Health

Jak přeběhnout z tepla do zimy aneb Jak to s běháním nevzdat při prvním sněhu?

Upřímně? V zimě je nejlepší volbou gym členství a indoor trenažér. Ale pokud se rádi trestáte, lze venkovní trénink dodržovat i s teplotami k nule nebo s davem vánočních fanatiků.
Podprsenka, New Balance, 820 Kč, prodává Zalando.cz; bunda, New Balance, 2 350 Kč, prodává Zalando.cz; boty, New Balance, 59,95 €, prodává Zalando.cz.
Já se rád trestám, jsem běžec amatér. Jakýkoliv druh fyzické bolesti mi za poslední půlrok pomohl předejít byť jediné porozvodové textovce poslané v opilosti. Jednoho rána ke konci listopadu mi však veškeré vyhlídky na pozitivní rozvoj terapie ničí Česká televize a její předpověď počasí. Zrovna tuhle zimu prý přituhne i před Vánoci. Hroutím se natolik, že si nazouvám boty, abych se z toho dostal. Třeba to dám. Po první výběhu při teplotách pod pět stupňů Celsia jsem měl pocit, že si zasloužím pozornost záchranářů, teď chci jen předat dál, co jsem se naučil. Neberte mě za slovo, ani neděkujte. 
Rozehřátí
Svaly v chladu a při nárazech studeného větru trpí, protože se stahují, inklinují ke křečím. Tím pádem musíte buď vynaložit daleko větší úsilí na to, abyste je zahřáli a prokrvili, anebo to rovnou vzdát, protože vám hrozí zánět. K odpolednímu výběhu se proto odhodlejte jedině dostatečně rozehřátí. Ještě doma se musíte protáhnout a rozhýbat tak, aby se vám lehce orosilo čelo — následně, po celou dobu tratě, si držte plus minus stejné tempo, rozhodně však s rychlostí neklesejte. Ostatně, vaše tepová frekvence vám napoví, v chladu je třeba tělo poslouchat stejně jako při extrémních vlnách veder.
Ne každý den je vhodný den
Pokud se rozhodnete dodržovat pravidelný běžecký trénink i v zimě, rovnou se smiřte s tím, že někdy jsou prostě dny, kdy v žádném případě nestojí za to se překonávat. Jakmile teploty klesnou pod nulu, nepůsobí zátěž na tělo příliš přirozeně. 
Udržujte si ideální tepovou frekvenci
Když je zima, srdce bije rychleji, což zintenzivňuje jakýkoliv venkovní trénink. Předcházejte zvýšené zátěži těla vyvážení vaší aerobní zóny (70 % až 80 % výkonu vašeho srdce). Cílovou tepovou frekvenci si můžete i vypočítat. Dosáhnete s ní dynamického tréninku, i když se vám může zdát pomalejší, než to, na co jste zvyklí. 
Smart guys finish fast
Ke konci běhu může rychle klesnout vaše tělesná teplota. Naplánujte si proto slavnostní finiš buď u domovních dveří, nebo ideálně v teplém místě, kde se nepodchladíte. 
Rozdíl dvaceti stupňů Celsia
To nejdůležitější naposled: jak se na zimní běh vlastně obléct? Já osobně se potím a hodně (a může za to hned několik fyzických features), ale vyčetl jsem si jedno pravidlo, které mi docela zafungovalo. Snažím se oblékat do prostředí, kde je o deset až patnáct stupňů Celsia míň, než ukazuje předpověď. Ale nikdy není nad to si toho vzít víc a chytře svlékat, alespoň napoprvé.