Wellness

Watch the smell: Designové difuzéry pro dobrou náladu, lepší vzduch a hezčí home office

Když se spojí síla aromaterapie a designu, vznikne objekt touhy schopný udělat v setině vteřiny hezčí den v mnoha ohledech. Ať už je páteční odpoledne, nebo pondělní ráno. Našli jsme devět interiérových vůní, kterým kromě nálepky #VogueApproaved patří jednička s hvězdičkou za vzhled a dokonalé aroma. 
Foto: Carter Smith/Profimedia.cz
Kaia Gerber pro Vogue US, září 2015
Pomocná ruka v podobě aromaterapie se od začátku roku stala jednou z nezbytností stejně jako dezinfekce a pořádně výživný krém na ruce. Zklidnit, nebo naopak načerpat energii, podle toho, v jakém psychickém rozpoložení se zrovna nacházíte, jde nejrůznějšími způsoby, ale vůně patří mezi ty nejjednodušší a nejelegantnější. Stačí se nadechnout a mozek dostane silný impuls k tomu, aby se celé tělo cítilo a zachovalo tak, jak chcete. Navíc si na nich dali dost záležet i designéři, takže se vám na ně bude i hezky dívat, přitom dokonale zapadnou do interiéru, aniž by ho rušily. Když se někdo zeptá, co to tu tak hezky voní, často ho ani nenapadne, že máte někde v místnosti nový difuzér. Prozradit ho mohou jen ratanové tyčinky nebo v případě Alessi dřevěné větvičky uvolňující delikátní vůni rozkvetlé zahrady prostoupené aromatickými bylinkami. 
V létě a ve společných prostorách platí, že čím lehčí a decentnější vůně, tím lepší. Navíc v případě citrusových akordů a vanilky platí, že budete produktivnější. Ovšem s vanilkou jako takovou to taky nepřehánějte, její hřejivá vůně není zrovna něco, v čem byste chtěli sedět, když venku teploty překračují snesitelnou úroveň. 

Variace na bílé pižmo

Elegantně působí bílé pižmo, zejména v kombinaci s levandulí jako v případě limitované edice od Jo Malone London. Vůně Lavender & Musk uklidňuje, ale nutně neuspává, prostoru dodává čistotu a lehkost. Bílé pižmo od francouzské značky Nicolaï obsahuje také kosatec a santalové dřevo, je pudrovější a výraznější, přitom stále dost jemné na to, aby obstálo i v open officech. 

Zahradní terapie

Když se nejlépe cítíte uprostřed zahrady a květinovo-ovocné vůně vás uklidňují víc než nákupy, obklopte se tóny sladkých fíků, svěžích borovic, levandule a citronu díky Cyrnon od Cire Trudon. Dimitri Smilenko navrhl unikátní design difuzéru ve tvaru keramického vejce na černém dřevu, v interiéru vynikne víc než obyčejná lahvička. Na bílou keramiku vsadila i portugalská značka Claus Porto, její Favorito voní po růžích, červeném ovoci a zelených lístcích pačule. 

Do lesa. K moři. Na poušť

Lesní terapie má původ v 80. letech v Japonsku, nyní se z ní stává globální wellness trend, ke kterému patří i vůně inspirované lesem. Jednu takovou najdete u skandinávské značky Skandinavisk, difuzér Lysning připomíná procházku lesem po dešti, kdy zelené tóny dostávají intenzivně svěží nádech díky tónům mechu a ostružin. Na pobřeží moře vás zase přenese minimalistický difuzér Mediterranea od Culti, osvěžující kombinace dřevin a citrusů chladí i v tropických dnech. Když už jste naladěni na cestovatelskou vlnu, tak poslední zastávkou je oáza uprostřed Sahary. Značka Max Benjamin má v portfoliu vůni z velmi kontrastních ingrediencí v čele s bergamotem, kadidlem a muškátovým oříškem v porcelánové váze se zlatým vzorem. 
Nakonec designová vychytávka od Bloomy Lotus. Ultrazvukový difuzér připomíná zavinutý květ leknínu na hladině jezírka. Naplnit ho můžete jakýmkoliv vonným olejem, vůně se dostává do vzduchu ve formě jemné páry a zabudované světlo umocní celkový efekt. Navíc má časový spínač, který vám elegantním způsobem oznámí, že už je čas jít z práce domů. Na léto vyzkoušejte kombinaci dvou kapek citronu, máty a mandarinky. Zejména odpoledne vás dokonale probudí, osvěží a zapne mozkové závity, které by se jinak vymlouvaly na únavu z horka.