největší koncentrace secesní architektury od Michaila Osipoviče Ejzenštejna, slavného lotyšského architekta, kterého zdobný styl Art Nouveau proslavil.
Foto: Getty Images
Národní knihovna

Kde se dobře nasnídat

Byla by škoda zůstávat v hotelu, když město nabízí tolik možností. Na prvním místě stojí za zmínku určitě pekárna Mīkla. Tady si v příjemné atmosféře vychutnáte lokální produkty, včetně kváskového chleba, který pečou přímo na místě. Na menu mají snídani se šunkou i vegetariánskou verzi, různé slané i sladké kaše a ten nejlepší mandlový croissant v celé Rize. Kousek odsud objevíte další skvělý podnik na dobrou snídani: Mr. Fox je přesně tím místem, kam se chodí na zdravé a fotogenické jídlo, které chutná stejně tak dobře, jako vypadá. V nabídce se tu vyjímá spousta sendvičů s avokádem, lososem, hummus, stejně jako klasické toasty, vafle a palačinky, a to dokonce i bezlepkové. Ještě nemáte dost sladkostí, kterým se nedá odolat? Pak se cestou odsud stavte ještě u  v Arbooz — na makronky, dortíčky, cupcakes a další dezerty.
Pro ranní ptáčata otevírá This Place Doesn't Need A Name v půl deváté, aby potěšil hodně bohatým snídaňovým menu, včetně kanadských lívanců s javorovým sirupem, veganského burrita, královskou snídaní z domácími brioškami, kuřecími prsíčky, slaninou, sladkým chilli, avokádem a smaženými vejci se sýrem, anebo snídaní pro dva „Sharing is caring“ ochucenou lanýžovým olejem, cuketami, okurčičkami, paprikami, krémovou omáčkou na kuřecím filetu za 16 euro. 

Kam na oběd a večeři

Gastromapa Rigy nabízí tolik možností, že byste tu nejraději strávili více jak týden. Kdybyste ale měli navštívit jen jeden podnik, ať to je Space Falafel. Avšak počítejte s tím, že je toto místo populární mezi místními, proto si nezapomeňte udělat rezervaci. Každý centimetr gastro baru — od dveří a obkladů až po nábytek a nádobí — je směsicí vintage a řemeslných kousků vyrobených na míru a místního a izraelského street artu. Na menu najdete autentickou izraelskou a středovýchodní kuchyni, včetně pastrami, falafelu, shakshuky. Jejich hummus je jeden z těch, co si ihned zamilujete. Problém nejsou ani bezlepkové, vegetariánské a veganské varianty. 
Dalším must-see místem je restaurace s názvem, který si dost možná nezapamatujete, ale to by vás rozhodně nemělo odradit. Za Tam Labam Būs Augt stojí trojice litevských šéfkuchařů, jejichž umění můžete sledovat díky otevřené zdejší kuchyni, i proto patří tato restaurace roky mezi nejvyhledávanější v celém městě. Šestichodové menu vychází na 89 eur, v menu najdete samozřejmě i méně opulentní varianty z čerstvých, většinou i lokálních ingrediencí. 
Pro otestování místní kuchyně si zajděte to B Bars Restaurant (ale nebojte, pro prskaly mají i avokádový toast nebo caesar salát v několika verzích) na Starém městě, anebo k jejich sousedům — do rodinné restaurace Gutenbergs terase — ta se pravidelně umísťuje na žebříčku nejlepších restaurací v celé zemi (i zásluhou zdejší vinotéky). Také Ferma jede na vlně lokální kuchyně. Na menu se vyjímají místní ryby, divočina i plody moře. Nový koncept prosazuje elegantní restaurace Tails, která se ukrývá v Art Nouveau čtvrti. Interiér, stejně jako místní kuchyně, staví na moderní lotyšské kultuře a designu. Pokud máte rádi ryby a mořské plody, toto místo nesmíte vynechat.

Kde si dát drink

Podniky s nádherným výhledem na město i cool bary s jedinečnou atmosférou se Riga jen hemží, ale počítejte s tím, že většina z nich zavírá před půlnocí. První najdete velmi snadno — nachází se totiž na střeše obchodního domu Galleria Riga. Herbary je ideální zastávka kdykoliv během dne, ať už na drink, nebo lehčí jídlo. Pokud chcete ještě výš, pak v 26. patře hotelu Radisson Blu Latvija Conference (poboček tohoto řetězce je tu víc, proto hledejte právě tento) mají Skyline Bar. Ten zavírá o víkendu až ve dvě ráno (nejlepší je ale naplánovat si návštěvu tak, abyste zde stihli západ slunce). 
Na víno vám místní doporučí Vīna Studija. Jen se připravte na to, že vybírat budete z více než 700 druhů (lahev si můžete pořídit i domů), takže rozhodně nic pro váhavé povahy. Na koktejl to vezměte do Starého města a hledejte NoSaints Hidden Bar (počítejte ale s tím, že mají otevřeno jen od čtvrtka do soboty) nebo do Com Bar & Club, kde mají bar z jediného kusu mramoru. A protože místním barmanům velmi záleží na trendech, nečekejte nic konzervativního. S DJ se tady můžete bavit až do rána (ale zase jen v pátek a sobotu).

Kde najít lokální módu a design

Ačkoli jste o lotyšské módě nic moc neslyšeli, pak vězte, že lokální scéna je docela nabitá. Riga Fashion Week se letos konal už po šestatřicáté, přičemž místní styl lze jednoduše popsat jako mix skandinávského minimalismu a secese. Nejznámějším jménem tu je Natalija Jansone, jejíž oblečení najdete v mnoha zemích po celém Evropě, v Asii i Americe. Její showroom můžete navštívit na adrese Jāņa iela 3. V ulicích také často zaznamenáte billboardy na nové kolekce Ivo Nikkolo, v jehož obchodech najdete zejména byznys módu, jednoduché šaty a doplňky pro každodenní nošení. Výraznější estetiku má Iveta Vecmane, ta sídlí v Miera iela 17. 
Vyhledávaná je i značka Slow Beachwear, která se specializuje na lichotivé plavky a volnočasové oblečení v elegantních siluetách a vzorech. V Bergs Bazaar nevynechte návštěvu butiku Anna Led, kde prodávají udržitelné oblečení (sustainability se tu řeší velmi intenzivně ve všech směrech a na každém kroku) ve stylu baltic chic. Pokud nevíte, co si pod tím představit, o to větší důvod sem jít máte. 
Necelých deset minut pěšky odsud, v těsném sousedství Galleria Riga a hotelu Radisson Blu Latvija Conference, se nachází butik Amoralle. Ve dvou patrech si tu můžete vybírat z luxusních župánků, saténových šatů s krajkami, sety na doma, slipové šatičky, a především body nejrůznějších barev, střihů a velikostí. Právě body tuto značku proslavily.