Přehlídky

Anthony Vaccarello začíná u Saint Laurent znovu — a s Evou Herzigovou v hlavní roli

Napětí, jednoduchost, redukce, originální myšlenky - hesla. To všechno doprovází kolekci Saint Laurent jaro-léto 2024, zatím nejupřímnější poctu Anthonyho Vaccarella samotnému Yves Saint Laurentovi.

Znovu a s Evou

V nové kolekci Saint Laurent se chtěl Vaccarello vrátit k základním principů stylu Saint Laurent, a to doslova: „Chci, aby se Saint Laurent vrátil k čistým formám a základnímu jazyku,“ řekl návrhář po přehlídce. „Po minulé kolekci, která byla plná tailoringu, jsem chtěl tentokrát tailoring zcela vynechat,“ dodává. Přehlídka Saint Laurent navíc byla letošním návratem modelingové legendy, Evy Herzigové. 

Tichý luxus skrze megafon 

Show se tentokrát nekonala pod Eiffelovkou, nýbrž v Place de Varsovie, v mramorovém obložení, které připomínalo slavné realizace od Ludwiga Mies van der Roheho. Pokud existuje představa tichého luxusu podle Saint Laurent, pak jí byla tato přehlídka. Jednoduché linie, přímočaré barvy, vše na milimetry přesně. 

Proti proudu

V poznámkách k show Vaccarello jmenoval průkopnické pilotky a ikony meziválečného stylu, jako byly Amelia Mary Earhart a Adrienne Bolland. „Nechtěl jsem doslovnou inspiraci, ale nadchl mě příběh žen, které dokázaly, to co se před nimi nikomu dosud nepovedlo,“ vysvětlil designér. „Dnes můžete na trhu vidět spoustu věcí, které vypadají jako Saint Laurent, ale to já nechci, chci ženám nabídnout něco zcela nového — odlišit se od toho, co je trend,“ prohlašuje autor.    

Pocta saharienne 

Z vyvíjejícího se stylu, kterým Vaccarello pro Saint Laurent objevuje, vzniká nadčasový šatník. Tentokrát se však do kolekce promítá i signifikantní styl samotného zakladatele značky Yves Saint Laurenta zvaný saharienne, který kombinuje nároky haute módy s promyšleným designem a pragmatismem. 

Osmdesátkové doplňky

Při redukci Vaccarello obrátil pozornost k detailu. Sošné, kovové a ruku objímající náramky doplňovaly emotivní roviny, stejně jako velmi sugestivní soundtrack, sluneční brýle a vizáž. Právě styling byl triumfální poctou samotnému Yvesovi. A přesto Vaccarello nic nekopíroval, pouze se nechal inspirovat skutečným originálem.