Health

Toto je největší příčina předčasného stárnutí podle mezinárodně uznávaného lékaře

Největší příčina předčasného stárnutí? Inzulinová rezistence, která je „hlavní příčinou srdečních chorob, cukrovky, rakoviny a demence,“ říká dr. Mark Hyman.
Foto: Branislav Šimončík for Vogue CS

Zásadní vliv inzulinu na předčasné stárnutí

Co je podle vás největší příčinou předčasného stárnutí? Je dost nepravděpodobné, že by vás při přemýšlení nad touto otázkou napadla inzulinová rezistence. A přesto je podle doktora Marka Hymana, lékaře zabývajícího se funkčním zdravím a mimo jiné autora bestselleru Young Forever, právě inzulinová rezistence „příčinou srdečních onemocnění, cukrovky, rakoviny a demence", a navíc také „s věkem způsobuje úbytek svalové hmoty a síly, sarkopenii". A ta může vést k metabolickému chaosu, a dokonce k invaliditě.
To je docela vyčerpávající seznam, že? Inzulinová rezistence vzniká, „když se přejídáte škrobem a cukry v jakékoli formě," vysvětluje doktor Hyman. „Slinivka pak pumpuje spoustu inzulinu a buňky se stávají vůči jeho účinkům rezistentní, což znamená, že k udržení normální hladiny cukru v krvi je zapotřebí stále více inzulinu. Pokud to nejde, onemocníte cukrovkou 2. typu a vyvstane řada dalších problémů, jako je zvýšený obsah tuku na břiše, úbytek svalové hmoty, záněty, hormonální nerovnováha a poškození mozku." Výzkumy naznačují, že cukrovkou trpí více než devět procent dospělých na celém světě, přičemž „90 % lidí, kteří ji mají, není diagnostikováno a ani netuší, že ji mají," dodává doktor Hyman.

Zastavte životní styl plný cukru a škrobu

Dobrou zprávou je, že tento stav je „téměř stoprocentně vratný". Ať už víte, že jste vůči inzulinu rezistentní, nebo ne, všichni můžeme kontrolovat, co denně konzumujeme, abychom si udrželi metabolismus v pořádku. Pokud patříte k těm, kteří pravidelně konzumují zpracované potraviny s vysokým obsahem škrobů a cukrů, ať už jde o koblihy a koláče, chipsy a hamburgery, hotovky, nebo třeba jen nadměrné množství chleba, pak je pravděpodobné, že jste na cestě k inzulinové rezistenci. Vzhledem k tomu, že statistiky ukazují nárůst konzumace těchto druhů potravin v moderním západním jídelníčku a to včetně dětského, je načase se zamyslet a pochopit, jaký vliv má vše, co jíme, na naši schopnost žít dobře.
Pokud se obáváte, že byste mohli být rezistentní vuči inzulinu, určitě navštivte lékaře a požádejte ho, aby vám vyšetřil hladinu inzulinu nalačno a také hladinu glukózy po zátěži cukrem. Každodenní péče o zdravou hladinu cukru v krvi však spočívá v tom, že snížíte příjem škrobů a cukrů „a případně je na určitou dobu úplně odstraníte," doporučuje doktor Hyman. Pro ty, kteří potřebují nebo chtějí poradit, jsou k dispozici skvělé výživové programy od wellbeing značek, jako je Artah, jehož Metabolic Reset stojí pouhých 35 euro a je plný chutných receptů a rad. Případně se poraďte s výživovým poradcem.
Postupem času můžete do svého jídelníčku znovu zařadit škrobová jídla, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky, až to vaše tělo v pohodě zvládne. Stojí také za zmínku, že na inzulinovou reakci má vliv také kvalita spánku, úroveň stresu a pohybový režim, takže se snažte zavést vyvážený životní styl, který podpoří vaše snažení. Ano, je toho hodně, co je třeba mít na paměti, ale přidat si roky života a zlepšit své zdraví a pohodu tady a teď za to určitě stojí.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.