Celebrity

Konceptuální ikona i holka z plakátu. Nenapodobitelná a inspirativní, to je Eva Herzigová. Dnes slaví narozeniny!

Slunce sice čtvrtého března svítí, avšak atmosféru u pařížské Invalidovny stále sytí chlad. Schyluje se tu k přehlídce Balenciaga podzim-zima 2024. Mezi hosty si cestu k místu v první řadě hledá i Eva Herzigová. Zabalená do kabátu pózuje fotografům s porcelánovým bíglem připomínajícím psaníčko. S úsměvem od ucha k uchu. Je ve svém živlu, v roli. Už ne jako modelka, nýbrž jako ambasadorka módního domu. A to ji možná, navzdory počasí, hřeje. Ikona, která překročila stín své dosavadní kariéry a stala se symbolem nezaměnitelného půvabu, nadhledu i schopnosti důstojně přijmout vlastní věk. Tohle je příběh její inspirativní proměny. 
Foto: Helena Christensen
Nejedná se o kdovíjak výstřední fotku, a ani v roce 1994 zdaleka nedosahovala laťky, kterou nastavily kampaně značky Calvin Klein z konce 80. let s až orgasmicky uvolněnými sportovci. Snímek Evy Herzigové od Ellen von Unwerth, reklama na spodní prádlo Wonderbra, však působí neuvěřitelně opravdově. Dodnes. Eva jako by si na něm prohlížela vlastní ňadra, radujíc se z pocitu, jak skvěle drží v košíčcích. Sex-appeal vycházející z naprosté bezprostřednosti ostatně modelku provázel od počátku její kariéry. Plně se ale rozvinul až ve zmíněném vizuálu k nové podprsence. Eva, holka z plakátu.
Ač úspěch této kampaně připomíná Evu Herzigovou jako jednu z nejobdivovanějších supermodelek 90. let, není to jediný milník, který naplňuje její profesní skóre. Thierry Mugler, Giovanni Versace i Chanel, Eva svou přítomností podpořila nespočet důležitých přehlídek. Vizáž slovanské, avšak na první pohled nerusínské blondýnky s hustými vlasy a ostrým úsměvem, vytvářel dojem blahobytu globalizovaného světa. Eva měla tvář devadesátkových snů. I přesto se ale vždycky dokázala měnit — často i rychle. Bez skalpelu a injekcí na sebe za poslední roky vzala nespočet podob. Dokonalé sebevědomí například ztělesnila v kosmetických kampaních Dior. V nich se také stala synonymem ušlechtilé krásy zkušených žen. 
To se psal rok 2015, aktivní modelingová kariéra po čtyřicítce tehdy ostatním přišla jen jako výhra v loterii. Eva ale dojem náhody mění v pravidlo. Upevňujíc své charisma získává další zakázky, a to nejen zásluhou toho, jak vypadá, ale také díky tomu, kým se rozhodla stát. Navzdory konvenčním obavám ze stárnutí neskrývá své přirozené proměny, čímž posiluje obecnou hrdost všech těch, kterým působení gravitace nedá spát. Eva, vzor. 
Byla první. Stále je první,“ zní z řádků úvodníku lednového vydání československé Vogue roku 2019. Na ní se tehdy Eva Herzigová objevila vůbec poprvé. Do sbírky přibývá další cover CS edice, a to v červenci 2020. Na něm už nevystupuje jako pouhá tvář, ale jako mysteriózní charakter.

V podobné poloze koneckonců umocnila i nedávné výstupy ateliéru Saint Laurent. Během aviatické přehlídky jaro-léto 2024 se v mohutných slunečních brýlích a s odhalenými rameny vznášela podél mramorové stěny za zvuků zpomalené a akustické verze skladby Take My Breath Away. 
Neexistuje příhodnějšího soundtracku. Dech nám totiž Eva vyráží bez ustání. Když se minulý rok nechala zvěčnit jako digitální avatar, svou proměnu z oslavované modelky do konceptuální ikony, zdá se, završila. Nikterak ale nepolevuje. Svou existencí dál obohacuje módu. „Díky,“ vzkazujeme z Vogue CS a přejeme: „Všechno nejlepší!“