Krása

I beardcare má svá pravidla, navíc může inspirovat k ještě pozornější péči o vlasy

Starost o zarostlou bradu je pro muže s plnovousem podobně důležitá jako ta o účes. Navíc přináší takzvaná beardcare poznatky pro všechny, kteří pečují o své vlasy. 
Foto: Phillip Faraone/Getty Images for Dow Jones
Jared Leto na D.LUXE by WSJ. Magazine v Montage Laguna Beach, říjen 2017
I vousy jsou vystavovány nečistotám z okolí. V závislosti na jejich hustotě i délce se v nich dokonce může nežádoucí prach a nebezpečné bakterie usazovat dvakrát rychleji než ve vlasech. Přece jen se vousů, jakožto součásti obličeje, dotýkáme častěji, jsou ještě navíc v kontaktu s oblečením a snadno na nich ulpívají i bakterie z jídla, které přes den zkonzumujeme. Proto je třeba vousy mýt pravidelně. Před každým mytím důkladně, ne však drasticky z porostu vyčešte zbytky odumřelé kůže a výrazných povrchových nečistot. Pak přichází na řadu šampon. Kosmetické značky zaměřující svůj sortiment na muže si zvykly nabízet speciálně upravené složení. Jenže to místy, byť jen o chlup, překračuje úroveň koncentrované složky s označením Sodium C14-6 Olefin Sulfonate, která je sice velmi účinná při zbavování nečistot z porostu, ale zároveň není příliš šetrná k pokožce a výrazně vysušuje. Žádný přípravek, který přijde do styku s pletí, by proto neměl přesahovat dvouprocentní koncentraci této látky. Pozor si na to dejte v případě vlasové péče u předšamponových bází, které jsou populární především proto, že vlasy snadno zbavují nečistot, a vy tak můžete přejít rovnou k aplikaci blahodárně působícího šamponu. 
Tím se dostáváme k principu dvojího mytí. U vlasů se druhé mytí doporučuje, když chcete dát šanci vyživujícím složkám následujících přípravků, které mohou správně působit jen v čistých vlasech. Podobně je to i u vlákna vousu. V plnovousu se navíc chcete zbavit špíny už jen z principu. O to víc je ale zapotřebí porost vyživovat. Vlákno vousu není stejné jako to vlasové a není usazené v části pokožky, která je zvyklá se tak často promašťovat. Pokud ale chcete, aby se vaše vousy daly snadno rozčesat bez vzniku statické elektřiny, hlídejte si v šamponech přísadu s názvem Polyquaternium-7.

Vyčerpaně mohou vousy působit pod vlivem usazování minerálů z tekoucí vody, třeba vápníku. Na trhu jsou ale dostupné řady produktů, které vlákna, jak vlasová, tak vousů, zbavují těchto nežádoucích usazenin. Účinná je v tomto případě řada Kérastase Premiére, kterou jsme měli šanci v redakci vyzkoušet a která hned po umytí zanechává vlasy i vousy jemnější a míň sklovitě vysušené. V případě, že na vousy nanášíte stylingové prostředky, je také důležité, abyste vousy myli skutečně až u kořínků, a zbavili se tak zbytků těchto přípravků. To platí i pro vlasy: Pokud si pravidelně a důkladně vymýváte i sedimenty stylingových pěn či laků přímo u pokožky hlavy, vydrží vám efekt čerstvě umytých vlasů po každé sprše.
Až vousy demineralizované, zbavené nečistot i nežádoucích sedimentů jsou připravené vzít si to nejlepší z péče, kterou jim dopřejete. Po mytí vousy rozhodně nepřesušujte ručníkem, spíš jen lehce otřete povrchovou vodu a zbytek šetrně vyčešte kartáčem. Nejefektivnější jsou neomyvatelná séra s provitaminy nebo vlasová séra. Vybírejte však taková, které nejsou komedogenní, což znamená, že nebudou ucpávat póry. Nejdůležitější je však olej. Vlasové oleje ze své podstaty, stejně jako ty pleťové spíš nehydratují, protože se hůř vstřebávají a mají za úkol hydrataci spíš uzamknout a ošetřený povrch chránit. Vždycky si ale můžete najít lehčí olej, které se díky své povaze přece jen částečně vstřebává. Do této kategorie patří spousta květinových olejů. Po nanesení oleje je nejlepší ho šetrně rozčesat kartáčem po celém objemu vousů. Olej nanášejte záhy poté, co vyjdete ze sprchy, v době, kdy jsou folikuly otevřené. Nikdy však nenášejte v případě, že chcete vousy tepelně upravovat, olej se totiž zahřívá a k vláknu vousu přivádí nežádoucí objem tepla.