Health

5 návyků pro zdravější a delší život podle obyvatel modrých zón

Jak ukazují nejnovější výzkumy, tajemství zdravějšího, delšího a celkově spokojenějšího života netkví v radikálních výkonech a změnách, ale v malých krůčcích, které zvládne každý — a které s úspěchem praktikují obyvatelé takzvaných modrých zón. Inspirujete se jimi? 
Foto: Miranda Kerr
Miranda Kerr
Modrými zónami se označují regiony, v kterých se lidé častěji dožívají více než devadesáti let a kde se vyskytuje méně případů chronických onemocnění než jinde na světě. To odborníci přičítají lepšímu stravování a životnímu stylu. Příklady takových míst jsou například Sardinie nebo řecký ostrov Ikaria (dvě z pěti modrých zón, které definoval publicista a vědec Dan Buettner). Pro to, abyste začali žít lépe, se ale nemusíte hned stěhovat. Stačí, když si osvojíte následující tipy:

Dopřávejte si zdravé tuky

Na japonském ostrově Okinawa se ve velkém konzumují převážně tučné ryby, například losos, zatímco ve Středomoří si lidé dopřávají dostatek místního olivového oleje. Zdravé tuky, jako je omega-3, polynenasycená esenciální mastná kyselina, mají mnoho benefitů, avšak jedním z hlavních důvodů, proč jsou spojovány s dlouhověkostí, je jejich schopnost snižovat v těle zánět. Právě ten může odstartovat řadu chronických zdravotních potíží, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, ale i deprese nebo úzkost.
Dva konkrétní typy omega-3 — EPA a DHA — přispívají k zachování zdraví buněčných membrán a podporují komunikaci mezi mozkovými buňkami, čímž zpomalují pokles kognitivních funkcí. Olivový olej je skvělým zdrojem obou těchto látek, ale dávejte přednost extra panenskému (neprošel rafinací, proto v sobě zachovává více výživových hodnot).
Strava bohatá na zdravé nenasycené oleje, jako jsou vlašské ořechy, anebo tuky obsažené v ovoci typu avokádo, má zásadní význam pro zahnání únavy a zlepšení zásob energie. Je to proto, že tuky mají ze všech makroživin největší energetickou hodnotu. Omega-3 navíc pomáhají podporovat prokrvení mozku.

Pijte čaj

Hojné popíjení čaje se může zdát jako typický britský zvyk, ale vězte, že v Japonsku, kde se, mimochodem, nachází jedna z nejuznávanějších modrých zón na světě, je to populární též. Denně tam vypije 72,3 % lidí zelený čaj. Proč právě ten? Protože je plný polyfenolů, antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před nemocemi a zpomalují přirozené stárnutí mozku. Zelený čaj zároveň platí za účinný antistresový nástroj — obsahuje aminokyselinu zvanou L-theanin, známý relaxant, který spouští produkci dopaminu a serotoninu.
Černý čaj má také své zdravotní účinky. Přestože se jeho výživová hodnota po přidání mléka, cukru či sladidla snižuje, díky theaflavinům, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, a flavonoidům. Ty prokazatelně snižují riziko srdečních onemocnění.

Hýbejte se každý den

Místo toho, abyste si stanovovali zbytečně nedosažitelné cíle, jednoduše zařaďte pohyb do svého denního rozvrhu. Přitom nemusí nutně jít o cvičení: ve studii zveřejněné časopisem Nature Medicine se ukázalo, že postačí krátké dávky aktivity (například vybíhání schodů). Výsledky navíc potvrdily, že ti, kteří se věnovali krátkým, zato intenzivním pohybovým aktivitám, si v porovnání s těmi, co nevykonávali žádnou intenzivní činnost, snížili riziko úmrtí na srdeční choroby o 50 %, riziko úmrtí na rakovinu u nich kleslo přibližně o 40 %. Ačkoli se může zdát, že toho neděláte mnoho, tento druh pohybu bohatě stačí k zatížení kardiovaskulárního systému, který zvyšuje příjem kyslíku a zabraňuje ucpávání srdečních tepen.
Každodenní pohyb je důležitý také pro zdravý tok lymfy. Ten je pro změnu nezbytný pro udržení kondice imunitního systému. Začněte s drobnými změnami, ale dělejte je každý den. Ať už jde o zdolání schodů navíc, nebo přidání několika pozvolných protahovacích cviků do rituálu před spaním, pohyb vám jedině prospěje. A pokud se třeba po večeři vydáte na desetiminutovou procházku, pomůže vám to zlepšit trávení a snížit hladinu stresu před spaním.

Ze spánku si udělejte jasnou prioritu

V modrých zónách si lidé uvědomují důležitost kvalitního spánku. Ten dodává energii mozkovým buňkám, opravuje pokožku a posiluje všechny klíčové systémy v těle, včetně imunitního, dýchacího, endokrinního a centrálního nervového. Siesta nebo krátký šlofík po obědě také tvoří jednu z priorit obyvatel modrých zón. Odborníci se shodují, že správný druh šlofíka (optimální je přibližně ten, co trvá dvacet minut, ale pozor, ať to není po 15. hodině), dokáže nejen obnovit spánkový deficit, ale i zlepšit koncentraci, náladu a energii. Co se týče zdravých návyků v noci, dodržování pravidelného rozvrhu spánku ve stanovených časech a spaní 7 až 9 hodin denně přispívá k celkově lepšímu zdraví.

Udělejte si čas na společnost druhých

Vzhledem k tomu, že lidé jsou od přírody společenští tvorové, vlastně není překvapením, že klíč k dlouhému a zdravému životu představuje i sociální interakce. Nedávná studie například odhalila, že lidé, kteří se profilují jako sociálně izolovaní, mají o 26 % vyšší riziko úmrtí ze všech příčin. Pro zlepšení zdraví mozku je pobyt ve společnosti druhých velmi důležitý. Při interakci s ostatními lidmi totiž krev cirkuluje do těch částí mozku, které nám pomáhají naslouchat a formulovat odpovědi — jejich pravidelné zapojování zvyšuje počet spojení mezi mozkovými buňkami a používanými nervovými obvody. A čím jsou tyto obvody aktivnější a přizpůsobivější, o to menší šanci u nich mají neurodegenerativní onemocnění.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.