Wellness

Běhání je matkou dobré fyzičky, jaké trendy se vyplatí zkusit?

Během dvanácti týdnů vám při pravidelném běhání klesne krevní tlak i cholesterol. Když navíc víte, jak běhat, klouby si neničíte. S novými trendy vás tento jednoduchý kardio trénink může i doopravdy bavit.  
Pamatuji si na svůj první běh. Po třech kilometrech jsem byl na pokraji sil. Je tohle kolaps? Nevěřil jsem, že mi tenhle šíleně imerzní zážitek, během nějž cítíte napětí celého těla, nějak pomůže. Navíc mě ostatní strašili, že prý si zničím klouby. Začal jsem proto své tréninky zdokonalovat a variovat. Četné studie (jako je například i tato) dokazují, že běháním se kosti a klouby zdokonalují. Běh zvyšuje produkci hormonů pro stavbu kostí v těle, stimuluje tělo k tvorbě více kostních buněk a inhibuje aktivitu těch, které rozkládají kostní buňky. Při správném přísunu bílkovin se běh může stát skvělou předehrou pro stavbu vysněné muskulatury, navíc v klinických výzkumech byl i několikrát prokazatelně zjištěn jeho pozitivní vliv na výši krevního tlaku a cholesterolu. A pokud vás zatím žádný z výše zmíněných benefitů zatím nepřesvědčil, nové trendy v běžecké komunitě by to již zvládnut mohly. 

Running is a beach 

Běh na pláži na písečném pobřeží, které představuje nestabilní povrch, intenzivně namáhá nohy. Svaly se tak zapojují jiným způsobem než na tvrdém povrchu. Běh na pláži může být sice náročnější, ale nabízí pěkný zážitek a méně namáhá klouby. V mnoha středomořských letoviscích se během léta rozmohl trend běžeckých soutěží pořádaných přímo na pláži, které jsou nejen skvělou podívanou, ale i příležitostí otestovat vlastní limity. A co víc, díky neformálnímu prostředí při nich nepanuje tak ostrá rivalita jako v jiných závodech.

Fartlek

Fartlek pochází ze Švédska a znamená hru s rychlostí. Spojuje vytrvalostní trénink a rychlostní prvky. Prostě si jen tak běžíte v pohodlném tempu, náhle zvýšíte rychlost na předem nedefinovaný čas nebo vzdálenost, abyste se nakonec vrátili do základního tempa. Fartlek je vynikající pro zvyšování efektivitu běhu a rozvíjení odolnosti proti únavě. Krása fartleku spočívá v neplánovaných, okamžitých, impulzivních změnách rychlosti. Vše se přitom odehrává intuitivně, běh má větší šťávu a celkově je to zábavnější. „Běh zde vyžaduje větší pozornost a stabilitu,“ vysvětluje Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Trail run v obýváku

Trasy trailového běhu vedou obvykle mimo zpevněné cesty, často v horách, ve volné přírodě. Traily zahrnují různorodé povrchy, jako jsou cesty, pole, louky, lesní cesty s kořeny stromů i kamenité stezky. Ale mnoho ze sportovců si nedostatek času na trail run vynahrazuje na běžeckých trenažérech, na kterých můžete zkombinovat hned několik komplikací, které byste v přírodě jen těžko hledali. 

Bosý běh

Pořádný boom nyní zažívá bosý běh. Běžet při něm může člověk buď zcela naboso, anebo v minimalistické barefoot obuvi. „Minimalistické běžecké boty podporují běh s nízkým dopadem neboli dropem. Přirozeně motivují k došlapu více na střední nebo přední část chodidla. Klasická běžecká bota má drop okolo 10 mm a více, což nabízí větší tlumení v oblasti paty. Naopak bota s nulovým dropem má paty a prsty v jedné rovině. Tento způsob běhu využívá základní anatomii a mechaniku chůze, kterou lidé používali po tisíce let,“ dodává Eric Orton, běžecký kouč a spoluautor knihy Born to Run 2: The Ultimate Training Guide.

Vysočina 

Hill repeats jsou opakované krátké úseky tvrdého běhu do kopce. Zvyšují aerobní sílu a odolnost vůči vysoké intenzitě. Ideální kopec by měl mít rovnoměrný a mírný sklon 4 až 6 %. Hill repeats se obvykle provádí na konci období, v němž si budujete základ síly vašeho běžeckého tréninku, tedy zhruba po roce pravidelných tréninků. „Běhání do kopce velmi efektivně posiluje nohy a svaly v krátkém intervalu,“ vysvětluje Aryna Levchenko z Xero Shoes.   

Down the hill

Stejně jako do kopce, je důležité i běhání z kopce. Zlepšuje totiž techniku a stabilitu. Není při něm vyžadována přílišná rychlost, jako spíše soustředění na správný došlap a protažení úponů u kotníků. „Výborně si tímto způsobem můžete protáhnout i celé chodidlo,“ zmiňuje Eric Orton.