Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Zapomeňte na diety, vsaďte na klimatický životní styl

Michaela Dombrovská1. 8. 2023
Klimatická dieta je pojem spojovaný například s králem Karlem III. Způsob stravování založený na ohledech k planetě a jejím zdrojům přesto není dietou, jako spíše novu dimenzí udržitelného životního stylu.
Andy Warhol
Autor: Ken Korotkin/NY Daily News Archive via Getty Images
Foto: Ken Korotkin/NY Daily News Archive via Getty Images
Stále více lidí upřednostňuje veganskou nebo vegetariánskou stravu. Nejde pouze o chuťové preference, důvody mohou být také etické (nehumánní zacházení se zvířaty) či klimatické (ekologická zátěž spojená s živočišnou produkcí) nebo kombinace všech výše zmíněných. Určitým kompromisem je flexitariánství, tedy umírněná konzumace masa s důrazem na to, z jakých podmínek vzešlo. Přesto to podle některých odborníků nestačí a pozornost se obrací ke způsobu stravování, který zmírňuje dopad na planetu a který je založený na lokálních, sezonních, organických, udržitelných a převážně rostlinných zdrojích. Takzvané klimatické dietě propadl i britský král Karel III., který je znám svým důrazem na udržitelnost. Jeho zásady jsou jednoduché: dva dny v týdnu se stravuje přísně vegansky, další den si dopřeje maso, ale vynechává mléčné výrobky, a obecně jí spíše střídmě a převážně rostlinnou stravu. 
V roce 2019 vědci v odborné studii varovali, že způsob, jakým lidstvo produkuje a konzumuje potravu, se musí radikálně proměnit. S ohledem na klimatické dopady, ale také vzhledem k zajištění dostatku potravin pro rostoucí počet obyvatel naší planety. V roce 2020 se s doporučeními přidaly i Světová zdravotnická organizaceOrganizace spojených národů, což je rozhodně o důvod víc brát je vážně. Zhruba miliarda lidí aktuálně trpí hladem, další zhruba dvě miliardy ohrožují civilizační choroby v důsledku nevhodných stravovacích návyků (včetně přejídání). Současný potravinový systém je navíc hlavním zdrojem skleníkových plynů, dokonce překonává dopravu a průmysl. Zemědělství v dnešní podobě spotřebovává až 70 % dostupné sladké vody. Logicky se tedy nabízí, že i úprava životního stylu a přístupu k jídlu, včetně zamezení nadprodukce a plýtvání, může pomoci řešit klimatickou krizi. Doporučení přitom zní celkem jednoduše, ale mohou být zásadní svým dopadem: lidé by měli v budoucnu jíst přibližně polovinu červeného masa a cukrů než dnes, naopak mají zdvojnásobit příjem ovoce, zeleniny a ořechů. Ideální jídelníček má podle odborníků 2500 kilokalorií denně a je především lokální, sezonní, organický, udržitelný a převážně rostlinný. Neznamená to, že byste si už nikdy nemohli dopřát oblíbené avokádo, jen budete ve své spotřebě umírnění a budete mít na paměti svou ekologickou stopu. 
Termín klimatická dieta se poprvé objevil v roce 2015 v eseji psané pro New York Times, kde si také můžete udělat test, jaký má váš způsob stravování dopad na planetu. Už od osmdesátých let se ale mluví o takzvaném udržitelném způsobu stravování, který zohledňuje možnosti jednotlivce i celé společnosti. A právě o způsob stravování, nikoliv o dietu, jde především. Ladí například s umírněností lékaři doporučovaného přerušovaného půstu či takzvaného clean food nebo clean eating, ale vylučuje jakákoliv radikální a nezdravá omezení. Prospívá nejen fyzicky, ale také mentálně. Je to součást životního stylu člověka, který je ohleduplný, zodpovědný k sobě i svému okolí a přemýšlí nad dopady svých rozhodnutí a činů. 
Pokud vás klimaticky ohleduplný způsob stravování zaujal, omezte konzumaci především takových potravin, které:
  • jsou náročné na spotřebu vody nebo zatěžují půdu,
  • přispívají ke znečištění oceánů,
  • zvyšují produkci skleníkových plynů (včetně dopravy z velké dálky),
  • používají velké množství biologicky neodbouratelných obalů;
  • tedy především červené maso, mléčné výrobky, palmový olej, nadměrné množství cukru (i soli) a vysoce průmyslově zpracované potraviny.
Naopak se zaměřte na lokální, sezonní, organické, udržitelné a převážně rostlinné zdroje, preferujte čerstvé jídlo, omezte plýtvání i další zbytečný odpad a také zbytečné přejídání. Vaše strava by měla obsahovat:
  • lokální a sezonní ovoce a zeleninu, jelikož přirozeně dozrálé obsahují více živin, navíc odpadá náročná doprava a nevyhnutelná odpadovost, 
  • luštěniny, protože potřebují ke svému růstu méně vody, naopak obohacují půdu o živiny, obsahují větší množství proteinů a působí pozitivně na hladinu cholesterolu v krvi, 
  • ořechy a zrna: zatímco ořechy obecně chrání srdce a jsou zajímavým zdrojem proteinů, celozrnná strava zase prospívá střevům a zmírňuje riziko civilizačních chorob, 
  • houby, které jsou velmi nenáročné na pěstování a mají zajímavé chuťové možnosti;
  • a u všech položek svého nákupního seznamu, včetně třeba kávy nebo čaje, zohledňujte další parametry, například fair-trade, společenskou zodpovědnost a etické certifikáty.