Sustainability

Kůže bez kůže: Jak si udržitelné alternativy vedou u nás a ve světě?

Stále více módních značek přestává pracovat s materiály živočišného původu a nahrazuje je variantami, které jsou vyvíjeny v laboratořích nebo z rostlin. Kůže z hub, ananasu, nebo dokonce jablek, vypadají čím dál autentičtěji. Seznamte se s lokálními i světovými jmény, které na těchto inovacích intenzivně pracují a které se vyplatí poznat blíže.
V roce 2018 představila návrhářka Luciela Taschen kolekci s názvem LT Vegan. Poprvé tak v České republice uvedla na trh materiál Piñatex, který se vyrábí z vláken spodních listů ananasu. Po sběru ovoce jsou právě tyto listy odpadním produktem, který by se za běžných okolností spálil nebo nechal shnít. Skvělé.
2020. Ten rok představila značka Laformela sukně z veganské kůže. O dvanáct měsíců později již Miroslava Kohutiarova a Antonín Soukup odhalili ve své kolekci s názvem Essentials „koženou“ kabelku, na které byla rozpracována spojující linka celé řady — technika ručního prošívání. Veganská kůže se pak tak stala jedním z dominantních materiálů, s kterými Laformela pracuje. Letos ji designérské duo zakomponovalo hned do několika modelů. Jsou jimi sako a oversized kabát s ručně vybíjenými druky, podprsenkový top nebo rukavice nad lokty.
Slovenská značka Novesta vytvořila ikonický model tenisek Marathon bez obsahu kůže živočišného původu. Marathon Vegan nese cetifikát PETA — Approved Vegan, který zaručuje, že oděvy neobsahují živočišné složky.
Zlínský Playbag mezi své kožené kolekce zařadil tašky, peněženky a batohy z vegan usně již před několika lety. Konkrétně šlo o materiál Malai. Ten je vyrobený z bakteriální celulózy a rostlinných vláken, přičemž kvasí v kokosové vodě. Na trh jej uvedla slovenská designérka Zuzana Gombošová ve spolupráci s indickým produktovým designérem Susmithem.
Česká návrhářka Petra Veselá vytváří z materiálu Malai prvky jako pouzdra na mobilní telefony. Na přání vám do materiálu zhotoví i osobní ražbu. Petra také vedle svých klasických kabelek tvoří tašky z omyvatelného papíru, tedy z Washpaperu s příměsí celulózy z odpadového dřeva a latexu. Vše na zakázku.

Alternativy kůže a peří ve světě

Britská značka Dr.Martens nabízí hned několik svých ikonických modelů ze syntetické kůže, která je měkká, pružná a odolná. Já si oblíbila model Chelsea vegan boot, nosím je od podzimu do jara.
Foto: Viktorie Sapoušková
Německá značka Birkenstock stojí za kolekcí, která je zcela šetrná ke zvířatům — vznikla totiž za použití syntetických a přírodních materiálů, které neohrozily integritu designu ani funkčnost tvarované vložky. Birko-Flor a Birkibuc jsou syntetické materiály, které jsou odolné, nenáročné na údržbu a vzhledem srovnatelné s živočišnou kůží. Pro veganskou řadu posloužilo také mikrovlákno, korek a juta nebo ethylen vinyl acetát (EVA), který se používá při výrobě podešví této tradiční korkové obuvi. Některé vyhlášené modely Birkenstock se dají zakoupit ve stoprocentně veganské variantě.
Must-have na zimu jsou za mě bundy německé značky Embassy of Bricks and Logs. Ta se zaobírá   problematikou etiky v oděvním průmyslu a právy zvířat, ale i tím, jaký mají produkty dopad na životní prostředí. Firma má pod kontrolou i dobré pracovní podmínky zaměstnanců, a nezapomíná ani na design, který je nadčasový. Embassy úzce spolupracuje s neziskovou organizací PETA, aby bylo zajištěno, že bude vždy celá kolekce organizací schválena a získá certifikát Peta — Vegan approved. Pro výrobu bund používají pouze umělé výplně a vycpávky. Výplňové materiály jsou vyráběny z recyklovaných PET lahví, a to i ze světových oceánů, díky čemuž pomáhají snižovat množství plastů ve světových vodách. Embassy of Bricks and Logs neradi používají spojení „umělá” kůže, kožešina nebo peří, raději volí slovo „budoucí“. Odkazují tak na to, že materiály, se kterými v současné době pracují, budou pravděpodobně nevyhnutelné při výrobě v budoucnu.
S recyklovanými materiály si ale rozumí také španělský koncept pomalé a vědomé módy Ecoalf. Přístup značky je férový ke zvířatům, zaměstnancům i planetě. Od založení v roce 2009 se Ecoalf snaží omezovat spotřebu přírodních zdrojů a používá tak recyklované materiály jako polyester, vlna, bavlna nebo nylon. K dnešnímu dni zrecyklovali více než 275 milionů plastových lahví na výrobu materiálu, který používají k plnění bund.
V neposlední řadě stojí za zmínku Stella McCartney, jež od založení svého brandu v roce 2001 pracuje pouze s inovativními alternativami kůže. Ve spolupráci s Adidas uvedla na trh kultovní tenisky Stan Smith, vyrobené ze syntetické kůže. Ta je v podání Stelly McCartney k nerozeznání od  živočišné. 
Zajímá-li vás téma udržitelnosti koženkových materiálů více, doporučuji si přečíst článek Existuje skutečně udržitelná kůže nebo si poslechněte slovenský podcast Fashion Session od Zuzany Dutkové a Natálie Pažické. Konkrétně v epizodě #041 se Zuzana a Natália věnují veganským alternativám kůže a jejich udržitelnosti.