Vegan

Je tohle víno vegan? Pardon, co je to za otázku? Víno je přece z hroznů

Nalejme si čistého vína: Ne každé víno je veganské. Viktorie Sapoušková se tentokrát podívala pěkně na dno sklenice a ještě dál.
Foto: Pool/Samir Hussein/WireImage
Catherine vévodkyně z Cambridge a Prince William, vévoda z Cambridge
Ano, víno se sice vyrábí z vinné révy, tedy hroznů, ale i přesto ne na každé etiketě můžeme najít logo potvrzující veganskou certifikaci. Ptáte se proč? Samotné bobule jsou samozřejmě rostlinného původu, ale během procesu výroby vína se často používají živočišné produkty.
Většina vín prochází v konečné fázi procesem čiření. Jednoduše řečeno dochází k filtraci, při níž jsou z vína odstraňovány bílkoviny, kvasnice a barviva, tedy nežádoucí látky, které mohou způsobovat zákal tekutiny. Díky procesu čiření vznikne průzračně čirá a stabilní tekutina. A právě v tomto kroku může pro vegany nastat problém. Tradičně se vína čistí pomocí živočišných produktů, jako je rybí klih, želatina, kasein (z mléka) a chitin (z měkkýšů). I když se tyto látky nakonec do lahví nedostanou, pro certifikaci vegan se počítá i zmiňovaná výroba. 
Kdyby se při čištění vín využívaly ty živočišné produkty, se kterými by se nedalo naložit už jinak, bylo by to za mě naprosto v pořádku. Sama nejraději zastávám filozofii, že je lepší vše využít než vyhodit. Problém ale nastává v případě velkých produkcí, během kterých není používán pouze „odpad“, ale tyto látky bývají cíleně zneužívány.

Nalijme si čistého, veganského vína

Dobrou zprávou je, že i jako vegani si můžete nalít čistého vína. Doslova. Najít na trhu víno s veganskou certifikací není v dnešní době vůbec těžké. Hlavním důvodem je snaha vinařů do výroby vína zasahovat co nejméně. A kdo by dnes nefandil nefiltrovaným vínům. Naturální vína se fermentují spontánně pomocí přírodních kvasinek a nebývají čiřena ani filtrována.
Pokud nejste zastánci zakalených vín, která chutnají jako kombucha (jak říká moje máma), neznamená to, že se musíte coby vegan vzdát jeho pití. Čím dál více velkovýrobců vín už k filtraci používá čiřidla, jako je jíl, uhlík, vápenec nebo kaolin. Jen se zkrátka vždy podívejte na vinětu a hledejte nálepku vegan.

Víno a udržitelnost

Udržitelný životní styl se vším všudy hýbe světem a vinařství není výjimkou. V ideálním světě by ostatně udržitelnost v zemědělství měla být normou. Obliba organických, naturálních vín nahrává lepší budoucnosti. Všimli jste si toho? Za vznikem organických vín totiž stojí vinaři, kteří přistupují k celému odvětví s mnohem větší péčí než velkovýrobci. Začínají rovnou u samotné půdy, kterou nezatěžují chemickými hnojivy, postřiky a pesticidy. 
Rozdíly mezi organickými, biodynamickými a naturálními víny jsou samozřejmě podrobnější a vína se do určitých kategorií řadí podle přísných norem Evropské unie. Stačí se ale řídit starým dobrým pravidlem: všeho s mírou. A také zkuste upřednostňovat vína s certifikací vegan, bio nebo organic. Tím rozhodně nic nezkazíte. A po těch organických vás navíc nebude ráno bolet hlava. Win-win situace pro nás všechny i pro planetu. Tak na zdraví!