Vegan

Skvěle a vegansky: Seznam podniků v Česku a na Slovensku, kde vám bude chutnat

Viktorie Sapoušková, autorka kuchařky BlaBlaBla, se celý život pohybuje v gastronomii. Osm let se stravuje vegansky, zajímá se o udržitelnost a také se s vámi bude ráda a pravidelně dělit o tipy a triky (nejen) ze své kuchyně. Kam chodí na ty největší veganské dobroty?
Čistě rostlinných bister i restaurací přibývá. Mně se mezitím osvědčilo, že se skvěle najím také v podnicích, které nejsou zaměřeny pouze na rostlinnou kuchyni. Často dokonce lépe. Navíc se domnívám, že je důležité dát lidem z gastronomie vědět, že se zájem o veganské pokrmy zvyšuje. A kdykoliv pak konvenčně se stravující člověk vymění klasický oběd za rostlinný, znamená to velk krok vpřed. Moje tipy na osvědčená místa? Níže, ale předem upozorňuji, že žiji v Praze, a tak seznam pražských restaurací a kaváren s veganskými možnostmi bude nejdelší.

AMBIENTE
Tady nešlápnete vedle. Od kvality surovin až po kvalitu servisu, který vám vždy zpříjemní den. Ještě než se vypravíte do Ambiente, omrkněte jejich stránky. Každý Ambi podnik má na svém webu nabídku i s alergeny, takže si můžete udělat chutě pěkně předem.
Kdo by ale nechtěl ochutnat aspoň suchou bagetu z Café Savoy? Věhlasné hranolky s lanýžem si tu můžete objednat bez majonézy — a voilà — jsou vegan. K tomu doporučuji míchaný zeleninový salát s citronovým vinaigrette. Nebo sem zavítejte na snídani na výborné Bircher müsli s jablky a granolou či ovesnou kaši s ovocem a ořechovým máslem. A rozhodně si dejte čerstvou citronádu! 
Foto: VIKTORIE SAPOUŠKOVÁ
Café Savoy
Foto: VIKTORIE SAPOUŠKOVÁ
Café Savoy
V poslední době jsem si to oblíbila U Kalendů,  kde mají, mimochodem, božský chleba. Ten zakoupíte v pekárně hned vedle restaurace. Pokud sem přijdete na oběd či večeři, dostanete jejich výtečný chleba jako starter, i se šlehaným máslem, které musí být dobré, ale jestli jste vegan, dopředu poproste, aby byl předkrm bez másla. Ke Kalendům doporučuji jít alespoň ve dvou a vytvořit si večeři ve formě tapas— z příloh se dají vybrat pečené brambory, nakládaná zelenina nebo sezonní salát. Občas se najde alternativa také ve formě starters jako třeba padronky na ohni s česnekem a chilli. Tady nejen bread is gold.
Miluji italskou kuchyni. V Pizza Nuova si můžete objednat jednu z nejlepších italských Marinar (za mě vůbec tu nejlepší) v Praze. Jako antipasti volím restované brambory s libečkem, grilovanou zeleninu a špenát aglio olio. 
Když nestíhám vařit (nebo se mi jednoduše nechce), objednávám si jídlo z Brasileiro Slovanský Dům. Zdejší cizrnový salát s paprikou, sušenými rajčaty a dresingem z pečených paprik se velmi rychle stal mým favoritem. V nabídce ale mají i kapustový s jablky, rozinkami, slanou granolou a dresingem z uzeného oleje. 
Doporučuji sledovat také menu karlínské Esky. Pokud ovšem dostanete hlad v Lokálu, máte smůlu, můžete si tu dát maximálně okurkový, rajčatový nebo zelný salát, to je trochu škoda. Fantastickou zprávou však je, že lidé z Ambi budou letos na podzim otevírat bistro Bjukitchen, kde se veganská varianta také určitě najde. Na to se osobně moc těším. 
Moje nejoblíbenější kavárna na Letné, kam ráda chodím v týdnu na oběd a o víkendu na brunch. Ale pozor, vaří pouze do tří hodin, zatímco pondělky mají zavřeno úplně. Ale když dorazíte ve správný čas, stojí to za to. Alespoň jeden z pokrmů na lístku je vždy variabilní a kluci vám jej rádi připraví ve veganské verzi. Tady se opravdu nebojte zeptat, pokud to bude v jejich silách, vyhoví vám. Nabídka se přitom mění se sezonou. Já tu měla vždy štěstí na hummus, topinku nebo polévku. A pokud máte rádi sladké, zeptejte se na pořádně čokoládové brownie.
Domnívám se, že tak trochu (nejen) každý vegan má rád, ne-li miluje, cizrnový hummus. Takže pokud chcete ochutnat pravou izraelskou specialitu, zajděte do Papriky. Krom hummusu tu ale rozhodně musíte vyzkoušet také ten nejlahodnější baba ganoush, tabbouleh plný petržele, zelený falafel nebo shakshuku s lilkem. A very spicy koriandrovou omáčku! 
ANGELATO
Neholduji sladkému, ale když už chuť na sladké dostanu, uspokojí mě zmrzlina. Angelato má v nabíce několik čistě rostlinných zmrzlin. U mě vede pistácie. Velké plus ale dostávají především za fakt, že zmrzliny nejsou přeslazené a že zde ctí sezonnost — začátkem července si můžete objednat angreštový sorbet, na podzim zase švestkový.
Pokud máte chuť na Itálii, zajeďte do Wine Food. Já si tu dávám minestrone bez parmezánu, panzanellu a marinaru kombinuji s předkrmy nebo přílohami, jako je grilovaná zelenina nebo artyčoky. V Kro Kitchen mají ve stálé nabídce kombo  s jejich vlastním tempehem, jen si jej nechte připravit na oleji a bez omáčky. Mrkněte také do sides. A pokud budete v Karlíně, doporučuji ochutnat i drinky a nebo vyzkoušejte peanut butter shake. V Super Tramp a I Need Coffee můžete narazit na opravdu zázvorový chlebíček a k snídani nebo ke svačině si dát granolu s rostlinným mlékem.
Na Letné v Onigirazu mají celou nabídku vegan. Doporučuji sendvič s tempehem a sezamovým olejem nebo s brokolicí, kešu, koriandrem a kari omáčkou. A když se ocitnete v centru, nezapomeňte se stavit pro šťávy do Goodlok (a nebo si stáhněte jejich aplikaci a nechte si objednávku přivézt zcela zdarma). 
Jestli v brzké době dostanete chuť na pořádný junk food, zajeďte na Letnou a v Mr.HotDoG si objednejte Tofu hot dog, hranolky a nejlepší Bloody Mary pod sluncem. V případě, že dostanete chuť spíše na nějaké childhood food, tedy například na loupák, vypravte  se do karlínské Etapy.
Kdykoliv jsem v Brně, zavítám do kavárny Friedrich. Výborná káva, obložený Chleba Brno a výborné dezerty. Na večeři si zajděte do Manya, sharing is caring. Takže edamame, shiitake a shiso gyoza, miso lilek, nakládaná japonská zelenina cukemono a vyberete si také z nabídky sushi. Brněnskou jistotou je pro mě  také vegan bibimbap z Botanic nebo Bun bo Nam Bo chay z vitnamského bistra Go. V pátek večer vyrážím také do bistra Mediteran, kde si k výbornému vínu dávám domácí ajvar a opečené brambory.
Foto: VIKTORIE SAPOUŠKOVÁ
Mediteran
Foto: VIKTORIE SAPOUŠKOVÁ
Friedrich
Foto: VIKTORIE SAPOUŠKOVÁ
Friedrich
Z Brna jste již ochutnali vše? Pokud vyrážíte dál na jih do Mikulova, zavítejte do Sojka & spol, v nabídce mají vždy thajské curry s tempehem, my měli štěstí také na cuketové karbanátky.
Café Fara v Klentnici si můžete vyptat salát s foccaciou bez sýra.
V Olomouci se dobře vegansky najíte v Long Story Short, nebo si předem zavolejte do Entrée a zkuste se domluvit na možnosti veganské večeře, nám vyhověli moc rádi. V Liberci zajděte do Mikyny. O snídani si tu můžete dát smoothie misku s granolou nebo topinku. Stojí za to sledovat také obědovou nabídku a vitrínu, kde se chlubí čistě rostlinnými dezerty. 
V Karlových Varech si můžete dát skvělou Marinaru v Pizzeria 480° Napoletana
V Bratislavě zase zajděte do FACH. Ve Fach Juice si dejte coldpress šťávu a vitaminový shot, v bistru narazíte vždy na něco veganského — od snídaní přes sendviče až po hlavní chody. A rozhodně zkuste jejich kváskový croissant! Jakmile ale dostanete chuť na sushi, vydejte se do Iasai. V Mandla coffee si k výborné kávě můžete objednat veganský dezert dle aktuální nabídky: raw kuličky, nugátové šušenky nebo čokoládu se sušeným ovocem. 
V Trnavě otestujte City Sushi, kde nečekejte typické nudné avokádové nebo okurkové maki, ale kreativně připravené rolky, zeleninu v tempuře apod. 
Dobrou zprávou je, že čistě rostlinná bistra Forky’s objevíte hned v několika městech v Česku (Praha, Brno, Liberec, Ostrava) i na Slovensku (Trnava, Žilina). Vídeňská pobočka sice nepřežila covid, zato se ale uvažuje o otevření v Kodani. Stálá nabídka se v každém městě trochu liší. Já nejraději vybírám z kategorie Superbowls nebo Curry. Oblíbený je tu však také street food - shawarma v pitě nebo s hranolky a kebab wrap. V nabídce dezertů mají navíc veganské makronky. A já tu nedám dopustit ani na jasmínové kombuchy.
Ať už budete zrovna kdekoliv, pamatujte, že za optání nic nedáte. Doufám, že si na výše uvedených místech pochutnáte stejně jako já.