Health

4 tipy, jak se v (pod)zimním období chránit proti nachlazení

S příchodem sychravého počasí a poklesem venkovních teplot zároveň startuje sezona chřipek, což znamená, že byste měli myslet na svůj imunitní systém více než kdy jindy. Tipy, jak udržet svůj organismus v kondici i v (pod)zimním (ne)čase, najdete níže.
Foto: Getty images
Sophia Loren
V průměru 7,8 dní za rok. Tolik nemocenské čerpali loni ve Spojeném království zaměstnanci, jak ukázal nedávný průzkum provedený společností CIPD (The Chartered Institute of Personnel and Development). Na zjištěném faktu by nebylo nic zvláštního, kdyby se nejednalo o největší číslo za poslední dekádu. A zatímco se o stresu všeobecně ví, že stojí za dlouhodobými absencemi, až 94 % těch krátkodobých zavinila mírnější onemocnění, jako je nachlazení nebo akutní nevolnost. Přitom vlastně zbytečně. Jak zařídit, aby vás nic z toho, pokud možno, v následujících měsících nezkolilo? 

Správně jezte

Dostatek zeleniny a ovoce v jídelníčku je samozřejmostí. A protože více než 70 % imunitního systému sídlí ve střevech, právě důraz na udržování dobrého stavu mikrobiomu přispívá k podpoře celkové imunity. Také konzumace potravin bohatých na vlákninu, které mimo jiné dodávají tělu živiny a vitaminy typu zinek nebo vitamin D, vaše střeva potěší. Na seznam prospěšných potravin si připište i kvašená jídla, jako je kysané zelí, kimči a pasty miso, opět pozitivně ovlivňují mikrobiom. 
A pokud to s posílením odolnosti svého organismu myslíte vážně, dopřávejte si hojně i bylinky či koření. Například oregáno pomáhá v boji se záněty.
Podle společné studie Manchesterské univerzity a Národního institutu zdraví v USA však nestačí hlídat si, co jíte, ale také hodně záleží na tom, jak to děláte. Správné žvýkání potravy podporuje imunitní systém tím, že se v ústech vylučují buňky Th17, které pomáhají takzvaným B-lymfocytům vytvářet protilátky, aktivují schopnosti specializovaných buněk zabíjet mikroby a rekrutují další imunitní jednotky do infikovaných částí těla. Jak si takové samoléčení obstarat? Dle odborníků stačí jedno sousto žvýkat přibližně třicetkrát.

Užívejte si zdravý sexuální život

Sex má velký potenciál odvrátit nemoc a udržet organismus v dobré kondici, a to díky řadě hormonů, které se v těle během milování vylučují, tvrdí odborníci. Během styku se v těle uvolňuje třeba dopamin, hormon štěstí, nebo oxytocin, hormon lásky. Naopak se snižuje hladina stresového hormonu kortizolu, jehož nadměrné množství je ne náhodou spojováno s nalomenou imunitou. Kromě toho — sex navozuje dobrý spánek, a ten je sám o sobě v boji s jakýmkoliv neduhem klíčový.

Už jsme to zmínili, ale raději to zopakujeme: Nešetřete na spánku

Když spíte, váš imunitní systém uvolňuje protizánětlivé cytokiny, signální proteiny, které řídí produkci a aktivitu dalších buněk imunitního systému i krevních buněk. Pakliže jsou vaše přirozené cirkadiánní rytmy narušeny a kvalita nebo délka spánku začne kolísat, hrozí, že se vám v těle začne spouštět nezdravé množství zánětlivých cytokinů. A i když to má, co se týče požadavků na počet hodin spánku za den každý z nás jinak, snažte se přece jen spát denně minimálně sedm hodin. Trávit čas sněním osm až devět hodin denně bude ještě lepší.

Navažte vztah se studenou vodou

Zařazení studené sprchy do své podzimní rutiny nemusí znít lákavě, ale věřte, že přínos pro váš imunitní systém bude obrovský. Proud studené vody totiž dokáže povzbudit tvorbu bílých krvinek, leukocytů (ty jsou zodpovědné za boj proti infekcím, jelikož vyhledávají a ničí viry přímo v krevním řečišti). Vážně tohle může ovlivnit studená voda? Ano, alespoň to ukázala nizozemská studie, která vyzvala lidi, aby se denně po dobu třiceti dnů sprchovali pouze studenou vodou. Výsledek? 29% pokles výskytu onemocnění u všech zúčastněných. Navíc je již dokázáné, že pravidelné otužování, ať už jde o studenou sprchu, anebo plavání ve studené vodě, pomáhá tělu produkovat antioxidanty, obranné látky. Pozitivní efekt se v neposlední řadě projeví i na lymfatickém systému, který za běžného režimu usiluje o to, aby se z buněk správně vylučovaly odpadní látky, mikroby a bakterie. Tak se osmělte — a do toho.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.