Vogue Daily

Digitální Eva Herzigová. Supermodelka se mění ve vlastního super realistického avatara

Je to Eva, nebo její digitální já? Technologická scéna poslední hodiny žije hyper realistickou podobou Evy Herzigové a otázkami, které s sebou MetaEva přináší.
Foto: Dimension Studios a Unsigned Group
MetaHuman Evy Herzigové
Editor-at-large Vogue Czechoslovakia na svém Instagramu představila vlastního avatara. Eva Herzigová se tak stala první supermodelkou, která se nechala proměnit v MetaHuman, digitální, hyperrealistickou modelku. „Pozdravte mého Metačlověka!“ napsala na svém účtu k videu. „Miluju ji. Lze ji používat mnoha způsoby a můžeme zcela změnit její vzhled – od vlasů, přes oblečení, make-up, pózy až po virtuální prostředí – to vše kliknutím na tlačítko. Jsem moc zvědavá, jak se bude vyvíjet.“
Fanoušci tento počin, který vznikal od loňského roku, komentují různě. Jedni digitální Evu vítají s nadšením, druzí se ptají proč. Eva je průkopnicí a takový krok samozřejmě vzbuzuje spoustu otázek. Modelka má však jasno, jde hlavně o způsob, jak rozšířit svou, už tak úžasnou kariéru. „Není to o zmrazení mé image nebo snaze být mladší – to mě nikdy nenapadlo,“ říká Herzigová v rozhovoru pro Vogue Business. Klíčovou motivací bylo spíše navázat kontakt s novou generací a zároveň efektivněji nakládat se svým časem. „Stále pracuji, ale možná mi to umožní zůstat doma s dětmi a nemuset cestovat. Ale opravdu nevím – je to velký otazník, kam se to bude ubírat dál.“
Klademe si otázky, na které nemáme odpověď, a je to nepříjemné téma, protože je zvláštní myslet si, že někdo jiný bude mít na vámi kontrolu.
Vznik vysoce přesného digitálního dvojčete supermodelky provázelo sedmdesát kamer, které zachytily každé gesto, výraz v obličeji, styl chůze do sebemenšího detailu. „Měla jsem na sobě oblek se všemi těmi senzory, v podstatě velkými modrými koulemi, a pohybovala jsem rukama a získávala celé spektrum pohybu. Musela jsem dělat tolik obličejů – třeba překvapený, zraněný a šokovaný. Připadala jsem si jako na hodině herectví.“
Projekt ve spolupráci Metahuman Creator, Epic Games (mateřská společnost Fortnite), Unsigned Group a Dimension Studios přichází ve chvíli, kdy se ve velkém hovoří o využití digitálních modelek a modelů, a provází jej mnoho otázek typu kdo má vlastně kontrolu nad využíváním avatara, jak to bude s odměňováním týmu kolem dané osobnosti apod. Nemluvě o možnosti, co se stane s digitálním člověkem, až jeho reálný předobraz zemře. Budou mít pozůstalí možnost získávat příjmy stejně jako v případě zesnulých hudebníků? 
„Klademe si otázky, na které nemáme odpověď, a je to nepříjemné téma, protože je zvláštní myslet si, že někdo jiný bude mít na vámi kontrolu, protože jsem to já, ale ne tak docela. Dovedu si představit, že si nakonec já i ona nějak vytvoříme svou vlastní osobnost,“ říká.
Podle spoluzakladatele Dimension Studios Simona Windsora existují plány na digitalizaci dalších známých osobností, jedno je ale jisté – Eva byla, je a bude první.