Health

Veganuary: Hot News, které musíte zkusit, i cenné rady

Rozhodli jste se start letošního roku pojmout v duchu Veganuary, tedy rostlinné výzvy, během níž se po celý leden stravujete pouze vegansky – bez živočišných surovin? Máme pro vás vegan hot news, které musíte vyzkoušet, i cenné rady, jež vám pomůžou dojít k úspěšnému cíli. 
Foto: Stephanie Galea for Vogue CS

Jak se skvěle najíst v Praze

Můj aktuální tip číslo jedna je rozhodně pražské bistro Bjukitchen v Jungmannově ulici. Pokud zrovna nemají čistě veganský pokrm na menu, nebojte se si o něj říct. Obsluha je ochotná a ready připravit určitá jídla plant-based. Můj aktuálně nejoblíbenější je tu salát s pečenou dýní, kadeřávkem, granolou a jablky, ovesná kaše s citrusy a pistáciemi nebo zeleninové chilli s rýží a koriandrem. Domů si nezapomeňte přinést kakaovo-kokosovou granolu. Chutná jako sušenky koka, a když ji zalijete mlékem (rostlinným), vychutnáte si i super kakao. 
Když už budete v Bjukitchen, zastavte se o kousek dál v Goodloku. Goodlok sice není žádná novinka, ale pro mě představují objev jejich superfoods, která fungují skvěle jako svačina během náročného dne, a to jak pro chuťové pohárky, tak pro střevní mikrobiom. Doporučuji sem zavítat také na brunch či oběd, jedno veganské jídlo se tu v nabídce vždycky najde dokonce i v sobotu. A pokud milujete houby a chuť umami, neodcházejte bez houbového garumu. To si v případě časové tísně stačí přidat do uvařené rýže s edamame, sezamem a jarní cibulkou a máte super easy večeři nebo lehký oběd. 
Na Kozím plácku nedávno otevřelo dveře jógové studio s kavárnou âme. Ideální je samozřejmě zkombinovat lekci jógy s následnou snídaní nebo obědem, není ale od věci o tomto místě vědět, když se zrovna nacházíte v centru Prahy a dostanete hlad. Je to zaručeně místo, kde se najíte rostlinně a navíc kvalitně. 
V samém středu města, ve Veleslavínově ulici kousek od stanice metra Staroměstská, je také známé bistro Forky’s, kde letos zařadili zpět do nabídky oblíbený mix bramborových a batátových hranolků. Jednou za čas, proč ne? Mojí oblíbenou stálicí jsou zde rýžové nudle s koriandrovým pestem. Pokud milujete sladké, pak tu mají bez nadsázky nejlepší veganské dorty! 
Vyhledáváte fast-food? Pak musíte vyzkoušet veganské burgery z The Tavern. Nabízejí hned dva druhy a chutnají tak, že si opravdu nebudete jisti, jestli uvnitř není maso. Ke zdejším bramborovým mřížkám si rozhodně objednejte veganskou lanýžovou ranch omáčku, ta je opravdu vynikající. 
Honí vás mlsná nebo ujíždíte na sladkém? Ve Vršovicích a často i na farmářských trzích najdete Krafin. Kombinace croissantu a muffinu od této veganské pekárny je naprosto skvělá, aniž by obsahovala hromadu másla. A rozhodně doporučuji pistáciový! 
Vegan fancy večeře? Není problém. V Almě najdete na menu grilovanou hlívu růžovou s topinambury, červenou pšenicí a řepkou. Za vyzkoušení stojí také zdejší přílohy – grilovaný kadeřávek s chlebovým crumble a droždím nebo nakládané červené zelí s praženým kmínem a kmínovým olejem. Exploze chutí zaručena! 

Na zdraví!

Z vlastní zkušenosti radím: Doplňujte denně vitamin B12 a D3. Užívání dalších suplementů záleží na individuálních výsledcích vašich krevních testů, na které máte jednou ročně u obvodního lékaře nárok zdarma. 
Při veganském stravování je také důležité doplňovat omega-3 kyseliny, ideálně s doprovodem mikro řas, které se prodávají v kapslích. Jen je třeba najít jejich kvalitní zdroj. Od věci není také doplňovat železo a magnézium. Ovšem železa, přestože se stravujete rostlinně, můžete mít dokonce nadbytek. Jeho skvělým zdrojem je totiž listová zelenina nebo luštěniny! 

Jak se skvěle najíst doma

Svaté pravidlo veganské stravy zní: S obilovinami kombinujte luštěniny. Ty vám totiž zajistí příjem kompletní bílkoviny, a tím pádem se nemusíte bát nedostatku proteinů a také nebudete mít brzy po jídle hlad. Výjimkou je sója, ta obsahuje v podstatě kompletní spektrum aminokyselin, tedy plnohodnotnou bílkovinu. Jednoduše řečeno, k čočce si uvařte rýži, k těstovinám si připravte salát s cizrnou a do polévky přidejte fazole. 
Patříte do týmu „Ovesná kaše k snídani"? Zkuste si ovesné vločky den nebo klidně dva předem namočit. Možná jste tu radu už slyšeli a mávli nad ní rukou, ale opravdu funguje a kaši mnohem lépe strávíte, jelikož sacharidy se přes noc či dvě rozloží na jednodušší cukry a snídaně vám nenakyne v břiše. Sladké nemusíte? Chápu vás, i já jsem velký fanoušek kaší, které jsou připraveny naslano – s houbami, hráškem a pepřem. Vařte je zkrátka jako italské risotto. V zimních měsících si do salátů přidávejte i pečenou zeleninu, luštěniny a slanou granolu. Luštěniny vám vydrží v lednici v lehce osolené vodě několik dní. Stačí je pak propláchnout a přidat do salátů. 
Pokud vám nevadí houby, snažte se je jíst co nejčastěji. Mají spoustu proteinů a také obsahují vitamin B12, který je nezbytné doplňovat, i když se stravujete konvenčně. Dnešní hospodářská zvířata totiž B12 dostávají také ve formě suplementu. 
A především mějte na paměti: kvalita nad kvantitou, jednoduchost nad složitostí a lokálnost nad exotikou.