Health

Je červené víno skutečně zdraví prospěšné? Odborníci mají jasný názor

Zeptali jsme se odborníků, co si myslí o tradičních argumentech ve prospěch červeného vína – a proč může být kocovina z červeného vína tak mimořádně příšerná. 
Foto: Will Scarborough
Doma u krbu. V útulné restauraci. Na vánočním trhu. Právě teď prožíváme vrchol sezony červeného vína. Otázka ovšem zní: Máme se řídit a utěšovat informací, že jde sice o alkoholický, ale zdraví prospěšný nápoj? Je červené víno, pité s mírou, skutečně tak dobré pro naše zažívání, dlouhověkost a snižování hladiny zánětů v těle, jak naznačují některé studie?

Je červené víno zdravé?

„Alkohol, a tedy ani alkoholické nápoje včetně červeného vína, nám neprospívají," uvádí doktorka Federica Amati, odbornice na výživu v oblasti veřejného zdraví, lékařka a autorka knihy Recipes for a Better Menopause. „Stejně jako u všeho, co jíme a pijeme, i zde existují jemné nuance – pití červeného vína je součástí mnohem širšího souboru věcí, které děláme, jíme a pijeme během života."
Alkohol je karcinogenní neurotoxin, který způsobuje záněty, takže platí, že jakékoliv množství je pro tělo horší, než když se mu zcela vyhnete. Důvod, proč se červené víno začalo spojovat se zdravím, spočívá v obsahu polyfenolů. „Červené víno má vysoký obsah polyfenolů. Jedná se o zdravé rostlinné chemické látky, které působí proti některým negativním účinkům alkoholu," prozrazuje doktorka Amati. „Obvykle si ho také vychutnáváme k jídlu a s přáteli nebo rodinou. Navíc je jednou z tradičních součástí středomořské diety a diety tzv. modré zóny." Navíc dobře chutná.
Navzdory titulkům, které naznačují, že to může být dobré pro naše zdraví, tyto články často zkreslují vědecké poznatky, aby podpořily poutavý efekt titulku. Doktorka Amati rovněž říká, že „v údajích o populaci se vyskytují matoucí faktory, když se podíváme na spotřebu vína. Lidé, kteří pijí červené víno, mají obvykle kvalitnější stravu a životní styl, což celkově přispívá ke zdraví, ale neznamená to, že červené víno samo o sobě je zdravé. Jde spíše o životní styl spojený s pitím červeného vína," vysvětluje.
Pravdou je, že žádná forma alkoholu vám neprospívá. „Všechny prospěšné látky červeného vína, jako je [polyfenol] resveratrol, lze nalézt v jiných potravinách a doplňcích stravy," poznamenává doktor Mark Hyman, lékař a odborník na funkční zdraví. „Ženy jsou škodlivými účinky alkoholu ovlivněny ještě více než muži. Existují studie, které spojují konzumaci alkoholu s rakovinou prsu. Vyčerpává živiny a poškozuje střeva, játra a mozek."
Alkohol je také nepřítelem kvalitního spánku, i když ho konzumujete v malém množství. „Možná se budete cítit uvolněněji, když si večer dáte sklenku vína, ale myslím, že byste byli překvapeni, co alkohol dělá s vaším tělem během spánku," dodává. „Spánek je dobou, kdy se detoxikujeme a obnovujeme. Nepotřebujeme si to ztěžovat přidáváním alkoholu, který je toxinem."

Kolik červeného vína bychom tedy měli pít?

To teď mnozí z nás nechtějí slyšet, ale čím méně, tím lépe. Podle doktorky Amati záleží na množství: „Sklenka červeného vína k jídlu a v kontextu zdravé stravy a životního stylu nebude mít stejný negativní účinek jako láhev vína vypitá nalačno v kontextu méně zdravého životního stylu," říká. „Pro zachování si zdravé kondice by jedna sklenička k jídlu mohla být příjemným benefitem."
Pokud nepijete alkohol vůbec, neexistují žádné důkazy ve prospěch toho, že byste měli začít. „Jde spíše o to pochopit, jaký je pomyslný bod přínosů a rizik, pokud pijete," uvádí doktorka Amati. Důrazně doporučuje pohlídat si frekvenci konzumace alkoholu a nepít více než třikrát až čtyřikrát týdně, přičemž ve dnech, kdy pijete, byste měli vypít maximálně jednu sklenku červeného vína k jídlu. Sama ho jako odbornice pije jen velmi příležitostně a zdůrazňuje, že alkohol nemá tvořit pravidelnou a podstatnou součást života.
Dr. Hyman souhlasí a vysvětluje, že s alkoholem zachází stejně jako s cukrem. „Občasná sklenička je v pořádku, ale každodenní konzumace může být problematická. Držte se jedné porce maximálně třikrát až čtyřikrát týdně." A především, pokud se po něm necítíte dobře, nepijte ho vůbec.

Co se týče (obzvláště špatné) kocoviny z červeného vína

Ta má svůj důvod. „Červené víno obsahuje vysoký podíl kongenerantů, jako je tanin a acetaldehyd, které mohou stimulovat tělo k uvolňování stresových hormonů, což kocovinu ještě zhoršuje," upozorňuje doktorka Amati. Pokud ho špatně snášíte, vyhněte se jeho pití obloukem. Možná byste se měli vyhnout i jiným tmavým lihovinám.
Pokud se zdráháte vzdát se sklenky červeného vína úplně – přece jen je sezona – dbejte na to, abyste se mezi pitím řádně hydratovali, a užívejte si zodpovědně.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.