Péče

Funkční péče o ultra lesknoucí se pleť v tropických teplotách

Máte také pocit, že vaše pleť ve dnech, kdy teploty neklesají pod třicet stupňů, doslova těžkne a při pohledu na své fotky odrážíte světlo lépe než právě nablýskané zrcadlo? Cesta ven je buď odletět na Antarktidu, nechat se zavřít do mrazáku, nebo pomoct pleti dvěma jednoduchými kroky, aby se zklidnila a přestala se nekontrolovaně mastit. Beauty editorka vám prozradí své dva osvědčení triky pro krásnou pleť i ve dnech, kdy teplota připomíná věčnost v pekle.
Foto: Daniele Venturelli/WireImage
Valentino Haute Couture podzim - zima 2022/2023
Následující tipy platí prakticky pro každého. Proč tedy nadpis zdůrazňuje mastnou pleť? Protože právě ona v horkých měsících trpí nejvíc a můžete za to i vy. Ano, vy. Jsem až moc přísná? Já vím. Ale bohužel je to tak. Potvrdí vám to prakticky každá kosmetička i dermatolog. Problém je totiž v tom, a musím se přiznat, že jsem to před lety dělala taky špatně, že pod vlivem stoupajících teplot a vlhkosti vzduchu nedostatečně hydratujeme. A právě mastná pokožka se brání tím, že se ještě více mastí, je podrážděná, zarudlá, přehnaně reaguje na každý podnět.
Tropické teploty jsou pro celé tělo velmi náročné, a to se pochopitelně plně odráží na pleti. Naštěstí tu je kosmetika, která může výrazným způsobem pomoci a ani nemusíte měnit celou rutinu. Jen si ji zjednodušte a odlehčete a místo několika různých produktů sáhněte po multifunkční hydrataci. Nejdříve si samozřejmě vyčistěte pleť, buď gelovým cleanserem, nebo po ránu jen opláchněte vlažnou vodou, pokud máte pocit, že nic dalšího nepotřebujete, a jdeme na dva zbývající kroky, které zásadním způsobem uleví i ultra masticí se pokožce. 

Hydratační toner

Dost možná v těchto dnech zjišťujete, že i sérum je pro vás momentálně moc hutné a těžké. Snadná pomoc, sáhněte po ještě lehčí textuře hydratačního toneru. Jde prakticky o vodní texturu obohacenou o hydratační a zklidňující ingredience, které zajistí dostatek vlhkosti nejsvrchnější vrstvě kůže, aniž by ji nějak zatížily. Nezdržujte se hledávám vatového nebo látkového tamponku a toner si nalijte rovnou do (čistých) dlaní a aplikujte lehkým vtlačením do celého obličeje, krku a dekoltu. Zbytek naneste na hřbety rukou, které péči také potřebují, protože jsou stejně exponované jako tvář. 
Vyhněte se vysušujícím produktům, pokud nemáte akné v zánětlivém stádiu, jemná hydratace spolu se zklidněním je přesně to, za co vám pleť poděkuje. Korejská značka A'Pieu kombinuje hydrataci s laktobacily na posílení kožního mikrobiomu. Slavný Tonique Confort od Lancôme vedle glycerinu sází na med a mandlové proteiny. Fat Water od Fenty Beauty má pořádně nabušené složení včetně niacinamidu, vilínu, fermentovaných extraktů a starého známého glycerinu. Hydratační toner z řady Aqua Bomb od značky Belif cílí přímo na dehydrovanou pleť a můžete jej velmi snadno vrstvit, pokud máte pocit, že vám jedna dávka nestačí.
Toner samozřejmě neoplachujte, nechte si ho pěkně na kůži a rovnou přistupte k dalšímu kroku.

Hydratační SPF s lehkou texturou

Mezi největší a bohužel nejrozšířenější mýty patří ten, že na mastnou pleť krém nepatří, protože ho nepotřebuje. Velký omyl. Základní funkcí krému je uzamknout hydrataci, ty mastné samozřejmě promašťují, ale i to je svým způsobem uzamčení vody v pleti. U mastné pleti si vybírejte lehké textury s minimem olejů, ale s o to větším množstvím hydratačních látek. Čím lépe budete mít pokožku hydratovanou, tím méně se bude mastit. 
Velmi vám v tomto pomůže kosmetika s UV filtry. Ta hydratační samozřejmě. Jak to? Kromě toho, že každodenní ochranu před UV zářením potřebujete po celý rok a v létě obzvlášť, musíte ji také nanášet v dostatečném množství, aby správně fungovala. Na tvář to znamená 1/4 čajové lžičky nebo délku dvou prstů. Je to docela hodně, že? Právě to vám dost hraje při hydrataci do karet, protože pleť důkladně hydratujete a voda z ní nebude utíkat. Jinými slovy – výrazně se menší produkce mazu. Geniální, že? Já vím.