Novinky

Nature

Je jí šestnáct let. Maminka je operní pěvkyně, otec herec. Vyrostla ve Švédsku a jeden z jejích předků získal Nobelovu cenu. Není vyloučeno, že Greta Thunberg tak bude už druhou nositelkou v rodině. A určitě není náhodou, že její prapradědeček jako první vypočítal skleníkový efekt oxidu uhličitého.
Je pátek 15. března 2019 a na více než dvou tisících místech ve 125 zemích na sedmi kontinentech nejde do školy 1,6 milionů studentů. Převážně středoškolských. V Praze se scházejí na Malostranském náměstí. Nešli za školu, aby se vyhnuli písemkám. Tahle generace je jiná než ta moje. My jsme bojovali za lidská práva. Oni bojují za práva planety. My jsme se opíjeli a toužili po leviskách. Oni propagují veganství a udržitelnou módu. Pátky věnují boji za budoucnost. Fridays for future.
V šestnácti letech nemyslí na sebe, ale na příští generace.
„Proč bychom se měli vzdělávat, když politické elity vzdělaným lidem nenaslouchají?“ zdůvodňují svoji absenci ve školních lavicích.
K podobným protestům dochází od září loňského roku a neodstartoval je nikdo jiný než tehdy patnáctiletá Greta Thunberg. V srpnu seděla každý den před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě zákon o snížení emisí. Od září přestala chodit v pátek do školy.
V prosinci 2018 promluvila na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, v lednu přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
Do Davosu jela 32 hodin vlakem. Ostatní účastníci dali pochopitelně přednost letadlům. Někdo spočítal, že jich bylo kolem dvou tisíc. Letů. Účastníků 2200.
Zvykli jsme si, že jarní čísla módních časopisů bývají věnována zdravému životnímu stylu.
Bio. Eko. Nature friendly. Green issue. Naučili jsme se, že kupovat lokální mrkev je záslužné, a navíc dobré pro naše zdraví.
Že nenosit kožichy je uvědomělé. Stejně jako nejíst maso.
Nebo chovat včely.
Že netřídit odpad je jako nevyčistit si ráno zuby.
To všechno už víme.
Stejně tak víme, že módní průmysl produkuje víc emisí než všechny mezinárodní lety a lodní doprava dohromady. Že jednou z největších zátěží pro životní prostředí je pěstování bavlny. Mimochodem, věděli jste, že na výrobu jednoho bavlněného trička (bez ohledu na to, jestli je bio, nebo nebio) se spotřebuje 2700 litrů vody?
A že každou sekundu se zlikviduje jeden kamion oblečení?
Co s tím?
Kolik z nás nasedá do letadla, jen když opravdu musí?
A jak najít správnou definici „musí“?
Jak by mělo vypadat skutečně zodpovědné chování?
Chodit na dovolenou jen pěšky? Pracovní cesty realizovat na kole? Nenosit nejen kožichy, ale ani bavlněná trička?
„Vidím svět trochu jinak. Z jiné perspektivy,“ říká Greta, jíž v dětství lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom a ADHD. Ještě větší hrozbou než ropný a módní průmysl je lhostejnost. Nejen k životnímu prostředí. Každý z nás nese zodpovědnost za vzduch, který dýcháme. Každý z nás vytváří poptávku. Každý z nás může být řešením.
Údajně máme dvanáct let. Už za dvanáct let prý bude pozdě cokoli řešit. Na podobná ultimata moc nedám. Vzpomínám si na Nostradamovu předpověď, která predikovala konec světa v roce 2000. IT specialisté předpovídali digitální kolaps. I tak mi to ale nedá.
V roce 2031 bude mojí dceři devatenáct. Bude mít ještě šanci proti něčemu protestovat?
Přiznávám, že na focení s Gigi Hadid a Helenou Christensen jsme já a Honza Králíček letěli letadlem.
S námi čtyři kufry.
Dva lety tam, dva zpátky.
Necelých devadesát kilogramů oblečení a 58 párů bot.
Kožené oblečení ano, kožichy žádné.
Moc zodpovědné vůči životnímu prostředí to není, jenže jak jinak se dostat na východní pobřeží Spojených států? Gigi nás pozvala k sobě domů. Zkuste takové pozvání odmítnout.
S čistým svědomím.