Health

Ovesné mléko do kávy? Zdá se, že to není ten nejlepší nápad

Poté, co jsem zjistila následující fakt o ovesném mléce a o jeho vlivu na tělo, jsem si ho přestala dávat do kávy, píše Maria Goldbach. Proč se tak rozhodla a proč byste měli i vy přemýšlet o změně?
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Heart Evangelista
Poté, co jsem si poprvé dala kávu s ovesným mlékem, jsem si nedokázala svůj ranní kofein představit jinak. Nemám intoleranci na laktózu ani nedržím veganskou dietu – ovesné mléko mi prostě zachutnalo. Vím, že v tom nejsem sama, protože regály v supermarketech jsou přeplněny rostlinnými alternativami mléka od sójového přes kokosové, mandlové až po lískoořechové a nechybí ani moje milovaná alternativa z ovsa. Ovesné nápoje jsou už stálou součástí jídelníčku ve většině kaváren a tvoří nezbytnou součást ranní kávy mnoha lidí na cestě do práce.

Je ovesné mléko zdravé?

Pokud milujete latté s ovesným mlékem stejně jako já, varuji vás, že tím svému zdraví úplně neprospíváte. Přesněji řečeno, můžete na to doplatit zvýšenou hladinou cukru v krvi. Po mnoho let si odborníci na výživu a lékaři mysleli, že věnovat pozornost hladině cukru v krvi je důležité jen u diabetiků, stále více se ale ukazuje, že výkyvy mohou ovlivnit zdraví a náladu každého. Snížená hladina cukru v krvi (nazývaná hypoglykémie) nebo jeho rozkolísaná hladina může způsobit zvýšené chutě, nedostatek energie a únavu, akné, špatný spánek a mozkovou mlhu. Ve všech druzích mléka (včetně kravského mléka) se nachází cukr, jehož množství se liší v závislosti na zdroji mléka a výrobním procesu. Podle amerického ministerstva zemědělství obsahuje neslazené ovesné mléko 7,01 gramů cukru na šálek a takhle jsou na tom ostatní druhy mléka: plnotučné kravské mléko jedenáct gramů cukru na šálek; odtučněné kravské mléko dvanáct gramů; neslazené mandlové mléko dva gramy cukru; kokosové mléko šest gramů cukru na šálek.
Jak by ale mohlo ovesné mléko v ranní kávě uškodit právě vám? Francouzská biochemička Jessie Inchauspé, známá také jako jako Glucose Goddess, říká: „Když se chceme dozvědět, jestli by nám nějaká potravina mohla zvýšit hladinu glukózy, nedíváme se pouze na obsah cukru, ale také na obsah škrobu, který se při trávení mění na glukózu," říká. „Obsah tuku a bílkovin je také důležitý, protože ovlivňuje glykemický index potraviny." Pokud jde tedy o výběr nejzdravějšího mléka, nejde jen o pohled na obsah cukru, ale na celé jeho složení. Podobně jako u ovocné šťávy se většina rostlinné vlákniny z ovesného mléka při výrobě odfiltruje, takže pak obsahuje málo nebo žádnou vlákninu, zatímco všechny přírodní cukry v něm zůstávají.

Své hladině cukru v krvi uděláte laskavost těmito alternativami k ovesnému mléku

Možná to nebudete chtít slyšet, ale podle Inchauspé jsou kravské mléko a ořechová mléka mnohem lepší alternativy. „Kravské mléko se v podstatě skládá z bílkovin a tuku," říká. „Mléko vyrobené z ořechů má velmi nízký obsah škrobu, což z něj činí lepší volbu s ohledem na hladinu cukru v krvi." Pokud se ale nemůžete vzdát svého milovaného latté z ovesného mléka, existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste udrželi hladinu glukózy pod kontrolou. „Místo pití ovesného mléka nalačno si dejte nejprve snídani nebo se po vypití ovesného mléka jděte projít,“ radí Inchauspé.
Vyzkoušela jsem několik alternativ mléka a neslazené sójové mléko je zatím moje oblíbené. Teď si ho přidávám skoro do každé kávy. Snažím se na to nezapomenout především ráno a před obědem opravdu pociťuji menší hlad.
Článek v originále vyšel na www.vogue.com.