Health

Tipy, jak se zbláznit do běhání, od zakladatele LOVE THEM RUNNING CLUBu

Kreativec Yaksha miluje hudbu a módu. Láska k běhání se u něj objevila až jako poslední a relativně nedávno, po čtyřech letech intenzivních tréninků. Teď se připravuje na newyorský maraton, čímž zároveň hodlá vyvrátit zajeté mýty. Jak se dá podle něj zamilovat do běhu?
Foto: Haup PR
Co stálo za myšlenkou založit LOVE THEM RUNNING CLUB?
Zhruba před pěti lety jsem organizoval řadu koncertů, na kterých se opíjela celkem velká skupina mladých lidí, a mně najednou došlo, jak velký vliv skrze muziku na ně vlastně máme. Proto jsem se rozhodl, že tu samou skupinku teď budu formovat i něčím pozitivním, a tak jsem založil běžecký klub. 
Jak hodnotíš to, čeho jste dosáhli? 
Dost jsme se rozrostli. Navíc musím přiznat, že tohle je první projekt, který mi vůbec nic nevydělává, takže hlavním hnacím motorem je pro mě satisfakce. Každý týden dokážeme rozhýbat nějakých tři sta čtyři sta lidí. Nejsou to běžci, jsou to takzvaní hobící, ti, kteří buď začínají, anebo běh vnímají jako rekreační činnost. A tihle účastníci hledají další lidi, aby s nimi mohli vytvořit komunitu a najít něco, co je spojuje. 
Foto: Haup PR
Ty stojíš za trasou každého běhu? 
Trasu vybírá ambasador z daného města, ale její základ tvoří vždy nenáročná trasa pět kilometrů — s tempem, které dovoluje lidem si u běhu ještě povídat. Sociální aspekt je moc důležitý. To bych asi radil všem, kdo se chtějí do běhání zamilovat: začněte s někým, s kým si při tom chcete popovídat — hezky pomalu a klidně. LOVE THEM RUNNING CLUB je o komunitním běhu, není to trénink.  
Miluješ běhání?  
Až teď, po všech těch letech, si začínám uvědomovat, že jde o plnohodnotnou součást mého života, na kterou se těším. A kdybych ji z nějakého důvodu najednou ztratil, chyběla by mi. Dlouho jsem s tím bojoval. Dělám triatlon,  kolo a plavání bylo moje oblíbené, běh už ale tolik ne. 
Takže jsi neměl rád běhání, a přesto jsi běhal? 
Je to tak. Ale jak říkám, teď už to je mnohem lepší. Dokážu se i líp soustředit na techniku, zároveň se připravuji na svůj první, a zároveň i poslední maraton v New Yorku. Koná se 5. listopadu. 
Jednou a dost? 
Já tvrdím, že všechno nad deset kilometrů je už nezdravé, ale abych si za tím mohl stát, musím si to napřed zkusit. Na newyorský maraton mě připravuje triatlonista Riško Varga, dvojnásobný účastník olympijských her.
Foto: Haup PR
Jaké jsou tvoje další plány s LOVE THEM RUNNING CLUB?
Chtěli bychom založit řadu oblečení, které je sportovní, ale také se dá vzít třeba i do klubu, takový sportovní streetwear. Ostatně, když už máš na sobě sportovní oblečení, nutí tě to držet si nějakou formu. Už i to je důležitý start, který může člověka velmi pozitivně motivovat a formovat. A pak bych rád pro naše komunitní běhy vytvořil aplikaci. Navíc bych chtěl dál rozvíjet spolupráci se značkou New Balance.