Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Sedm důvodů, proč se jít po večeři projít

Dulce Moncada16. 5. 2024
Všimli jste si, jak se v poslední době sociální sítě jen hemží příspěvky hlásajícími výhody procházek po večeři? Pojďme se podívat, co je na tom pravdy a jak může krátká procházka po jídle zlepšit vše od trávení přes vztahy až po náladu. 
Emily Ratajkowski
Foto: MEGA/Getty Images
Emily Ratajkowski
Témata přínosu procházky po večeři zaplavují sociální sítě. Nejde o fake news – i krátká procházka po jídle může mít pozitivní dopad na vaše tělo a celkové zdraví. Benefitů je spousta a všechny jsou natolik dobré, že inspirují k tomu zrušit povalování na gauči, nazout si tenisky a vyrazit na večerní procházku. Tento trend určitě stojí za to následovat a udělat si z něj nový zdravý návyk. 

Výhody chůze po večeři

Napomáhá trávení

Večeře je často nejobtížněji stravitelným jídlem právě proto, že po ní obvykle následuje téměř úplná absence pohybu. Většina z nás totiž po večeři skončí v poloze vleže na pohovce, aby dohonila své oblíbené TV pořady. Tahle činnost je sice nesmírně uvolňující, ale trávení jídla vůbec nepomáhá. Chůze v pravidelném tempu je však nenáročnou formou kardiovaskulárního cvičení a jako taková stimuluje krevní oběh a podporuje průchod potravy trávicím systémem a stimuluje střeva, což následně předchází problémům s trávením. Bylo totiž prokázáno, že lehký pohyb po jídle zabraňuje všem možným problémům, od pálení žáhy přes syndrom dráždivého tračníku (IBS) až po divertikulární chorobu a zácpu, a dokonce i rakovinu tlustého střeva. Může také pomoci s nejobávanějším zažívacím problémem: nadýmáním.

Spaluje kalorie

Všichni víme, že je asi nejlepší držet se večer lehkých jídel, ale přiznejme si, že ne vždy je to možné a ne vždy je to zábavné. Pro většinu z nás je večeře často nejdůležitějším jídlem dne a rozhodně tím, ze kterého máme největší uspokojení a potěšení. Ovšem večeře venku (kterou často doprovází koktejl nebo sklenka vína, což neodsuzujeme) může mít také vysokou kalorickou hodnotu. Večerní procházka může tento efekt neutralizovat. I když chůze není intenzivní aktivitou, pomáhá udržovat aktivní metabolismus a zvyšuje celkovou fyzickou kondici, a může dokonce působit proti některým negativním účinkům dlouhodobého sezení.

Snižuje stres

Chůze po večeři je všelékem nejen pro zdraví těla, ale také pro mysl. Po každodenním stresu v práci či soukromém životě nabízí chůze příležitost znovu se spojit se sebou samým a světem kolem sebe; najít rovnováhu a uvolnit se. Kromě toho cvičení stimuluje mozek k produkci endorfinů, které mohou na míle daleko přispět ke zlepšení nálady.

Posiluje vztahy

Když už mluvíme o propojení, procházka po večeři je nejen skvělou příležitostí být sám, ale může mít i značný přínos pro vztahy, pokud ji absolvujete s někým dalším. Nabízí příležitost ke klidnému rozhovoru s partnerem nebo ke svěřování se přátelům; je to příležitost k diskusi a sdílení myšlenek, které by jinak zůstaly nevyřčeny. Bylo dokonce prokázáno, že posiluje vztahy. Vždyť co je romantičtějšího než procházka při měsíčku?

Zlepšuje kvalitu spánku

Význam kvalitního spánku na fyzické a duševní zdraví je obrovský. Nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita nejenže ovlivňuje hladinu energie během bdění, ale podle odborníků může vést také ke špatným stravovacím návykům a životnímu stylu a ke zvýšené hladině stresu. Z dlouhodobého hlediska je chronický nedostatek spánku spojen se zdravotními problémy včetně srdečních onemocnění, hypertenze, deprese a cukrovky. Chůze po večeři však může pomoci regulovat cirkadiánní rytmus a následně pomoci připravit tělo na hluboký, klidný a nepřerušovaný spánek.

Podporuje kardiovaskulární zdraví

Pravidelná fyzická aktivita je jedním z nejdůležitějších postupů pro zdraví srdce a oběhového systému. V tomto ohledu je chůze nenáročným, ale přesto velmi užitečným kardio cvičením. Procházka po večeři totiž podporuje krevní oběh a snižuje krevní tlak a riziko srdečních problémů.

Reguluje hladinu glukózy v krvi

Pokud vás trápí hladina cukru v krvi, může být zařazení večerní procházky skvělou strategií, jak udržet vše v rovnováze. Chůze pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín, hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi.

Kdy a jak dlouho chodit 

Glukóza dosahuje svého maxima 72 minut po jídle, proto je důležité se večer projít do 60 minut po večeři. Délka procházky záleží na vás – ukázalo se, že i desetiminutová chůze má vliv na trávení. Pokud však chcete dosáhnout maximálního přínosu, zaměřte se na 30 minut chůze v rovnoměrném, svižném tempu.
Procházka po večeři vám v každém případě zabere jen pár minut navíc a posílí pevnou vůli odložit uspokojení z toho, že se hned po večeři rozvalíte na pohovce. Přínosy za tuto oběť rozhodně stojí. Vaše tělo i mysl vám rozhodně poděkují.
Článek vyšel v originále na vogue.com.