Krása

4 triky na mastné vlasy, které se vyplatí zkusit

Někteří se s mastnými vlasy musí potýkat po celý rok, jiní si jich všimnou až v létě. Čas od času nás však děsí všechny. Pokud máte predispozici k tvorbě velkého množství mazu, tyhle triky pomohou i vám.
Foto: MEGA/Getty Images
Gisele Bündchen na 'Beach Polo World Cup' v Miami
Nezapomínejme, že maz má vlasy hydratovat, a je tedy spíše spojenec než nepřítel. Existují dva důvody, proč můžete mít pocit takzvaných těžkých vlasů, a to klidně i krátce po umytí: za prvé, někteří z nás prostě produkují více mazu. Za druhé, pravidelné používání produktů, jež zabraňují poškození vlasů při vysoušení, zatěžují pokožku hlavy vrstvou, do které se pak snadno ukládá i prach a nečistoty z okolí. Každopádně je důležité hned na úvod vyvrátit jeden přetrvávající mýtus. Každodenní mytí šamponem rozhodně neškodí!
Pravidelné čištění vlasů je důležité pro zdravou pokožku hlavy. Přirozená akumulace kožního mazu a keratinu totiž může ucpávat folikuly, což ve výsledku vede i k vypadávání vlasů. Lidé s řídkými vlasy si je mohou mýt denně, zatímco vlnité nebo kudrnaté textury snesou dva až tři dny volna. Důležité je používat jemné přípravky, které jsou šetrné k pokožce.
A také nesmíme zapomenout na jedno důležité upozornění: pokud máte přirozeně mastné vlasy, vyhněte se šamponům, které slibují, že budou vaše vlasy po umytí hladší a lesklejší. Takové přípravky obvykle obalují vlas v nepropustných filmech, které zatěžují kořínky.

4 triky na mastné vlasy, které se vyplatí zkusit 

1. Jednou týdně hlavu úplně vyčistěte od zbytků
Jak již bylo zmíněno, spreje, gely a masky chránící před teplem mohou na pokožce hlavy zanechat zbytkové vrstvy, do kterých se spolu s mazem snadno usazují nečistoty. Ty pak vlas znečistí, i když je čerstvě umytý. Proto jednou týdně věnujte zvýšenou pozornost tomu, abyste se zbavili všech nánosů.  
2. Kondicionér aplikujte opatrně a pouze na konečky
Ošetření po použití šamponu by mělo být šetrné a na konečky vlasů jej aplikujte pouze v malých dávkách. I v tomto případě platí, že méně je více. Použití hydratačního kondicionéru na celé vlasy nemusí nutně vést k větší hydrataci a ve skutečnosti může vlasy zatížit – zvláště pokud jsou jemné. 
3. Zkuste peeling na pokožku hlavy
Peelingy a jílové masky jsou skvělé, protože umí odstranit odumřelé buňky, zbytky produktů, kožní maz, a navíc pomáhají aktivním složkám v šamponu a kondicionéru lépe proniknout do pokožky a zajistit, aby byly účinnější. Ti, kterým se vlasy mastí častěji, by měli vyhledávat přípravky s kyselinou salicylovou kvůli její schopnosti regulovat tvorbu kožního mazu.
4. Ať vám suchý šampon nikdy nedojde 
Suchý šampon je při odstraňování mastnoty super účinným pomocníkem. Na trhu existuje řada různých produktů, které uspokojí různé požadavky. Chyba ale mnohdy nastává při aplikaci. Správně by se suchý šampon měl nanášet ke kořínkům a vmasírovat. Dávejte pozor, abyste to nepřehnali, protože se jeho zbytky mohou na pokožce nahromadit a způsobit tak podráždění.
Tento článek vyšel v originále na vogue.co.uk.