Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Fashion weeky plné plastu

Nedávno moji pozornost upoutala mladá slečna Greta Thunberg. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, dovolte mi prosím, abych vám ji představila. Topmodelka Daniela Kociánová přináší další postřehy nejen ze světa veganství.
Šestnáctiletá Greta pochází ze Švédska a je klimatická aktivistka. Minulý rok v srpnu začala stávkovat a místo docházení do školy seděla před švédským parlamentem se sloganem „Školní stávka pro klima“. 
Foto: Daniela Kociánová
Díky tomu získala mezinárodní pozornost a inspirovala lidi po celém světě. V prosinci 2018 měla v Katovicích přednášku na konferenci OSN o změně klimatu, v lednu 2019 cestovala vlakem 32 hodin do švýcarského Davosu na zasedání Světového ekonomického fóra, zatímco ostatní přiletěli zhruba 1500 privátními letadly. 
Možná jste byli součástí stávky, která se odehrála 15. března právě díky Gretě. Na akci Fridays For Future (#FFF) vyšlo do ulic přes milion dětí a studentů od Austrálie přes Indii, Afriku, Evropu až po Ameriku. Já jsem se jí v Londýně také zúčastnila a byla jsem mile překvapena tím, že mladým lidem není budoucnost lhostejná. 
Greta před pár dny vyhrála v Německu cenu Golden Camera a její projev mi ještě teď nahání husí kůži. Je skvělá a moc doporučuji zhlédnout jak proslov z konference TEDxStockholm na YouTube, tak děkovnou řeč při převzetí ceny.

Fashion a plast

Když jsem dopsala část předchozího odstavce, seděla jsem v letadle a mířila do New Yorku na týden módy. Hledala jsem články o globálním oteplování, recyklování a o tom, jak vyrovnat emise z létání za prací. Naivně jsem si myslela, že během fashion weeku budu mít čas si sednout a soustředit se na psaní. Uběhly skoro dva měsíce a já nenapsala vůbec nic. Tak se s vámi alespoň podělím o postřehy z týdnů módy.
Každý den jsem začínala Pěti Tibeťany nebo hodinou jógy, müsli s mandlovým jogurtem a sprchou. 
Foto: Daniela Kociánová
Pak jsem běhala po městě na castingy, fittingy a přehlídky, což znamená, že za celý fashion week jsem měla čas na oběd jen párkrát. Abych během dne měla dostatek cukru v krvi, měla jsem vždy tašku plnou zdravých energetických tyčinek. V New Yorku to byly Larabar, v Londýně Nakd bar, v Miláně jsem málem umřela hlady a v Paříži jsem přežívala o rýžových chlebíčkách s hořkou čokoládou. 
Myslela jsem si, že obaly tyčinek Larabar budou jednoduché na recyklování, ale nejsou! Abyste je zrecyklovali, musíte z americké webové stránky společnosti TerraCycle objednat krabičku na sbírání těchto obalů a poslat je zpět.
Jsem docela v šoku, protože značka se chlubí tím, jak jsou jejich tyčinky zdravé, přitom obaly jsou přesný opak. Recyklační program společnosti TerraCycle navíc zmizel z jejich webu, tak jsem jim napsala e-mail a doufám, že se ozvou. Do té doby obaly zůstanou u mě.

Můžeme recyklovat jen párkrát

Věděli jste, že plasty se dají recyklovat jen párkrát, než skončí na skládce? Někde jsem četla, že plastové lahve se nedají recyklovat na nové, ale použijí se na jiné výrobky (například na látky), které po druhém dosloužení míří stejně na skládku. Od té doby, co se snažím redukovat vytváření odpadků na minimum, pozoruji kolem sebe, jak lidé vůbec nepřemýšlejí nad plasty a odpadky všeobecně. Stále jsem v šoku z výletu do New Yorku a vyprodukovaného množství odpadků kolem mě. 
Foto: Daniela Kociánová
Pokud to šlo, snažila jsem se jíst jen v restauracích, kde servírovali jídlo na normálním talíři. Asi byste se divili, ale ve velkých městech jako NY a Londýn musíte hledat místa, kde vám jídlo nedají zabalené v plastu. Pro restaurace je zkrátka mnohem jednodušší a levnější použít jednorázové nádobí, než ho umývat a znovu používat. O zákulisích během přehlídek a castingů ani nemluvím. 
Nechci na nikoho ukazovat prstem a jmenovat klienty, ale pardon, za celý newyorský módní týden jen jeden klient nabízel vodu ve sklenicích. Všude jinde bylo plno plastových kelímků a lahví. 
Dokonce jedna značka prodávající vodu v plastových lahvích přišla se „skvělým“ nápadem skloubit brčko a uzávěr na lahev dohromady. Když jsem to poprvé viděla, tak jsem myslela, že padnu na zem. Je rok 2019, náš ekosystém se pomalu bortí a lidé stále nejsou uvědomělí ohledně plastu a nevědí, jaký má dopad na naši planetu. Také množství kelímků na kafe a čaje bylo neuvěřitelné. Také si myslíte, že se tyto kelímky dají recyklovat s papírem? Nedají, pokud je nepošlete do speciálních center, skončí na skládce nebo v oceánech.

Stávka vs. udržitelnost  

Během londýnského fashion weeku se pak stávkovalo. Skupina Extinction Rebellion chtěla v neděli 15. února zpomalit provoz před budovou 180 Strand, kde byla velká většina přehlídek a showroomů. Cílem bylo mírumilovně poukázat na to, jaký má móda negativní dopad na životní prostředí, a povzbuzovali všechny, kteří chtěli být součástí, aby se oblékli do černého oblečení, jako kdyby šli na noblesní pohřeb. Já si zmýlila dny, takže jsem v předstihu byla celá v černém už i v sobotu. 
Foto: Daniela Kociánová
V neděli jsem naštěstí měla trochu času navíc, a tak jsem mohla situaci omrknout. Jak slibovali, zablokovali ulice a v intervalech po sedmi minutách zastavili cesty, aby žádný dopravní prostředek nemohl projet. Docela mi bylo líto všech lidí, kteří ten den měli naspěch. Já jsem se pak dala do řeči s jednou paní o sustainable fashion a o týdnu módy v Kodani, kde jsou o krok napřed, co se týče udržitelnosti a módy, ale paní neměla páru, o čem mluvím. Bylo mi trochu líto, že lidé stávkují, aniž by měli jakýkoliv program nebo návrhy, jak situaci módního průmyslu a fashion weeku zlepšit.
Pokud bydlíte v Londýně jako já, požádejte 15. dubna v práci o den volna a připojte se se mnou k Extinction Rebellion. Tentokrát mají v plánu stávkovat dva týdny v kuse a chtějí požádat o schůzku s britským parlamentem a vládou, aby projednali politická opatření ke snížení emisí uhlíku na nulu do roku 2025.
Podělila jsem se s vámi o vše, co jsem měla na srdci, a slibuji, že příští článek vybalancuji něčím více pozitivním, jako třeba výborným veganským jídlem.