Péče

Vogue Beauty School: Vše o niacinamidu pro začátečníky i pokročilé

Může se zdát, že se v beauty světě každou minutu objevuje nová, zázračná a zásadní ingredience. O niacinamidu se stále hodně mluví, ale víte, o co opravdu jde, jak na něj a jestli po něm můžete sáhnout zrovna vy? 
Foto: @georgiamayjagger/Profimedia.cz
Georgia May Jagger pro Vogue China
„Niacinamid je látka tělu vlastní, nejde o nic uměle vyrobeného,“ uvádí dermatoložka a anti-agingová specialistka MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., z Kliniky Yes Visage. „Stejně, jako perorální příjem v potravě je esenciální pro správné fungování celého organismu, tak i lokální aplikace preparátů s niacinamidem pomáhá obnovit správnou funkci kůže a ochránit ji před nežádoucími vlivy prostředí, patogeny a procesy stárnutí.“ Z takového výčtu benefitů je naprosto jasné, kde se vzala jeho popularita v kosmetice a proč se najednou objevuje jeden niacinamidový produkt za druhým.
Co je niacinamid?
Jde o vitamin B3, velmi multifunkční aktivní látku. Nejčastěji se s ní setkáte v sérech a krémech, které si kladou za cíl posilovat kožní bariéru, zklidňovat podrážděnou a citlivou pleť. Dále niacinamid dokáže zvyšovat tvorbu kolagenu a zlepšovat celkovou pružnost pokožky. Objevit ho můžete ale také v dalších produktech, jako je péče o tělo nebo cleansery. 
Proč niacinamid používat na pleť?
„Zajišťuje dostatečnou biologickou dostupnost, má protisvědivé účinky, zlepšuje prokrvení kůže, působí antimikrobiálně, má schopnost regulovat produkci mazu v mazových žlazách pokožky a oplývá také jistou schopností fotoprotekce,“ vysvětluje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D. 
Jak niacinamid používat?
Jelikož jde o šetrnou a pro pokožku přirozenou ingredienci, niacinamid můžete, na rozdíl od spousty jiných aktivních látek, používat klidně dvakrát denně. A dlouhodobě. Potěší suchou, smíšenou i mastnou pleť. Pozitivně působí ale třeba i při akné, maskné, v období zvýšeného stresu, na zarudnutí a póry. Celkově zlepšuje kvalitu pleti bez ohledu na její typ, stav a věk. „Produkt ale používejte vždy jen dle doporučení výrobce,“ upozorňuje lékařka a dodává: „Většinou se používá dvakrát denně na předem očištěnou pleť, pokud nestanoví výrobce jinak. Vzhledem k velmi širokému spektru účinků by nadbytečné (či nedostatečné dávkování) mohlo vyvolat přehnaný, nebo naopak nedostatečný efekt. Samozřejmostí zůstává poté lokální aplikace UV ochrany jako prevence nežádoucích hyperpigmentací a nebezpečnějších lézí.“
Na jakou pokožku se niacinamid hodí?
Z jeho vlastností vyplývá, že ho mohou používat prakticky všichni. „Niacinamid působí blahodárně u aknózní pleti, kde je schopný snižovat kolonizaci Propionibacterium acnes coby hlavního patogenu. Dále snižuje produkci mazu v seborrhoických lokalizacích. Osvědčuje se u atopické dermatitidy, kde je snížené množství ceramidů a zvýšený transepidermální úbytek vody (vysychání pokožky),“ říká MUDr. Krabcová a pokračuje: „Niacinamid pomáhá regulovat produkci volných mastných kyselin a cholesterolu k obnově lipidové ochranné bariéry pokožky. Atopiky často trápí svědivá pokožka, niacinamid má protisvědivé účinky."
Foto: Getty Images
Niacinamid se hodí na jakoukoliv problematickou pleť.
Jak si vybrat správný produkt s niacinamidem?
„Produkty s niacinamidem mají široké pole působnosti — od antiaknózního, sebostatického a anipruritického účinku, má tato látka schopnosti anti-agingové, liftující a depigmentační. Zvyšuje produkci kolagenu ve fibroblastech, do určité míry má i schopnost vyhlazovat vrásky a sjednocovat tón pleti.“ A jelikož jde o dlouhodobě zkoumanou ingredienci, která se v kosmetice používá už léta, je velmi pravděpodobné, že jste se s ní už dávno osobně setkali, nebo ji v současné každodenní rutině dokonce máte.
Kolik niacinamidu potřebuji v péči o pleť?
Řada studií prokázala, že niacinamid účinkuje už v nízké koncentraci 2 až 4 %. Na trhu můžete najít samozřejmě i 20% produkty, ale ty se nemusejí dobře snášet s citlivou pokožkou. A i když je niacinamid sám o sobě jemný a všeobecně dobře snášen, u přecitlivělé kůže může být vysoký obsah potencionálně problematický. Je to velmi individuální.
Potřebuji samostatné sérum s niacinamidem, když ho už obsahuje můj krém?
Ne, protože niacinamid výborně funguje v nízkých koncentracích. Bohatě tedy stačí, když ho obsahuje jakýkoliv produkt, který denně používáte. 
S čím mohu niacinamid kombinovat?
Když si stavíte rutinu na více produktech s aktivními látkami, můžete niacinamidové sérum nebo ampule vrstvit s kyselinou hyaluronovou, AHA a BHA kyselinami, retinolem a spoustou dalších ingrediencí.