Péče

Jak ochránit pokožku před mrazem: Šest tipů pro zdravou a hydratovanou pleť i v zimě

Mráz je pro pokožku velmi škodlivý, může totiž způsobit vysušení, podráždění, a dokonce i omrzliny. Proto když teploty klesnou pod nulu a vy musíte ven, přizpůsobte stávajícímu počasí nejen oblečení, ale také to, co si dáte v koupelně na obličej. Následující tipy a rady vám pomohou ochránit pokožku, ať se děje, co se děje.
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Jak říká moje máma každý rok: „Jak se začnou blížit tvoje narozeniny, vždycky přijde studená vlna. Ty snad na to máš patent od narození." Ano, narodila jsem se začátkem ledna v roce, kdy tehdejší Československo zasáhla mimořádná vlna mrazů a teploty během jediného dne klesly z dvanácti nad nulou na minus dvacet. A to se opakuje s železnou pravidelností. Proto je leden také měsíc, kdy byste se měli podívat i na obsah své kosmetické poličky a vytáhnout do popředí přípravky, které ochrání pokožku před extrémními teplotními rozdíly. Změny venkovních teplot totiž způsobují větší citlivost, vysušení a dehydrataci (pozor, nejde o jedno a to samé!), a tím i menší pružnost. Nemluvě o vlivu nedostatku vitaminu D, který v důsledku nižšího slunečního záření ovlivňuje celé tělo, kůži nevyjímaje. Co s tím?
Zapamatujte si, nebo raději uložte (však víme, jak jsme na tom všichni s pamětí) následující rady a tipy, a budete v naprosté pohodě, ať už je venku sebevětší mráz.

Zaměřte se na kožní bariéru už při mytí

Výraznými rozdíly teplot dost trpí kožní bariéra, na níž závisí to, v jakém stavu pleť je a bude, jak účinně si dokáže udržet vodu, ale také lipidy, a jak se dokáže bránit případným infekcím. Na odličování a čištění proto používejte co nejšetrnější přípravky a přednost dejte krémovým texturám. Čisticí mléko je vždycky dobrá volba, stejně jako odličovací a čisticí balzámy, krémy a oleje. Ani mastnou pokožku se nesnažte vysušovat – pokud máte po mytí pocit napjaté kůže, je váš cleanser moc vysušující. Výbornou službu vám poskytnou hybridní textury oil-to-gel. Teploty vody si nastavte na vlažnou, která je ke kůži nejšetrnější.

Pozor na peeling

S kožní bariérou souvisí i její regenerace a obnova buněk, které můžete napomoci peelingem. Ovšem dermatologové v chladném počasí zvedají varovně prst. „Největší chybou je agresivní peeling a nadměrné používání kyselin, zvláště kyseliny glykolové a retinolu. Ničí kožní bariéru, oslabují pleť a ta se pak nemůže bránit bakteriím a ostatním vlivům, což vede k jejímu ztenčování,“ upozorňuje lékařka Barbara Sturm. „Pokud je pH pokožky nízké, může docházet k jejímu spálení. Vím, že jsou kyseliny velmi populární, ale pokud je chcete používat, vždycky ve spolupráci s profesionálem, nikdy ne doma.“ Takže peeling alespoň pro tyto týdny odložte. Pokožka velmi dobře ví, co má dělat, a pokud je zdravá, postará se o obnovu buněk sama bez pomoci.

Nejlepší krém na zimu

Zapomeňte na staré pověry, že hydratační krém se v zimě nepoužívá, protože zmrzne a potrhá kůži. To je jeden z největší nesmyslů, které v oboru kosmetiky stále ještě kolují. Hydrataci potřebujete za každého počasí, jen v zimě více oceníte hutnější textury nebo vrstvení přípravků, které v létě naopak pokožku může zatěžovat. Pokud vám to vyhovuje, klidně noste noční krém i na den. Zkontrolujte si složení přípravku a ujistěte se, že obsahuje kyselinu hyaluronovou, glycerin a také ceramidy, které pomáhají udržovat pokožku v ideálním stavu a dobře chráněnou před vnějšími vlivy. U normální a suché pleti zvažte, jestli nezařadit do denního nošení tzv. cold cream i ve městě, i když jinak byste si ho nechali jen na hory. 

UV ochrana je důležitá i v zimě

Na svůj hydratační krém nezapomeňte dát ještě vrstvu SPF. Ochrana před UVA a UVB zářením je klíčová po celý rok. Nezapomínejte na fakt, že jde o nejlepší anti-age ze všech a nošením každý den investujete do budoucnosti své pokožky. Na trhu najdete tak velké množství nejrůznějších textur a v tolika cenových kategoriích, že se opravdu nemůžete vymlouvat na to, že nemůžete žádnou dobrou UV ochranu sehnat. Bez ní je investice do sér, krémů, návštěv kosmetičky a estetického dermatologa jen vyhazováním peněz a času. UVA záření totiž stojí za 80 % projevu stárnutí kůže, takže má smysl chránit se SPF 30+ každý den bez ohledu na počasí. Protože právě UVA paprsky pronikají skrze mraky i sklo a ničí kolagenová a elastická vlákna, které udržují pleť pružnou, pevnou a na svém místě.

Nezapomínejte na ruce a nohy

I když máte dost starostí udržet si obličej v maximálním komfortu, věnujte pár vteřin denně také svým rukám a chodidlům. Zejména nohy bývají v zimě dost zanedbávané (zeptejte se jakékoliv manikérky, kolik klientů chodí v zimě také na pedikúru). Tlusté ponožky a těsné boty, které „nedýchají“, jsou ideálním prostředí pro nejrůznější bakterie, o vysušené kůži nemluvě. Před spaním si chodidla a ruce důkladně namažte výživnými krémem a alespoň jednou týdně si dopřejte speciální masku. Najdete je v každé parfumérii i drogerii.

Vyměňte si povlak na polštář

Co má povlečení společného s pletí? Třeba to, že se třetinu dne vzájemně dotýkají. Proto měňte povlečení každý týden, zejména pak povlaky na polštáře. Divili byste se, co všechno se na nich po pár dnech najde. Tyto bakterie mohou způsobovat akné, roztoči zase podráždění a alergické reakce, proto je důležité prát povlak po pár dnech používání, abyste nespali mezi zbytky mastnoty, potu a spoustu dalších nepěkných věcí, o kterých je lepší nevědět. Zvažte také výměnu bavlněného povlaku na polštář za saténový nebo hedvábný, které jsou šetrnější k pleti i vlasům.