Health

Odpolední spánek: Na jak dlouho si můžete zdřímnout, aniž byste se dostali do hlubokého útlumu

Studie jasně ukazují benefity odpoledního spánku, ovšem za určitých okolností... 
Foto: Dan Beleiu
Ve většině zemí Středomoří je odpolední siesta dlouhodobou tradicí, kterou místní obyvatelé dodržují, ať se děje, co se děje. Káva a spánek po obědě se předává z generace na generaci a tvoří nedílnou součást pomalého životního stylu, který se ukazuje jako tím nejprospěšnějším pro tělo i mysl. Pro zbytek (nejen) Evropy se však takový zvyk zdá být jako nedosažitelný sen a něco naprosto nemyslitelného.
Uspěchaný životní styl nedává mnoho prostoru pro kvalitní odpočinek, což se samozřejmě nutně podepisuje na celkovém zdravotním stavu a míře energie, jako disponujeme. Pokud na sobě pozorujete pokles energie, jste unavení a nemůžete v druhé polovině dne podávat takové výkony, jaké byste chtěli, odpolední spánek může být klíčem. Ideální řešení, jak vyřešit chronickou únavu, má ale svá pravidla. Tím zásadním faktorem je doba jeho trvání, jak ukazuje studie z univerzity v mexické Guadalajaře a univerzity ve španělské Murcii. Krátké zdřímnutí si odpoledne skutečně přispívá k metabolickému zdraví, zato příliš dlouhý spánek může mít z dlouhodobého hlediska zcela opačný efekt.

Výhody odpoledního spánku

Dlouho před tím, než se objevily léky, představoval spánek jediný způsob, jak se uzdravit a vyléčit nemoc. Spánek během dne proto není zlozvyk, který by měl být démonizován, ale spíše oceňován – vždyť výhody zdřímnutí jsou zřejmé: vyšší kognitivní výkonnost a paměť, větší dostupnost energie během dne i nižší hladina stresu. Tyto pozitivní účinky lze pozorovat zejména u osob starších 65 let, ale také u studentů ve zkouškovém období. Stručně řečeno: zdřímnutí může být užitečné během stresových období. Jediné, co je třeba zvážit? Délku trvání zdřímnutí.

Různé typy zdřímnutí: power nap, cat nap, siesta

Původně existovala siesta, šestá hodina dne, která podle španělské poválečné tradice sloužila k úniku z nejteplejších hodin dne mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední a k rozproudění krve z mozku do žaludku, podobně jako italská pennichella. V roce 1998 pak profesor James B. Maas zavedl termín power nap, tedy deseti až dvacetiminutový spánek, který měl normalizovat polední spánek na pracovišti a zvýšit výkonnost zaměstnanců. Takzvaný cat nap je naproti tomu o něco delší (trvá asi 20 až 25 minut) a jeho název pochází — jak jinak — od koček, o nichž je známo, že si rády zdřímnou na poledním slunci.

Kolik spánku odpoledne potřebujete, abyste se cítili dobře a podávali dobrý výkon?

Výše zmíněná studie s 3 000 testovanými osobami odhalila, že spánek delší než 30 minut může být kontraproduktivní. Proto říkáme ano šlofíkům, ať už power, nebo cat nap, ale ne dvouhodinovým siestám. To proto, abychom se v noci nepřipravili o spánek. Délka poledního spánku má také mimořádně negativní vliv na metabolismus. U těch, kteří odpoledne spí déle než 30 minut, hrozí vyšší riziko metabolického syndromu (což je komplexní zdravotní obraz, který zahrnuje tři hlavní problémy: diabetes, hypertenze a obezita). Studie navíc zjistila, že ti, kteří spali méně než 30 minut, tedy 15 nebo 20 minut, měli tendenci mít nižší hladinu glukózy v krvi i nižší krevní tlak a žádné potíže s metabolickým syndromem.
Tento článek vyšel v originále na vogue.it