Péče

Jediné dvě věci, které potřebujete při cestování letadlem

Čím výše v oblacích, tím blíže slunci, a tím vyšší ochranu před UV zářením potřebujete. Do letadla nastupujte  jedině s SPF v příručním zavazadle a ještě s jedním produktem, který se vám rozhodně bude na cestách hodit. 
Foto: Catwalking/Getty Images
Pokud se k vám tato informace ještě nedostala, o čemž dost pochybuji, UV ochrana tvoří nedílnou součást každodenní (ano, každý den v roce bez výjimky!) péče o pleť. Bez spousty lahviček se obejdete, ale bez cleanseru, hydratace a SPF to nikdy nebude fungovat. Raději než do dalšího séra, esence, masky nebo make-upu investujte do ochrany před ultrafialovým zářením. Ta by ostatně měla být automatickou součástí i cestovaní kosmetické taštičky spolu s kartáčkem a pastou na zuby. Opalovací, nebo se raději pojďme usnést na tom, že jde o ochranné produkty, si nenechávejte v kufru, jedno balení si berte s sebou na palubu. I kdyby to mělo být jen v kapse. Protože právě UV ochranu budete v letadle dost potřebovat.
Co si budeme povídat, létaní není pro pleť zrovna pohodová záležitost. Zarudnutí, dehydratace, studený vzduch z klimatizace, změna tlaku a minimální vlhkost vzduchu se na stavu pokožky dost podepisují. S tím si ale dobře poradí hydratační produkty, klidně cestujte s hydratační maskou místo krému, pokud máte sklony k tomu, že v cílové destinaci vystupuje s kůží červenou, citlivou a horkou. Ale nikdy si nezapomeňte aplikovat vysokou UV ochranu. Kromě stresu totiž pleť při létání vystavujeme vyšší koncentraci ultrafialových paprsků, což vede k rychlejšímu a intenzivnějšímu poškození kůže a jejímu předčasnému stárnutí. 
Nestačí si sednout do uličky? Nebo zatáhnout clonu na okénku? Stačilo by, pokud byste letěli v noci. Ve všech ostatních případech se chraňte, i když sluneční paprsky nemíří přímo na vás. Spousta z nich se odráží a stejně si cestu k vám najdou. Nemluvě o tom, že UVA záření (to, které neopaluje, ale o to víc zrychluje stárnutí, vznik pigmentových skvrn a vrásek) proniká skrze sklo, takže ani okénko ho nezastaví. 
Foto: Getty Images
Nad mraky svítí logicky víc. Podle údajů Světové zdravotnické organizace se po každých 1000 metrech nadmořské výšky úroveň UV záření zvýší přibližně o 10 procent. I když máme fyzickou bariéru — letadlo, stále jsme vystaveni silnějším, bližším UV paprskům. Během běžného letu se tak rychle dostanete na stoprocentní nárůst UV záření, než jaké dopadá na kůži na zemi. Ale neděste se, nenechte si vzít radost z cestování, jediné, na co byste měli myslet, je důsledná a důkladná ochrana. 
Produkty si vybírejte s SPF 50 a výš a sledujte, jestli daný výrobek obsahuje také ochranu před UVA zářením. Což najdete snadno na obalu — buď jako UVA, PA+, nebo broadspectrum. Je jedno, jestli sáhnete po chemickém, nebo minerálním filtru, oba druhy fungují víceméně stejně. Důležitá je nejen výška faktoru, ale také množství, které aplikujete. Na tvář patří 1/4 čajové lžičky. Slyším otázky, jak to ale na palubě odhadnu? Snadná pomoc, jde o délku 2-3 prstů. Na krk, uši a hřbety rukou další prst. Pokud let trvá více než dvě hodiny, ochrannou vrstvu obnovte tak, že čistýma rukama nanesete další dávku krému a rovnoměrně jej rozetřete. Budete mít jistotu, že pro svou pleť a její vzhled a zdraví děláte opravdu to nejlepší.
Když už je řeč o rukách. Než se dotknete obličeje, a platí to nejen v letadle, umyjte si ruce. Na palubě to můžete rychle vyřešit s pomocí dezinfekce. Nebojte se, alkohol se během několika vteřin vypaří, takže si na tváře nebudete dávat vysušující produkt. 
Kombinace dobrého hydratačního krému s vysokým UV faktorem a čisté ruce jsou klíčem k zajištění chráněné a zdravé pleti. Bon voyage!